Boktips, Lev lokalt

BRÄNN BIBLIOTEKEN!

Nu får det fasen vara nog, dessa bibliotek som finns i varenda kommun och som lånar ut böcker till medborgarna avgiftsfritt med bara en symbolisk ersättning till oss stackars författare. Vem ska egentligen köpa alla böcker när det finns en sån fin service i kort sagt varenda buske? Dessutom kan man boka och hämta böcker som någon plockar ihop åt en, man behöver ju inte ens köpa en bokhylla nu för tiden! Det är ju hemskt. Nej vi säger BRÄNN BIBLIOTEKEN!

Titta vad hemskt, rader med böcker bara att låna utan att ens betala för sig!

Nu har säkert ni som ofta läst vår blogg redan räknat ut vilket datum det är idag, men för tydlighetens skull, APRIL, APRIL! Vi älskar verkligen bibliotek både därför att vi själva lånar de flesta böcker vi läser via bibliotek men också för att biblioteken runt om Sverige har våra egna böcker och lånar ut dom till människor som annars kanske inte hade råd eller ville köpa böckerna.

Gillar också tanken på att någon kanske bara ser omslaget i hyllan kanske plockar upp den, bläddrar lite, läser på baksidan och tänker ”den skulle vara spännande att läsa”. Därmed når vi ut till personer som kanske annars inte hade tänkt dessa tankar. Tanken är också att böckerna ska vara så pass snabb- och lättlästa så att man inte behöver ha ett specialintresse för att ta sig igenom dom. Hoppas det funkar!

Istället för att bränna biblioteken vill vi därför att ni BOMBAR dom! Detta inlägg är ett upprop för att ni ska mailbomba era bibliotek och önskar inköp av ”Lev lokalt”. När jag skriver detta finns den enligt databasen Iibris på 78 bibliotek men det kan och ska bli bättre tycker vi. Ut ur ekorrhjulet finns på 107 bibliotek men även det skulle kunna vara fler!

Enligt förlaget har ”Ut ur ekorrhjulet” lånats ut förhållandevis mycket jämfört med hur många ex som har sålts (dubbelt så många utlån som sålda böcker under första året). Det betyder att våra läsare är ovanligt sparsamma vilket är glädjande! Det är inte utan att man känner viss stolthet över detta.

Hoppas nu att ni får en bra första april och bara blir lurade på roliga sätt! Å snälla, snälla se till att önska ”Lev lokalt” på just ditt bibliotek (om den inte redan finns) så fler för möjligheten att plocka upp den, läsa och se styrkan i det lokala livet utanför ekorrhjulet!

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

6 reaktioner till “BRÄNN BIBLIOTEKEN!”

 1. Inköpstips till biblioteket gör jag ofta, det har säkert blivit 10 stycken. Och dom har alltid köpt in boken, jag börjar se det som skatteåterbäring 🙂 Första gångerna fick man inte veta om boken köptes in men numera läggs det en reservation automatiskt så efter några veckor kommer ett mejl när boken är färdig för utlåning.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Min uppfattning är att biblioteken gillar att få inköpsförslag för det finns en budget för att köpa in böcker men personalen har en begränsad utblick på vad som erbjuds och då är det bra om flera medborgare hjäper till. Du får som du säger en form av skatteåterbäring och möjliggör också för dina medmänniskor på din ort att läsa vad som förhoppningsvis är en bra bok efter att du har lämnat tillbaka den.

   På senare år har jag köpt en del böcker själv och donerat till biblioteket när jag antingen inte har velat vänta på deras inköpsprocess eller med böcker som kanske är lite för speciella (främst facklitteratur och populärvetenskap på engelska).

   Det blir en god cirkel där vi hjälper varandra att hitta de bästa böckerna, tipsar varandra helt enkelt win-win-win på alla håll!

   Gilla

 2. Jag vet hur mycket ni älskar biblioteken, vilket jag också gör. Jag trodde först att ni lyfte upp andras argument.
  Jag ser fram emot att besöka det lokala biblioteket när allt lugnat ner sig i pandemin. Det är en viss känsla att vara på ett biblioteket och inte bara uteslutande nyttja allt digitalt 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja vi älskar verkligen bibliotek och jag har använt biblioteket mycket under pandemin också då de haft en bra tjänst när man lånar böcker som man sedan hämtar ut genom ett fönster. Har dock saknat möjligheten att gå runt och kolla i hyllorna och hitta något oväntat och även möjligheten att sitta där och skriva/läsa ibland för att omväxla med tiden hemma.

   Men snart är det åter till det mer normala får vi hoppas!

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi tackar och bockar och hoppas att många följer ditt utomordentliga exempel:-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s