ekonomisk frihet, Lev lokalt, Livsstil

Vad kostar det att jobba? Vad är din verkliga timlön?

Kostnaden för att jobba är framförallt tid men ett jobb kan också innebära rent faktiska ekonomiska kostnader, om man behöver pendla tar detta både tid och pengar, behövs speciella kläder som inte kommer betalas av arbetsgivaren eller är du ofta på språng och har ojämna arbetstider och därmed behöver komplettera maten under dagen kanske på dyra kiosker eller bensinmackar så är det andra direkta kostnader.

Som jag ser det är detta lite som en löneskatt och eventuell inkomst ska räknas efter att dessa kostnader har dragits av om pendling och/eller resor krävs ska den tiden också läggas till arbetstiden för att räkna ut en verklig timlön.

Om vi leker med tanken att du har en timlön på 150 kr och jobbar 8 timmar om dagen, detta motsvarar en månadslön på 25 000 kr. Då är din inkomst före skatt 1 200 om dagen före skatt och lite beroende på var du bor och hur mycket du jobbar på ett år kanske kring 900 kr efter skatt. Du behöver (eller väljer) dock att köpa mat ute, nån dricka och en kaffe på vägen till/från jobbet detta går på 150 kr om dagen och då är 750 kr av daglönen kvar. Dessutom har du en en bilpendling på totalt 5 mil och till en kostnad på ytterligare 150 kr om dagen och helt plötsligt är bara hälften av bruttolönen = 600 kr kvar. Pendlingen tar också 30 minuter i varje riktning så din arbetstid är egentligen 9 timmar om dagen vilket ger en effektiv timlön på 67 kr. (600/9 = 67kr)

Sen finns det en del indirekta kostnader som kan komma av arbetet, när man har jobbat hårt och varit borta hemifrån 9 timmar per dag är det inte säkert att man orkar laga ordentlig mat till sig själv och familjen, det leder kortsiktigt till högre matbudget och långsiktigt kan det leda till sämre hälsa, hinner man träna? Många av dessa kostnader uppkommer inte när man jobbar lagom mycket för då har man tid och ork att samtidigt ta hand om sig själv, hemmet, familjen med mera på fritiden. Vad som är lagom varierar, någon som har ett relativt okomplicerat liv vid sidan av arbetet kan till och med jobba mer än heltid medan någon annan har väldigt svårt att hinna med även en mer normal arbetstid vilket kan slå hårt…

Detta är inget extremexempel utan är hur det ser ut för väldigt många! Har du räknat på din verkliga timlön och har du funderat på vad det kostar att arbeta?

14 reaktioner till “Vad kostar det att jobba? Vad är din verkliga timlön?”

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det har du rätt i, det var ganska många år sedan vi hade några sådana utgifter nu så det glömde jag bort. Sen i och med maxtaxan så har jag för mig att det hade väldigt lite betydelse för kostnaden om man hade få eller många timmar?

      Gilla

      1. Tror att det är olika modeller i olika kommuner. I vår kommun betalar man avgift beräknad på ens inkomst så antal timmar spelar ingen roll.

        Gillad av 1 person

  1. Jag räknade en gång på vad jag fick ut på ALL den tid jag lade på på mitt jobb, från dörr till dörr; 115 kr timmen. Då har jag inte räknat bort kostnad för tåg och bil/dag. En vill inte räkna på sånt här..

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jag skrattade när jag läste ”en vill inte räkna på sånt här” det är nog den känslan som många har. När jag jobbar vill jag inte att det går bort tid till pendling och pengar från min lön på småinköp. Däremot kan jag på fritiden spendera pengar på sådant som jag och/eller familjen uppskattar.

