Mat

Ett recept – 100 bröd!

Inlägget innehåller reklamlänkar till matsmart.se

Den här veckan brukar allmänt anses vara årets fattigaste då många spenderat mer än vad de har råd med under jul och nyårshelgen och nu är på upploppet inför en ny lön i slutet av januari. Vad passar då bättre än att prata om ett av de bästa spartipsen som finns och som dessutom höjer livskvalitet nämligen att baka sitt eget bröd:-)

Ni som följer mig på twitter vet att jag ganska ofta lägger ut bilder på bröd. Det är av flera skäl men bland annat är det för att jag själv är så häpen över att jag faktiskt numera kan baka bröd…av någon anledning har jag tidigare trott att det skulle vara svårt på gränsen till omöjligt att få till ett bra bröd.

Min skräck har gränsat till ”jäst-fobi”

Samtidigt är det helt fantastiskt att tänka att brödet som ligger på bordet till frukost har tagit några minuter att baka, smakar fantastiskt, är bättre för hälsan än ”fabriksbröd” och har kostat några få kronor. Det är nära nog magi!

Det finns dock ingen stor hemlighet bakom mina brödbak och egentligen är det bara ett recept som ligger till grund för alla olika bröd som jag gör och det kommer ursprungligen från ett grundrecept i ”vår kokbok”.

Grundreceptet är:

  • 1 liter fingervarmt vatten
  • 50 gram färsk jäst
  • 4 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 rågade liter med vetemjöl

Blanda ihop vatten, färsk jäst, salt och olja och se till att jästen löst sig i vattnet. Rör i mjölet och jobba ihop ordentligt, gärna 10-15 minuter med degkrokar. Låt jäsa i ca 1 timme, forma till 4 limpor som får jäsa ytterligare en stund medan ugnen får upp värmen till 250 grader. Grädda sedan i ugn 15 minuter på 250 grader och sänk därefter värmen till 150 grader och grädda klart ca 15 minuter till. Ta ut brödet och lägg på ett galler utan bakduk så får det en härlig knaprig skorpa.

Detta recept är i stort sett det jag använder, men gör ändå massa olika bröd. Jag alternerar och byter ut delar av vetemjölet mot rågsikt, grahamsmjöl, rotfruktsmjöl, dinkelmjöl eller annat. Eller varför inte testa att slänga ner några nävar solrosfrön eller torkad frukt? Olika oljor och temperatur (gräddning och jäsning) till exempel ger också olika karaktär. Efter behöv bakar vi stora limpor, små limpor samt frallor, baguetter och ciabatta mm. Det går tex att göra världens godaste sirapslimpa (bättre än skogaholm enligt barnen:-) genom att ta hälften rågsikt hälla i sirap efter smak och sedan när brödet kommer ur ugnen pensla dom snabbt med lite mjölk så att det blir mjukt ovanpå.

Just att alternera ingredienser kring ett grundrecept gör det också enklare att utnyttja erbjudanden, kort datum och utgående varor i butik eller via matsmart.se (affiliate) (Kan tipsa om att du som ny kund på matsmart tom 31/1 får 75kr rabatt på köp över 400 kr med koden NYTT2020) 

Att ta vara på mat som annars riskerar att gå till spillo är något som vi verkligen gillar både ur ekonomiskt- och hållbarhetsperspektiv. Det är även en möjlighet att för en billig penning testa lite nya varor, kanske en ny favorit?

IMG_7075.jpg
Dom blir inte alltid världens snyggaste, men jag kan garantera att dessa var världens godaste matsäck den dagen i skidbacken!

Vill vi ha färskt bröd på morgonen så delar jag receptet ovan i hälften och tar kallt vatten. Rör ihop allt snabbt (behöver bara jobbas ihop till en lös deg inte mer) och låter sedan stå under lock på bänken till morgonen då det bara är att pytsa upp och grädda. Hemligheten är den långa jäsningen så det går självklart också att röra ihop en deg på morgonen (tar två minuter) för att grädda ett gott färsk bröd till middagssoppan. (Brödet på bilden längst upp var jäst över dagen).

Mitt bästa tips för att få ett gott bröd är att knåda länge alternativt jäsa över natten/dagen då blir brödet segt och saftigt (istället för torrt och smuligt). Skaffa gärna några formar att göra limpor i då kan du ha en lite extra kletig deg vilket också gör brödet godare men det är svårt att hantera om det ska formas limpor och läggas på en plåt.

För mig har det också varit avgörande för att börja baka 80-90% av allt bröd själv att ha just ett grundrecept som man kan utan och innan. Då är det bara att baka ”på autopilot” så blir det av och gott nybakat bröd finns alltid nära. Världens bästa brödpåsar är förresten de tomma mjölpåsarna som blir över!

Hur gör ni andra när ni bakar? Kör ni olika recept eller ett enda som varieras? Vilka är de bästa bröden ni vet?

17 reaktioner till “Ett recept – 100 bröd!”

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vi får se när jag avancerar till den nivån. Som du säger tror jag inte det för besparingens skull då det är helt OK även för en snåljåp att köpa jäst för 2 kr till 4 limpor. Däremot så är jag kanske någon gång i framtiden redo för nästa experiment.

