ekonomisk frihet, vår ekonomi

Bättre sent än aldrig? Vår ekonomi hösten 2021..

Sedan vi började blogga har vi nog aldrig varit såhär sena med en uppföljning men bättre sent än aldrig antar jag. Sammanställningen nedan gäller vår ekonomi för hösten vilket för oss är perioden augusti-november. Detta summerar också till helåret för oss, då vi räknar december som den första vintermånaden och därmed faller den på nästa budgetår.

När vi summerade budgeten för december 2020 så berättade vi också att vi skulle ändra hur vi presenterade vår ekonomi här framöver. Vår tanke var att vi genom att presentera säsongsvis skulle kunna minska antalet inlägg om ekonomi samtidigt som vi skulle kunna fortsätta vara öppna och hur det fungerar rent praktiskt hos oss. Dessutom hoppas vi kunna öka informationsvärdet för dig som läser. 

Vi testade olika modeller på hur detta skulle kunna gå till och kom slutligen fram till att vi kommer att presentera ekonomin i tre säsonger 

Anledningen är att det är ungefär så våra utgifter fördelas. Inledningen av varje ny säsong har vi oftast lite högre utgifter för medlemsavgifter, liftkort, utrustning, barnkläder som sedan används under de närmast följande månaderna. Att summera säsongsvis gör därför att det blir enklare att kommentera på ett vettigt sätt och kunna bortse från små ”hopp” upp och ner för kostnader som bara drabbar en enskild månad. 

Nu kan vi summera det första året med det nya systemet vilket vi tycker har fungerat rätt bra under året . Vi tänker oss nog att hålla uppdateringarna på denna sammanfattade nivå men svarar gärna på frågor om fler detaljer i kommentarerna.

I tabellen ovan visar vi ett genomsnitt av våra utgifter per månad i respektive kategori samt en summering. Alla siffror är avrundade till närmast jämna 100-tal. På samma vis summerar vi våra intäkter per kategori. Samtliga kategorier avviker från budget vissa kom in över och andra under.

Hösten är vanligtvis den period med minst överraskningar, det är varken sommar eller jullov oftast inga längre resor och stora projekt på huset och därmed finns inte så mycket att kommentera. Vi vill dock fortsatt vara transparenta med vår ekonomi då det verkar vara något som många uppskattar.

Det som ändå är värt att kommentera är att vi hade ovanligt höga utgifter för transport i form av att bilen behövde en reparation, vi köpte en ny cykel och vi körde lite fler mil än brukligt.

Vi hade också lägre inkomster för uthyrning då vi hållit vårt stuga ledig under hösten för att kunna ta emot besök av släkt och vänner som fått vänta under den värsta pandemin.

I övrigt var avvikelserna små och väntade (för oss…:-) men ställ gärna frågor i kommentarerna om det är något ni undrar över. Nu ser vi fram emot ett nytt år med nya möjligheter, förhoppningsvis mindre påverkat av pandemin!

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Som ljudböcker finns dom också hos till exempel Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). Boken finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

12 reaktioner till “Bättre sent än aldrig? Vår ekonomi hösten 2021..”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja jag tycker att det fungerar jättebra, konstigt att det tog oss så lång tid att komma på..

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra fråga, det är helt enkelt för att vi sparar barnbidraget till barnen separat i en ”fond” som vi delvis sparar för framtiden och delvis kan använda om vi vill lägga lite extra pengar på något som gynnar barnen på kort sikt. Tar vi ut från fonden så blir det inkomst på barn men så länge det sätts av separat så blir det inte det på det sättet som vi räknar.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jodå vi får lite betalt, även för försäljning och utlåning/nedladdning av våra böcker, det är inga enorma pengar men grejen är att vi fakturerar för detta och dessa pengar stannar vår firma och kommer inte in i vår privata ekonomi. Har ännu inte tagit någon lön eller utdelning…Firmans pengar är en liten extra säkerhetsmarginal men inget som vi räknar in i det dagliga.

