vår ekonomi

Vår ekonomi – Vintern 2020-21

När du läser detta så avslutar vi vår vintersäsong med en veckas skidåkning innan anläggningarna i Dalarna stänger för säsongen. Det har väl inte undgått någon att vi är en familj som älskar att åka skidor och hänga i backen och vi har så mycket kul under den här säsongen. Vi har haft en väldigt bra vinter med rekordmycket skidåkning och lite varierande temperaturer från riktigt kallt till tö och så kallt igen.

När vi summerade budgeten för december så berättade vi också att vi skulle ändra hur vi presenterade vår ekonomi här framöver. Vår tanke var att vi genom att presentera säsongsvis skulle kunna minska antalet inlägg om ekonomi samtidigt som vi skulle kunna fortsätta vara öppna och hur det fungerar rent praktiskt hos oss. Dessutom hoppas vi kunna öka informationsvärdet för dig som läser.

Vi testade olika modeller på hur detta skulle kunna gå till och kom slutligen fram till att vi kommer att presentera ekonomin i tre säsonger Vinter (December-Mars), Vår/Sommar (April-Juli) och Höst (Aug-Nov). Anledningen är att det är ungefär så våra utgifter fördelas. Inledningen av varje ny säsong har vi oftast lite högre utgifter för medlemsavgifter, utrustning, barnkläder som sedan används under de närmast följande månaderna. Att summera säsongsvis gör därför att det blir enklare att kommentera på ett vettigt sätt och kunna bortse från små ”hopp” upp och ner för kostnader som bara drabbar en enskild månad.

Eftersom detta är första gången så vet vi inte hur tydligt det blir men det bästa är nog ändå att gå igenom den just avlutade vintersäsongen så blir det kanske tydligare hur vi tänker.

I tabellen ovan visar vi ett genomsnitt av våra utgifter per månad i respektive kategori samt en summering. Alla siffror är avrundade till närmast jämna 100-tal. På samma vis summerar vi våra intäkter per kategori. Samtliga kategorier avviker från budget vissa kom in över och andra under.

Kostnadskategorier över budget

 • Boende 20% över budget. Detta beror på att vi under vintern har högre utgifter för el (framförallt uppvärmning men även belysning). Vi genomförde också några mindre uppdateringar i huset och alla våra eldstäder inspekterades och sotades.
 • Barn 65% över budget. I den här kategorin finns alla utgifter direkt relaterade till barnen, under december köpte vi liftkort och utrustning för vintersäsongen vilket är det som syns i den här kategorin. Även några övriga julklappar påverkade utfallet. Detta är den överlägset dyraste säsongen varför den alltid går över budget.
 • Fickpengar 40% över budget Samma här med skidåkningen, vi har även lagt in hyran av stugan som vi just nu befinner oss i den avslutade perioden även om själva resan som avslutar vintern sker i april. Tanken är att denna utgift hör till vintersäsongen även om denna just detta år går in i april.

Kostnadskategorier under budget

 • Transport -45% under budget. Detta är en kategori där utgifterna är ojämnt fördelade. Under vintern använder vi bilen mer eftersom det är svårt att ta sig till backen med utrustningen utan bil. Samtidigt har bilen fungerat bra och inga reparationer, nya däck eller annat behövts vilket inneburit relativt låga kostnader.
 • Kommunikation och underhållning -30% under budget. Denna kategori är beräknad på att vi har var sin telefon i familjen men två av våra telefoner betalas av vår firma. Dessutom har vi tagit pauser i streaming abonnemangen under ett par månader vilket påverkar den här kategorin.
 • Mat -18% under budget. En kombination av att vi haft ännu mer tid att laga mat, att vi kunde köpa en del produkter larvigt billigt efter helgerna och att vi ätit en del enkel matsäcksmat framförallt i backen har gjort att vi denna period gått under vår redan ganska låga budget.

Sammantaget innebär dessa avvikelser att vi under vintern gick 13% över budget vilket i reda pengar är 2 700 kr i månaden eller 10 800 kr för hela säsongen. Den minnesgoda läsaren kommer ihåg att vi i december drog över budget mer än så vilket innebär att de efterföljande tre månaderna trots mycket aktivitet kom in under budget. Det kan vara värt att påpeka att vår ”budget” är ett enkelt snitt över årets 12 månader och vi är sedan tidigare medvetna om att vintern med jul, skidåkning och kyla alltid brukar vara lite dyrare än genomsnittet över året.

Intäkterna avvek uppåt med 14% detta berodde på att vi fick ut ganska mycket inköpsbonus vid årskiftet samtidigt som vår gäststuga varit fullt uthyrd och vi fick en ersättning för en skada på vår bil som orsakats av en annan förare men som legat hos kronofogden i nästan 10 år och som nu är löst. Detta motverkades delvis av att vinterperioden är något under genomsnitt för utdelningar.

Slutligen är det värt att notera för någon som jämför med sin egen ekonomi att utan utgifterna för skidåkningen hade våra totalt kostnader istället gått rejält under budget. Tänker återkomma i ett separat inlägg kring hur vi tänker kring skidåkningen och varför? Hur mycket vi egentligen lägger ut, hur mycket vi åker och varför vi tycker att det är värt de pengar och den tid vi lägger på utrusning, liftkort, resor, transport med mera. Hur vi maxar säsongen och håller i utgifterna.

Hur tycker ni att det här formatet för ekonomiuppföljning fungerar? Vad vill ni ha mer förtydligande av? Finns det något annat gällande vår ekonomi som ni skulle vilja veta mer om?

Eftersom vi åker skidor den här veckan vill jag lämna en liten brasklapp att det kan ta uppåt en vecka innan vi svarar på eventuella kommentarer och frågor! Vi uppskattar dock alla kommentarer och kommer svara när vi är tillbaka!

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

5 reaktioner till “Vår ekonomi – Vintern 2020-21”

 1. Logiskt, intressant och värdefullt är mina kommentarer på detta nya upplägget.

  Vet att ni har berört detta delvis i olika tidigare inlägg men att få en matkostnader i snitt på 3700 kronor på eran familj är fantastiskt bra jobbat – en lite djupare genomgång på hur ni lyckas med detta och exempelveckor eller liknade har varit väldigt intressant!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du tycker det är tydligt och värdefullt, får hoppas att de övriga som inte kommenterat tycker detsamma:-)

   Som du säger så har vi ju tidigare berört mat i flera inlägg och som jag ser det så är det tre saker som påverkat vår matkostnad i första hand:
   1.Lagar mycket från grunden och bakar även det mesta av brödet
   2. Lagar i säsong ofta på enkla råvaror men med lägger istället lite mer tid
   3. Vi har ett stort skafferi, en ganska stor frys och ett litet kylskåp på så sätt är svinnet litet men vi har alltid mat hemma att göra något av

   Till detta kan läggas att vi inte klassar mat vi äter på restaurang/hämtmat som ”mat” utan som nöje/upplevelse vilket gör både att vi är mer selektiva med detta men också att vår matbudget blir marginellt lägre än den annars skulle vara.

   Vi räknar med att långsiktigt lägga cirka 4500 i månaden men vissa månader blir det mindre och andra mer…just nu under pandemin har det inte funnits så mycket annat att göra än att vara hemma och laga mat och generellt verkar det som att när vi har mer tid så går matkostnaden ner…

   Får kanske återkomma till detta i kommande inlägg, finns även 7 sidor i vår första bok ”ut ur ekorrhjulet” med våra bästa principer och tips specifikt för att åta bra och billigt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s