Lev lokalt, Life hacks, Livsstil

Ett helt vanligt bilår!

För snart 3 år sedan våren 2018 bytte vi bil från en stor dieselbil med 7 sittplatser och hög skatt till vår nuvarande VW Passat som går på biogas och bensin. Bakgrunden till bytet var att vi såg att den gamla bilen kostade väldigt mycket i skatt och under året sedan vi först flyttat till Leksand och sedan båda blivit ”fria” så körde vi väldigt få mil. Vi ville helt enkelt ha en bil som var snålare än den gamla att köra men framförallt en bil som inte kostade så mycket när den stod still. Den nya bilen är både mindre miljöovänlig och billigare i drift vilket är trevligt, det vi saknar ibland är de extra sittplatserna när vi vill ta med några av barnens kompisar till exempel till backen.

Tanken var vid inkö att vi skulle utvärdera vad vi tyckte om bytet efter något år men som med så mycket annat så blir inte åren exakt som man har tänkt sig och det kom av sig. Detta på grund av att åren varit väldigt varierande och både innehållit saker som gjort att vi kört ovanligt lite (långresa till Mexiko) och att vi kört ovanligt mycket (vi bilade ner till Spanien och vi åkte till norra Sverige vid två tillfällen för att prata om boken ”Ut ur ekorrhjulet” och avstod då från att flyga). Vi har inte heller haft någon bra ”logg” på hur mycket vi har kört vilket gjort uppföljningen svår.

Nu har vi dock haft ett i det närmaste vanligt bilår man kan komma. Vi har dessutom i år ganska bra dokumentation av hur mycket vi har kört av olika skäl så nu kan vi göra detta om än några år för sent.

Vår bil gick cirka 900 mil mellan början av mars 2020 till början av mars 2021. Den servades i början av mars förra året och av den anledningen hade jag en exakt mätarställning något som jag annars brukar missa att skriva ner.

Milen under åren som gick fördelade sig enligt nedan, siffrorna är avrundade:

350 milVintersport (Skidåkning i Granberget & Kläppen)
200 milSommarlov (Dalarna, Södra Norrland, Stockholm)
50 milUthyrning (två tillfällen totalt 10 dagar)
50 milUtlåning (match i Värmland)
80 mil Fotbollsledare (bortamatcher)
20 milTjänsteresa (tre resor inom Dalarna)
150 milÖvrigt/Vardag (Inköpsresor och resor för sjukvård inom Dalarna)
900 milTotalt

Vår budget bygger på att vi kör ca 1 000 mil ett vanligt år och skillnaden på ca 100 mil mot det gångna året kan förklaras av att vi troligen ett vanligt år hade tagit ett par svängar till Stockholm och hälsat på min familj. Dessa tusen mil ska jämföras med vårt ”gamla liv” innan vi började ställa om där vi hade två bilar och den ena gick minst 2 000 mil och den andra minst 1 000 mil.

Det som framgår tydligt är ju att vi kör rätt lite till vardags, detta trots att vi detta år haft lite mer av arbete och skola. Detta har såklart att göra med att vi valt att leva lokalt. Det är också en fråga om attityd då jag till exempel alltid går eller cyklar till skolan där jag brukar hoppa in som ligger 6 km hemifrån och att Maribel när hon valde utbildning sökte till den som anordnas av folkhögskolan som finns på gångavstånd hemifrån.

Väldigt mycket av vår körning har att göra med en aktiv fritid. Vi åker mycket skidor och behöver bilen till och från backan och även om vi väljer de närmaste alternativen som att åka till vår lokala backe 1 mil hemifrån och den närmaste större skidanläggningen i Kläppen 13 mil bort så blir det en del mil på en säsong. Under sommaren spelade barnen en bortamatch i Baseball och då lånade vi ut bilen till en ledare som tog med sig flera barn. För egen del var jag ledare i ena sonens fotbollslag och körde då till i stort sett alla bortamatchen men såg då till att så ofta som möjligt ta med även andra barn i bilen. Totalt utgör idrott/fritid 480 mil (350+50+80) eller 53% av vår totala körsträcka.

Till det kommer sommarsemestern där vi trots flera veckor utan att använda bilen alls också gjorde några halvlånga resor i kringliggande län vilket sammanlagt blev 200 mil eller 22% av den totala körsträckan.

Vi hyrde även ut bilen ett par gånger via Snappcar och de som hyrde körde totalt ca 50 mil under dessa dagar, vi körde även några korta lokala resor i tjänsten i närområdet totalt cirka 20 mil. Dessa mil som inte var ”privata” utgör 8% av vår totala körsträcka.

Slutligen körde vi cirka 150 mil (17%) för diverse ärenden vilka oftast inneburit inköp av olika slag och resor till sjukhus inom Dalarna oftast har vi samordnat en lång rad ärenden när vi har varit ute . Detta motsvarar i genomsnitt alltså 3 mil i veckan på vardagsresor vilket med bara lite annan attityd hade kunnat vara mångdubbelt mer.

Vi har fått önskemål om att vara mer specifika kring en del saker hur vi organiserar vårt liv för att leva gott på lite samtidigt som det är mer hälsosamt och hållbart. Vad tycker ni är sånna här korta praktiska inlägg till någon hjälp? Hur jämför detta med er andra? Hur använder ni er bil/bilar? Klarar ni er helt utan eller kör ni jättemycket?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

3 reaktioner till “Ett helt vanligt bilår!”

 1. Jag gillar dessa inlägg! Inspirerande. Jag drömmer om att leva mer lokalt. Vi har flyttat från storstad ”hem” till mindre stad nära familj. Målet nu är att hitta ett hus som är närmare vänner och aktiviteter, tyvärr är utbudet mycket lågt. Målet är också att hitta en lokal för vår verksamhet i närområdet. Jag lääängtar tills vi kan cykla och gå mer i vardagen. Jag älskar det!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar, har alltid svårt att hitta balansen mellan mer filosofiska och teoretiska inlägg och dessa mer praktiska och vardagliga. För oss så återkommer vi ofta till tanken att man ska ha en ambition och riktning mot att leva mer lokalt men att allt inte behöver hända på en gång, låter som ni också tänker så med en långsiktig viljeriktning och små steg åt det hållet!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s