ekonomisk frihet, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Hur kan du betala för det liv du vill leva?

För ett par veckor sedan fick vi förmånen att att spela in en podcast. Vi valde att göra det tillsammans och kombinera det med en övernattning i Stockholm på hotell. Det kan vara frestande att pressa dagarna fulla med aktiviteter men vi valde istället att hålla oss till podd-inspelningen och en kort träff med förlaget. Dessutom lade jag ut på twitter att jag gärna skulle träffa några följare och det var två trevliga killar som nappade på det erbjudandet.

Det bästa med att resa med god tid är att få ny inspiration samtidigt som det luftiga schemat medger att insikterna liksom trillar ner i huvudet också och inte bara blir korta idéer som sedan försvinner in i glömskan igen. En sådan insikt som kom till oss under dessa möten var att:

Ekonomiskt frihet görs oftast för svårt och akademiskt medan vad det egentligen handlar om är att sätta livet först och pengarna sedan. Med nutidens tankemönster fungerar det dock väldigt ofta tvärt om. Vi strävar efter det bäst betalda jobbet vi kan få för att sedan hitta sätta att göra av med de pengar som kommer in. När sedan inte pengarna räcker till det viktigaste så blir lösningen alltid att hitta mer inkomster. Det är detta som på aggregerad nivå driver ekorrhjulet upp i ständigt nya hastighetsrekord.

Tänkt då skillnaden med att mejsla ut det liv man vill leva och sedan fundera på hur man tänker sig att finansiera detta. Det är väldigt sällan som det vi verkligen tycker är viktigt i livet egentligen kostar mycket pengar. Det finns stora möjligheter att göra saker annorlunda om vi vänder på steken och funderar på hur vi kan leva ett liv som är fullt av det vi verkligen uppskattar och hur billigt det livet kan levas för att sedan titta på vad som krävs för att dra in dessa pengar.

IMG_4456
Såhär beskriver vi detta i vår bok ”Ut ur ekorrhjulet” som just nu fram till 10/3 endast kostar 95kr hos förlaget.

För vår del vad den lösningen att vi valde att spara ihop ett kapital som vi beräknar ska räcka resten av livet för vår valda livsstil. Men det finns så många andra exempel på hur detta är möjligt om man bara börjar med livet och sedan funderar över var pengarna ska komma ifrån. Bara de senaste veckorna har jag träffat personer som till exempel:

 • Jobbar deltid men lever gott på den lägre lönen
 • Startat konsultfirma och jobbar halvtid med bra lön istället för heltid med fantastisk lön.
 • Bor gratis och därmed kunnat starta sitt ”livstilsföretag”

Så börja med att fundera på vilket liv du vill leva och vad det ska innehålla (ofta relationer, hälsa, utveckling, familj) stirra dig inte blind på en definition på ekonomiskt frihet utan tänk att målet är en vardag du inte behöver ta semester ifrån – ett liv utanför ekorrhjulet!

Hur har ni gått till väga? Hur ser ditt drömliv ut? Hur realiserar du det? 

 

 

 

 

 

12 reaktioner till “Hur kan du betala för det liv du vill leva?”

 1. Efter att ha nått våra FIRE mål så påbörjades vår nästa fas under förra året – att hitta rätt i vår nya tillvaro. Med tanke på mängden FIRE-bloggar så är det fantastiskt få som faktiskt pratar om detta. Hur gör man sen, efter ”pension”?
  Vi valde att flytta till Palma de Mallorca med barnen och påbörja ett nytt liv, med allt vad det innebär. Hitta en ny sund balans i tillvaron med lagom med jobb och aktiviteter.

  Jag upplever att ni också ibland, fortfarande, letar efter den balansen. Hur mycket är lagom med jobb? Resor? Barnaktiviteter?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det har tidvis också för oss varit lite frustrerande att ”aldrig hitta formen” för hur man är fri men mer och mer har vi nog kommit fram till att det är just processen att gradvis justera på livet till det bättre varefter man lär sig mer om sig själv är vad själva friheten handlar om. Inte att man hittar en färdig form och sen krampaktigt håller fast vid den.

   För att hitta en balans tror jag att man måste titta över lite längre tidspann också, det kommer alltid finnas tillfällen när någon del i livet tar lite för mycket tid men så länge pendeln efter ett tag svänger tillbaka så är det helt OK.

