Lev lokalt, Life hacks, Livsstil, vår ekonomi

Vår dyraste fritidssysselsättning!

En fråga som vi relativt ofta har fått gäller fritidssysselsättningar och kostnader för dessa, hur går vi tillväga för att hålla kostnaderna rimliga men samtidigt kunna göra roliga saker? Har vi ens några sysselsättningar som kostar lite mer pengar? En reflektion som vi ofta gjort kring detta är att många sysselsättningar kostar ungefär lika mycket oavsett om man utövar dom några få gånger per säsong eller om man utövar dom ofta och mycket.

För vår del är vår mest kostsamma fritidssysselsättningen skidåkning utför där vi behöver en del utrustning men även liftkort och så behöver vi åka till anläggningarna i bil vilket vi redovisat i inlägget om hur vi använder vår bil. Den nyligen avslutade säsongen som började för oss i slutet av december och avslutades när anläggningarna stängde den 11:e april.

Den aktiva säsongen omfattar alltså ungefär 100 dagar av möjlig skidåkning och under den senaste säsongen besökte vi backen vid drygt 60 tillfällen. Ett besök i backen kan då vara allt från en kvällsträning på 2 timmar till en heldag på helgen eller på jul-, sport- och påsklovet.

Under säsongen besökte vi vår lokala backe (1 mil hemifrån) nästan 50 gånger och vi hade även sammanlagt 15 skiddagar i Kläppen vilket är 13 mil hemifrån och där vi också har säsongskort. Nedan sammanfattar jag i en tabell våra kostnader för den skidåkningen.

KategoriBelopp
Säsongskort tre barn7 000
Säsongskort två vuxna (friskvård i firman)5 500
Utrustning (3 par skidor, 3 snowboards + 2 boots, 2 pjäxor mm)6 500
Stughyra långhelg + vecka8 000
350 mil `20 kr 7 000
Total 34 000

Nu har vi ju dom ekonomiska möjligheterna att göra detta men hade vi velat åka skidor men spara en del pengar så är det vi skulle dra ner på hyra av stuga samt att endast ha liftkort i hemmabacken. Den som är uppmärksam förstår att vi köper mycket av vår utrustning begagnad, när det är erbjudanden under lågsäsong. Vi har också möjlighet att ofta byta ut grejer som barnen växt ur som ännu är i bra skick. Den direkta rörliga kostnaden för att åka bil till backen är 10 kronor milen men jag räknar hellre på det dubbla för att inte underskatta.

Ett av de sista åken för säsongen i Kläppen 11 April, svårt att fånga alla på samma bild när dom susar runt i backarna. Vi ärver också utrustning av varandra, jag och Maribel har till exempel utmärkta skidglasögon som äldsta sonen har ratat:-)

Hade vi hoppat över att åka till Kläppen, hyra stuga och köpa liftkort även där så hade vi sänkt kostnaderna med nästan hälften och ändå kunnat ha fin skidåkning på hemmaplan. Å andra sidan så får jag känslan av att det finns många som åker mycket mindre skidor än oss men som lägger minst lika mycket om inte mer pengar årligen. Det är inte alls omöjligt att lägga vår säsongsutgift på en enda sportlovsvecka med utrustning, hyra av stuga/hotell, liftkort, transport etc. Väljer man att äta det mesta av maten på restaurang på skidorten kan bara det lätt kosta flera tusen om dagen för en familj.

Tror att det några generella insikter man kan ta från detta för det första så går det att hitta bra lösningar för att utöva ”dyra” fritidssysselsättningar på ett rimligt prisvärt sätt, till exempel med i första hand bra begagnad utrustning. Gemensamt för många ”dyra” aktiviteter är också att det sällan kostar så mycket att lägga till extra dagar när utrustningen är inköpt och eventuella medlemskap/liftkort/abonnemang är betalda. Det är också så med aktiviteter att de blir roligare ju mer man utövar dom för man blir bättre och bättre, till skillnad från köpta upplevelser som ofta blir urvattnade om man gör något för ofta.

Vad är era reflektioner kring detta? Åker ni skidor? Vad kostar det och hur många dagar blir det per år? Vilken är annars din dyraste fritidssysselsättning?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

11 reaktioner till “Vår dyraste fritidssysselsättning!”

 1. Vi åker 1 v/år. Kostar oss strax under 20 000 kr för 4 personer. Då hyr vi allt, delar boende med annan familj, äter all mat i stugan. Hade så gärna velat åka mer men har långt till fjällen. Känns inte så värt att åka i de små kullarna här i södern… Att flytta närmre fjällen känns inte heller aktuellt eftersom vi vill bo nära släkt och vänner. Men avis är jag…

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är alltid en avvägning var man ska bo och vad man ska prioritera. Förr oss började det med valet av vår plats och där fick slutligen närhet till familjen vara avgörande. Då hade vi Stockholm eller Leksand att välja på. När vi fortsatte ner på listan av prioriteringar så insåg vi att det inte kunde bli Stockholm och då var Leksand kvar. Att vi valt att åka mycket skidor är sedan en effekt av att vi valt att bosätta oss där det finns bra skidåkning….både jag och Maribel åkte som barn och ungdomar men var inga stora ”fantaster” så det hade nog kunna tänkas ha blivit något helt annat på fritiden om vi bodde någonsannatans…eller någon enstaka skidvecka då och då…Hur har ni tänkt där, hur kommer det sig att ni ändå väljer att åka skidor en gång om året?