      Gilla

      1. Ett av de godaste spartipsen. Som ett steg innan surdegssteget kan vara att kraftigt minska på jästen och öka på jästiden. Jag skulle föreslå 12 g jäst i stället. En besparing på 1,50 kr per baktillfälle 😊 Tack för en blogg som får mig att tänka utanför min box.

        Gillad av 1 person

  1. Mina 5 tips som kanske kan vara till glädje:
    1. Investera i en ordentlig skärmaskin. Efter varje storbak skivar jag limporna i perfekt skurna skivor och fryser. Iom att de är så jämnt skurna så lossar de lätt från varandra även i fryst format.
    2. Skalkar och mindre goda bak gör jag fattiga riddare av till fikat.
    3. För att variera näringsämne och smak så kokar jag upp havrekross, fyrkornskross eller andra grova korn och använder gröten i baken när de svalnat.
    4. Ett bakformat med minimalt arbete och noggrannhet är också att ösa en lös deg i långpannan och skära/trycka spår kors och tvärs i rutmönster, låta jäsa i rumtemp eller kyl(beroende på jäst och degvätska), toppa med frö eller ost och sedan in ugnen.
    5. Använda billig tempmätare som kan stoppa in i nästan klara bak och låta vara kvar. På det viset kan man justera ugnstemp för att få ytan lagom bränd när insidan precis är klar vid innertemp på 96 grader. Så om innertemp närmar sig 96 grader så höjer du ugnstemp så ytan blir fin och vice versa.

    Gilla

  2. Perfekt, jag letade för någon dag sedan på bloggen efter dina bakrecept men du hade inte taggat dem under kategorin ”Mat”. Tänkte skriva och fråga och som på beställning kom allt jag behöver (nästan ingredienserna också) som på beställning idag.

    Måste kolla om gubben gillar något av förslagen för han är less på köpelimpa men mina försök hittills att baka matbröd har blivit ratade.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jag är osäker om jag skrivit något bakrecept tidigare men som sagt här är det i varje fall. Hoppas du hittar något recept som ”gubben” gillar. Hos oss är vi vuxna alltid väldigt nöjda med brödet men barnen är då och då lite mer svårflörtade. För dom tycker jag att helt vitt bröd eller sirapslimpa har funkat bäst.

      Gilla

  3. Jag har bakat mycket bröd genom livet. Olika sorters recept i olika perioder i livet. Innan barnen kom gjorde jag egen vildjäst genom att jäsa aprikoser och höll på med diverse avancemang.. ☺️

    Nu med jobb och två barn finns inte utrymmet eller orken till så mycket experimenterande utan jag har ett recept jag brukar göra, med skållad råg och havregryn, rågmjöl och vetemjöl. Skållningen gör brödet extra saftigt och inte så torrt. Gör nästan alltid lite plattare frallor. Funkar bra att frysa, lätt att ta ut lagom mängd för tining, och det går att rosta om man delar det i två. Genom att köra samma recept och utbakning ofta tar det inte så mycket energi eller tankekraft.

    Gillar verkligen att baka bröd men äter det väldigt lite själv numera. Tur att resten av familjen äter mer bröd!

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar och tips,

      Låter som om du dragit samma slutsats som jag att bakandet gärna får gå på ”autopilot” när det finns barn hemma. Lätt också om man gör något väldigt avancerat eller nytt att man missar något för att det kommer in något störmoment (typ barnen försöker slå ihjäl varandra) mitt i bakningen:-)

      Gilla

      1. Ja, precis, kan inte göra nåt för komplicerat som kräver fullt fokus, samtidigt som barnen river huset… 😂 Och det blir tillräckligt bra med autopilot-bröd!

        Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är fantastiskt med ”man tager vad man haver” bröd! Det härliga med hembakat är att det alltid är så gott så antingen blir det grymt eller så blir det ännu bättre!

      Gillad av 1 person

  4. Har ni en gjutjärnsgryta så är grytbröd mitt bästa tips. Ett kryddmått färsk jäst, 600 gr vetemjöl, 1 msk salt och 5 del kallt vatten, blir på något mystisk sätt ett helt grymt vitt bröd med fantastisk skorpa. Inte ens knåda behöver man göra.
    Googla grytbröd och testa! Kungsörnens recept brukar jag använda, men det finns flera bra. Som en liten bonus blir brödet sjukt snyggt. Helt klart instagramvärdigt!

    Gillad av 2 personer

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det måste vi testa, vi använder en glaserad lergryta väldigt mycket till matlagning och den skulle säkert fungera utmärkt att baka i också:-)

      Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Nej podden har inte formellt slutat men tyvärr så har vi svårt att hitta tid som passar oss båda. Klara studerar, jobbar och har fått ett andra barn nyligen och jag är som sagt hemmaförälder i första hand och har just nu bara några timmar i veckan jobbtid medan barnen är i skolan. Hoppas kunna ta upp podden igen framgent för det var riktigt kul och mot slutet fick vi till riktigt OK ljud också…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s