   Gillad av 1 person

   1. Hej och tack för svaret. Våra funderingar går precis i linje med dina erfarenheter, tack. Det blir lätt frustrerat när man arbetat efter att ”få bli fri” under lång tid och sen när man väl kommer dit inse att man måste lägga ett nytt pussel, om än ett mycket friare. Vad ska man fylla dagarna med? Gör man något för mycket? För lite? Är det verkligen rätt för mig? Är det långsiktigt? Att hitta den nya balansen tar nog lite tid som du säger, och den får nog göra det.

    Gillad av 1 person

 2. Mitt drömliv innefattar en flytt till min hemstad, till en lagom stor villa med en lagom stor tomt och goda odlingsmöjligheter. Till det önskar jag ett jobb på 60-75 %, fördelat på fem arbetsdagar och att varken min man eller jag behöver pendla. Han får också mer än gärna fortsätta jobba deltid (just nu 87,5%). För mig är det viktigt med kontrasten mellan vardag och helg/ jobb och fritid, men jag skulle gärna jobba betydligt mindre än heltidsnormen.

  Jag vill kunna hämta barnen tidigt och hinna med friluftsliv och andra utflykter även på vardagarna. Ekonomiskt lever vi idag på ett sätt som känns bra för oss, men en flytt skulle innebära en förändrad ekonomi åtminstone under en övergångsperiod. Det är kostsamt att flytta, men närheten till familj och släkt värderar jag högt.

  Vi är sakta men säkert påväg mot den drömmen. Jag håller tummarna att den blir av.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vilken härlig dröm, inte bara för att den i sig låter fantastiskt bra men också för att det är vad vi brukar kalla en ”lagom dröm” dvs en dröm som faktiskt är genomförbar och som ni tar specifika steg för att genomföra. Jag är övertygad om att det kommer bli av om ni fortsätter att jobba så specifikt mot er dröm!

   Gilla

   1. Jag tycker det där med att vara nära familjen är också intressant och kanske en dröm – inte minst pga min familj bor i ett annat land. Det vore ju praktiskt att få lite mer avlastning med barnen, som vi inte får alls pga familjen är ganska långt borta. Antar att ni har familj ganska nära? (som kan ställa upp tex när ni åker till Sholm)

    Gillad av 1 person

 3. Klockrent inlägg! Att göra en blueprint baserat på vad man trivs med, uppskatta kostnad för det livet och sen se till att tjäna därefter är så klokt. Obegripligt hur vi jagar oss själva till överkonsumtion allt med ofta påföljande utbrändhet i olika grad (i snittfamiljen ofta manifesterat i en skilsmässa i förhoppningen om att den där nya partnern ska få en att nå lycka).

  Ni om några har ju varit mästare på att lyfta FIRE-diskussionen ur Excel till livsdrömmar i ett enklare format.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar och extra roligt när det kommer från FIRE sveriges roligaste skribent:-) Har också funderat över vad alla skilsmässor beror på och tror att du kan ha en poäng i att det i vissa fall är en typ av ”utbrändhet” som är grunden och en vilja att rädda sig ur tristessen…ofta in i ett mycket knepigare livspussel att bli utbränd av…

   ”Att lyfta diskussionen från Excel till livsdrömmar”…det uttrycket kommer jag att låna!

   Gilla

 4. Mycket är möjligt fast det inte känns så till en början. Vi har gått från två välbetalda heltidsarbeten (där vi visserligen alltid amorterat och sparat en hel del men också i mycket låtit pengarna ”löpa” utan mycket till eftertanke) till att leva alldeles utmärkt och på många plan mer kvalitativt på en enda halvtidslön. Det har varit en process som tagit några år och som innehållit ”volativ” pendling mellan hopp, rädsla, tvivel och styrka. Så värt!!! Vi är så tacksamma över att ni alla som bloggar hjälpt oss att öppna ögonen för möjligheten!! För….det är verkligen möjligt om man bara börjar våga se på saker och ting på annorlunda sätt och, framförallt, vågar börja föra över tanken till handling. Snart har vi båda ”klivit av” och kan fortsätta leva på sparade pengar. /M

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är så häftigt att höra från alla er som gjort stora livsstilsförändringar och hur bra det går trotts att det även är utmanande och läskigt under processen att gå mot strömmen. Att skapa ett liv man vill leva och märka att det är möjligt på en halvtidslön är ju en fantastisk frihet i sig vilket många som inte tar en titt på sitt liv (och sina utgifter) missar.

   Lycka till med nästa steg!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s