   Gilla

   1. Jag åkte varje år under min uppväxt. Min man ingenting. För några år sedan lyckades min syster och hennes man övertala min man att prova. Första veckan blev succé. Hela familjen älskade det. Väldigt ovanligt då framför allt ena barnet inte tycker om många andra aktiviteter utomhus som vi andra gillar.
    Kostnadsmässigt får faktiskt den här resan kosta vad den vill, så viktig har den blivit för oss. När jag står på fjället och tittar ner känner jag att jag verkligen lever och den känslan ger mig kraft och glädje som varar länge och sporrar mig att fortsätta lägga pengar på det som ger mig livskvalitet och spara in på det som inte ger det.
    Sedan väljer vi att laga all mat i stugan och delar stuga med min syster för att det inte ska kosta för mycket. Däremot är jag inte så intresserad av sommarsemester, då hasar jag gärna runt hemomkring.
    Vi siktar på FIRE men långsamt, kommer inte att nå dit förrän barnen flyttat hemifrån.

    Gillad av 1 person

 2. Åker oftast några dagar lokalt på anläggningen i Flottsbro. Resonerade ni något kring att hoppa över skidsemester under påsk pga tredje vågen?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Flottsbro har jag åkt en del som barn (kommer från Södertälje) Vi pratade såklart om hur vi skulle ställa oss till skidåkning i år men för oss sker ju skidåkningen på ”hemmaplan” i Dalarna och väl där har vi all mat med oss och äter utomhus eller i stugan. Personligen tycker jag att fler borde ha hållit kvar vi den 2 timmarsrekommendation som gällde under förra våren så att man inte åker kors och tvärs långt hemifrån och potentiellt sprider smitta och dessutom orsakar press på vården i små regioner med mindre resurser. Vi har i princip hållit den tanken under hela Coronatiden och har endast vid ett tillfälle (under sensommaren) varit längre bort från Leksand än 2 timmar.

   Gilla

 3. Kul att läsa hur ni resonerar. Vi åker en del i den lokala backen (5-10gånger per år), men det är så billigt att åka 2 timmar att det inte är värt att köpa säsongskort, och backen är så liten att efter 2 timmar är jag och barnen ganska nöjda. I år åkte vi två gånger till Åre. Dyrt och otroligt roligt. Köpte ny utrustning till ett barn, tänkte sälja gammal utrustning men då en kompis ville ha det gav vi bort det i stället. Totala utgifter runt 30 000kr. Nästa år hoppas jag på mer skidåkning. För mig är det inte så viktigt att komma undan så billigt som möjligt, utan jag vill ha så mycket rolig skidåkning som möjligt för de pengarna och den tiden jag lägger. Om vi bott närmare Åre hade jag gärna haft säsongskort där. Vi har mellanstora backar (Hassela) ca en timme bort, men inte värt att köpa säsongskort där heller, för när vi väl är lediga tex sportlov vill vi gärna till Åre. Jag har alltså svårt att se hur jag ska minska mina kostnader. Flytta närmare Åre, kanske, eller få barnen att vilja åka dit mer och då skippa åkningen lokalt och köpa säsongskort. Men det är bra lyxigt att ha en hyfsad backe 15min bilväg bort, och kunna åka en sväng kvällar och helger när det passar…
  Imponerande att era barn och ni orkar med så mycket åkning! Mina barn lägger en del tid på kvällar och helger till läxor/slöande/andra träningsformer, och skulle nog inte palla åkning flera gånger i veckan när det inte är lov.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att höra hur ni har gjort och det låter som att även ni får en hel del ”skidåkning per krona” . Just att det är billigt är inte någon drivkraft för oss däremot att göra saker ekonomiskt smart och att inte heller i onödan reser långt har med tiden blivit viktigare. Tror också att vi var mycket i den lokala backen när barnen var mindre och lärde sig gjorde att de intresserade sig för ”freestyle” och att de nu åker mycket park (boxar, rails och hopp etc) vilket gör att även den lilla lokala backen är full av utmaningar för att inte prata om vårt andra hem i Kläppen som har Sveriges bästa Snowpark.

   Våra barn verkar orka hur mycket skidåkning som helst (mellansonen är värst) och det är ofta så att vi efter att de har tränat en kväll dag tänker att dom kommer vilja vila men då är det istället dom som tjatar på att åka kvällsåkning dagen efter…helst vill dom åka upp direkt efter skolan och åka till backen stänger…inge tid för småsaker som typ MAT….:-)

   Gilla

 4. 34’ är ju INGENTING för 60 backbesök, imponerande! Det är en tredjedel av vad det hade kostat er att spendera en vecka i franska alperna per år. Utförsåkning är ett ekonomiskt slukhål men ni lyckas i vanlig ordning tjyvkoppla.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   ”Ett ekonomiskt slukhål” var en bra beskrivning av vad det skulle kunna vara men som det är nu så är vi rätt nöjda med vad vi får ut av de pengar vi lägger.

   Gilla

 5. Vi har små barn (2 och 3,50år). Vi har åkt till Lindvallen två år i rad och då valt ”billiga veckor, v3 el v15.
  Nu åkte vi v.15 i år vilket gav rabatterat boende och gratis skidhyra för barn under 7 år. Det var fantastiskt väder och långa soliga dagar. Fint i backen och väldigt bra och gratis längdskidspår. Totalt för 3 vuxna (2 liftkort) och 2 barn som åker gratis i backen blev 8000. Då bodde vi fint ca 1 km från backen med egen bastu. Helt ok tycker jag.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ett väldigt bra tips till alla som inte har barn i skolålder är att satsa på ”mellanveckorna” när det inte är så mycket folk och ofta mycket billigare…det är verkligen win-win med mindre köer och billigare priser. Priserna kan vara som natt och dag…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s