ekonomisk frihet, enkelhet

Att köpa tid – överkurs!

Ny på bloggen? Börja gärna med inlägget Förnöjsamhet-Frihet-Framgång som ger en intro till bloggen, boken och vår livsfilosofi.

I ett tidigare inlägg om att köpa tid utgick ifrån att vi skulle hålla det enkelt men jag kunde inte undvika att göra ett litet ”överkurs-inlägg”. Överkursen är framförallt tänkt för person B i det första inlägget.

Kort sammanfattat kan vi säga att det handlar om en person som designat sitt liv så att man kan leva ”ett gott liv på lite” vilket i detta sammanhang handlar om att kunna spara 50% av en vanlig lön på 20 000 (efter skatt) och därmed kunna vara ledig ett år efter att ha sparat lika länge . I detta fall föra att realisera en dröm om att bo utomlands.

Sparande på den nivån kan för många uppfattas som extremt men jag kan ändå inte undvika att se att det finns ytterligare möjligheter till att få ut ännu mer av kronorna.

Några förslag nedan:

  • Tjäna mer – den som ska vara långledig inom ett år kanske är mer motiverad att jobba lite extra eller söka andra extrainkomster under året som leder fram till ledigheten? Kanske passar man på att sälja överflödiga prylar hemma för att göra flytten enklare. Även om vi verkligen inte propagerar för att ”jobba ihjäl sig”  så kan det vara väldigt motiverande att anstränga sig lite extra för ett relativt kortsiktigt och tydligt mål.
  • Spendera mindre – på samma sätt kan det vara motiverande att hitta extra besparingar inför en längre ledighet eller annat större mål. Kanske kommer det sig naturligt av att man äter ut allt i kyl, frys och skafferi eller slutar köpa nya jobbkläder inför en längre ledighet?  Det ska självklart inte vara ett dåligt liv men det kan finnas en viss glädje i sig med att ”ta i” lite inför en större belöning.
  • Mindre skatt – det kan vara fördelaktigt skattemässigt att dela ledighet mellan två kalenderår (säg från juli till juni) då den som tjänar tex 300 000 ett år och sedan 0 året efter betalar mer skatt än den som tjänar per år 150 000 kr under två år. Jobbskatteavdraget gör att det är mycket låg skatt på låga löneinkomster. Fördelen med att dela upp mellan år är också att du inte har år helt utan inkomst vilket kan vara en fördel vid tillexempel en kreditupplysning. Givet exemplet ovan innebär detta en ”besparing” på i storleksordningen 1 000 kr i månaden. 
  • Lönsamt bostadsbyte – I det ursprungliga exemplet har jag utgått ifrån att man hyr ut bostaden på hemmaplan när man är utomlands för att inte ha dubbla kostnader. Äger man sin bostad på hemmaplan kan det dessutom finnas en möjlighet att hyra ut den dyrare än vad dina löpande kostnader är. Överskottet kan i sin helhet betala för hyran av en bostad i ett land med lägre priser.  Enklast sker detta om du har ett hus eller ägarlägenhet men även bostadsrättsföreningar brukar tillåta andrahandsuthyrning under begränsade tider.

Detta är ingen komplett lista men visar med tydlighet på hur mycket det går att göra om man tänker efter lite. Att tänka ett steg längre i dessa aspekter kan verkligen löna sig och om vi ser på exemplen ovan skulle dessa kunna innebära en extra buffert inför utlandsvistelsen, en kortare spartid med flera månader eller en längre period av frihet med minimal extra insats.

Har ni några fler förslag? Hur skulle ni gå tillväga för att köpa tid och realisera en dröm om ett år utomlands eller fri på hemmaplan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s