ekonomisk frihet, Life hacks

Tre lömska budgetdödare del 1 ”Det kostar bara”

Många har nog känslan av att de hela tiden försöker vara sparsamma men ändå blir inga pengar över, anledningarna till detta kan vara många en stor bov är att man helt enkelt har för höga fasta kostnader i form av ett för dyrt boende och för dyra transporter som sedan gör eventuella besparingar på de dagliga inköpen blir minimala.

När man rensat ut dessa stora slukhål ur ekonomin finns det några ytterligare mer lömska budgetdödare som kanske kan vara svårare att upptäcka och som ibland till och med kan komma förklädda som ”besparingar”. Har tre i åtanke och tänkte att det här kunde bli en kort serie med ett första inlägg idag om den för budgeten dödliga…

”Det kostar bara sjukan”

Har sagt det förut men det tål att sägas igen, ”det kostar bara” är troligen det absolut sämsta argumentet för att köpa något men ändå är det en mycket vanlig sjukdom som på grund av sin effektivitet på lömska sätt sprids via reklam och näringsidkare.

Några korta exempel:

  • Du går hemifrån för att gå och handla mat, på väg till livsmedelsaffären passerar du en kiosk och där finns det kaffe och bulle som ”kostar bara” 25 kr.
  • På bussen sitter du och slösurfar på mobilen och ser att en nyare modell ”kostar bara” 350 kronor i månaden i 2 år.
  • Senare på kvällen sitter du vid datorn och ska beställa en T-shirt och ett par strumpor men väl inne hos e-handlaren märker du att det finns olika erbjudanden och helt plötsligt har du köpt 2 plagg till för ”det kostade bara” 400 kr.

Det finns två problem här, det första och mest uppenbara är att alla dessa inköp var onödiga och innan erbjudandet fanns mitt framför ögonen helt oönskade. Det andra är att de trots att det handlar om slöseri har förtäckts till besparing. För det ju var ”så fina erbjudanden”.

”Slöseri som har förtäckts till besparing”

Du går alltså till sängs den här kvällen med känslan att du varit sparsam och smart men egentligen har du tömt kontot på 425 kr i direkta onödiga utgifter och dessutom skapat dig ett åtagande på 350 kr i månaden i två år.

När du sedan tittar på kontot någon av de sista dagarna på månaden märker du att trots all denna ”smarta sparsamhet” så finns det inte några pengar kvar den här månaden heller…allt på grund av den lömska ”det kostar bara sjukan”.

Har du andra exempel på lömska budgetdödare?

PS. Osäkert när nästa inlägg kommer…se bild och text nedan om varför.

Just nu håller vi på men en enkel uppdatering av köket i vår gäststuga (som vi oftast hyr ut). Vi gör det i huvudsak själva och med mycket återbruk så om det blir lite längre mellan inläggen ett tag så vet ni var vi är:-)

2 reaktioner till “Tre lömska budgetdödare del 1 ”Det kostar bara””

Lämna en kommentar