      Gilla

  2. Jag har nyligen bytt jobb. Från att ha jobbat heltid med 4 av 5 dagar på plats på kontoret, med en daglig total pendlingstid på kontorsdagarna på mellan 1,5 och 2 timmar, till att jobba 60% med en daglig total pendlingstid på ett par minuter. Om jag räknar lågt, dvs med 1,5 timmes pendling 4 dagar i veckan plus kostnaden för månadskort, så har jag höjt min nettotimlön med 20%. Den enorma vinst jag gör i form av minskad stress och mer tid till att leva går inte att värdera i pengar.

    Gillad av 1 person

  3. oh så bra man har det 🤓

    Har 10 min gångavstånd till jobbet och arbetar 5 dagar i veckan varan 3 av dagarna hemma. Dagarna jag är hemma är jag mindre effektiv och tjänar ”högre timlön” 😎.

    Jag tjänar betydligt mer än min timlön 🤓

    Gillad av 1 person

  4. intressant inlägg! Jag tänker att många som läser den här bloggen har kommit förbi utelunch och kaffe på macken vilket kan bli stora kostnader om det blir för ofta. Jag och många med mig har i alla fall tack vare era böcker och blogg lärt oss att undvika sånt till vardags. Tack för den och många andra viktiga lärdomar och synsätt! Nu för tiden uppskattar man en bra utelunch väldigt mycket vilket känns så värt dom få gånger det blir.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jag många som läser den här bloggen behöver egentligen inte läsa den här bloggen:-) Skämt åsido så när man lever i den här lilla bubblan av spar intresserade så får man lätt intrycket att de flesta lever som vi och tar med kaffe i termos, sen gör man studiebesök på en vanlig arbetsplats och inser att det inte alls är så…

      Gilla

  5. Jag elcyklar tio minuter till arbetet och äter matlåda. Faktiskt brukar jag också på lunchrasten titta till svinnhyllan på livsmedelsaffären tvärs över torget vilket gör att jag ungefär aldrig lägger tid på att handla mat.

    Så nej, inga direkta mätbara kostnader eller tidstjuvar där. Men jag funderar ofta på hur trött jag är efter en arbetsdag och hur mycket roliga och nyttiga saker jag skulle kunna göra istället för att ligga kraschad i soffan. Att få upp och iväg ett barn på morgonen har också varit en utmaning för mig, vi har behövt gå upp såå tidigt. Så jag är nog den senare kategorin, jag arbetar inte ens heltid. 🙂

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jag tycker att det finns en balanspunkt där arbetet tar så mycket tid (och då inkluderar jag allt runt omkring, ta sig till dagis//arbete, eventuella jobbresor, förberedelser typ stryka skjortor, jobbsamtal/mail på fritiden etc direkt relaterade till det faktum att man ska till jobbet) att arbetet blir den himlakropp som allt annat i livet cirkulerar runt. När balansen blir rätt så är arbetet en trevlig del bland många i livet medan när det blir för mycket så är det en stor klump i mitten av livet som precis allt annat behöver anpassa sig till.

      Skillanden behöver inte vara så stor, det kan vara några färre timmar om dagen, någon ledig dag veckan eller en ledig vecka i månaden…och helt plötsligt funkar balansen. De senaste åren har vi ju arbetat rätt lite men ändå testat korta perioder med för mycket, en hel del perioder med lagom och korta perioder med ”för lite”.

      Gilla

  6. ja det här kan låta lite småsnålt men nu när jag studerar och inte jobbar kan jag tänka på att det ju var några gånger i månaden när inte matlådan kom med och man fick köpa ute. Dessutom var det ständigt kollegor som slutade, gick i pension, fyllde år och fick barn. Alla dessa insamlingar! Skönt att slippa faktiskt.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Kan tänka mig att om man ingår i en ganska stor avdelning/arbetsgrupp att det både nu och då är presenter till personer som man knappt känner. Jag har oftast jobbat på lite mindre ställen och då har det varit någon gång ibland och till en relativt nära kollega och då känns det ju roligt att kunna vara med och bidra. Även om insamlingar är frivilliga kan det vara svårt att stå utanför när ”alla andra” ger..

      Gilla

Lämna en kommentar