   Gilla

 1. Imponerande månadssnitt för kostnaderna. Själv ligger jag på 19k/mån fördelat över helåret, och då är vi två i hushållet som delar på alla fasta kostnader (boende, el , bil, mat) samt inga barn. Och jag anser att vi lever sparsamt á la extreme jämfört med umgängeskretsen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Om du menar 19 000 kr för två personer så är det ju helt Ok men om du menar per person då är det rätt mycket om ni har ambitionen att leva sparsamt. Hemligheten för att leva billigt är att designa in besparingarna i livet genom att leva lokalt och enkelt men utan att jaga besparingar. Eftersom vi inte jagar är min känsla senare att vi lever lyxigt.

   Gilla

   1. Ja, det är per person, eller vad JAG gjort av med netto rättare sagt. Sambon lever för betydligt mindre pengar. Det är dock svårt att komma under detta om man ska hålla huset i trim samt själv vara up to date med tekniken samt äta gott och allmänt njuta av vardagen i en storstad :). Vi har överlag lägre utgifter än er enligt era tabeller med ett stort undantag och det är boendet som är dubbelt så dyrt för oss (med amortering). Å andra sidan har vi inga barn och transportkostnaden är bara en femhundring i månaden, så det är märkligt.

    Var ligger er kostnad för public service, begravningsavgift, fastighetsskatt, diverse försäkringar, tandvård, underhåll på huset (renoveringar, möbler, TV, datorer, målning, tak, värme, julbelysning, gräsklippare, växthus, utemöbler), VA/Sop-avgift, el, sotning, filter för ventilation, bredband osv, ligger allt det inbakat i ”boende” ?

    Gilla

   2. Hej och tack för din kommentar,

    Ja boende är en kostnad som kan variera väldigt mycket och det handlar både om vad som är nödvändigt men även om hur man förhåller sig till sitt boende. Vill man alltid ha de senaste, ha stora (ofta oanvända) ytor, har 25 grader inomhus på vintern etc så drar det snabbt iväg över det basala att ha ”tak över huvudet”. Alla kostnader som du listar ingår i vår budget sånär som på en del större investeringar som vi gör i huset som när vi flyttade in hade lite eftersatt underhåll på sina ställen vilket vi nu gradvis tar igen och i och med att standarden var under normal när vi flyttade in ser vi detta nästan oavkortat som investeringar som höjer värdet på boendet.

    Datorer och telefoner som vi använder för de arbeten som vi ändå tar ligger på företaget medan telefoner, datorer, TV-spel, TV, Cromecast mm . som vi använder privat ingår i budgeten så som vi presenterar den på bloggen.

    Hoppas det är tydligare…

    Gilla

 2. Hej, har läst er blogg från och till ett tag nu men detta blir min första kommentar.

  Har ni något inlägg som beskriver er boendesituation? Tänker specifikt på hur ni håller nere kostnaderna för boendet. T ex hur stort ni bor, vad ni har för uppvärmning o.s.v. Jag tittade runt lite men lyckades inte hitta nåt så passar på att fråga här.

  Tack för ännu ett bra inlägg, ha det bra!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi ha nog beskrivit det både på min gamla blogg och på den här bloggen men kanske inte någonstans så strukturerat som i vår bok ”Ut ur ekorrhjulet” där vi verkligen fick fundera igenom de bästa spartipsen på boendet. Vi bor i en villa på ca 100 kvm + biytor + gäststuga som vi tidvis hyr ut. Vi värmer med bergvärme med lite stöd av eldning på höst och vinter. Vi betalade 2 miljoner i inköp för drygt 6 år sedan och var då i gott skick utvändigt men med äldre standard invändigt som vi sakta men säkert uppdaterar utan att göra för stora ingrepp. Idag är vårt hus värt minst 3 miljoner och vi har drygt 500 tkr i lån.

   Valet av boende påverkar ju väldigt mycket annat också, att vi bor på rätt ställe för oss innebär ju också att vi kan leva lokalt vilket innebär att vi kan åka ganska lite bil vilket innebär ytterligare många tusenlappars besparing jämfört med ”Svensson”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s