vår ekonomi

Vår ekonomi – säsong vår/sommar 2021

När jag skriver detta så har jag just lämnat barnen på skolan för den första dagen på terminen. Det betyder att sommarlovet är över för den här gången och att vi kan summera den gångna säsongen. Idag blir det ekonomin och senare kommer vi även återkomma lite mer kring vad vi faktiskt gjort och vad vi fått för lärdomar av det.  

När vi summerade budgeten för december så berättade vi också att vi skulle ändra hur vi presenterade vår ekonomi här framöver. Vår tanke var att vi genom att presentera säsongsvis skulle kunna minska antalet inlägg om ekonomi samtidigt som vi skulle kunna fortsätta vara öppna och hur det fungerar rent praktiskt hos oss. Dessutom hoppas vi kunna öka informationsvärdet för dig som läser. 

Vi testade olika modeller på hur detta skulle kunna gå till och kom slutligen fram till att vi kommer att presentera ekonomin i tre säsonger 

Anledningen är att det är ungefär så våra utgifter fördelas. Inledningen av varje ny säsong har vi oftast lite högre utgifter för medlemsavgifter, utrustning, barnkläder som sedan används under de närmast följande månaderna. Att summera säsongsvis gör därför att det blir enklare att kommentera på ett vettigt sätt och kunna bortse från små ”hopp” upp och ner för kostnader som bara drabbar en enskild månad. 

Eftersom detta endast är andra gången så vet vi inte hur tydligt det blir men det bästa är nog ändå att gå igenom den just avlutade vår/sommar så blir det kanske tydligare hur vi tänker. Vi tänker oss nog att hålla uppdateringarna på denna sammanfattade nivå men svarar gärna på frågor om fler detaljer i kommentarerna.

I tabellen ovan visar vi ett genomsnitt av våra utgifter per månad i respektive kategori samt en summering. Alla siffror är avrundade till närmast jämna 100-tal. På samma vis summerar vi våra intäkter per kategori. Samtliga kategorier avviker från budget vissa kom in över och andra under. 

Innan vi ger oss in på de vanliga budgetkategorierna är det dock lika bra att tala om elefanten i rummet nämligen kategorin ”övrigt” som ser ut att ha exploderat denna månad från att annars i stort sett var obefintlig. Anledningen till det är att vi i år bestämt oss för att ta 30 000 kr från den ”fond” som vi annars sätter av för våra utlandsresor (framförallt Mexiko vart 3:e år) då det inte varit praktiskt möjligt att resa dit. Det innebär att vi gjort några kostsammare saker inom sverige den här sommaren. Annars brukar vi vara mer sparsamma på hemmaplan och spara denna typ av aktiviteter till utlandsresorna. Detta är ett uttag från ”fonderade” pengar vilket framgår av att motsvarande belopp också finns med som intäkt i tabellen.

Värt att notera är också att vi hade sommarlov ända till den 16 augusti och att rena sommarlovskostnader (resa, nöjesfält, glass) som uppkom under dessa dagar tog vi upp i sommarperioden.

Kostnadskategorier över budget

 • Boende 48% över budget. Vilket i sin helhet beror på olika hemprojekt framförallt köket som vi fortsätter att renovera varsamt och som innebär lite kostnader. I sommar var det främst nytt kakel. Vi fick även hjälp att fälla två stora träd på tomten vilket kostade några tusen, och har betalat sig i mer sol under sommaren och till vintern en del extra ved.
 • Transport 45% över budget. Detta är en kategori där utgifterna är ojämnt fördelade. Under våren betalade vi försäkring dessutom har bilen har servats, inspekterats och besiktas. Vi har också kört lite mer i samband med semestern och vi har haft en del utgifter för cykelreparationer vilket också ingår här.
 • Barn 43% över budget. I den här kategorin finns alla utgifter direkt relaterade till barnen. Det som drivit kostnaderna här är kläder och avgifter för idrott och så fyller två av barnen år under vår/sommar.
 • Fickpengar 7% över budget. En liten avvikelse som egentligen inte har någon enskild förklaring. 

Kostnadskategorier under budget 

 • Kommunikation och underhållning -40% under budget. Denna kategori är beräknad på att vi har var sin telefon i familjen men två av våra telefoner betalas av vår firma. Dessutom har vi tagit paus i streaming abonnemangen under hela perioden vilket påverkar den här kategorin. 
 • Mat -9% under budget. Trots att vi ätit mer mat hemma än vanligt så gick matbudgeten återigen under budget. En ganska liten avvikelse som mest förklaras av att vi ätit ur frysen en del.  

Sammantaget innebär dessa avvikelser att vi under vår/sommar gick 55% över budget vilket i reda pengar är 11 500 kr i månaden eller 46 000 kr för hela säsongen, varav 30 000 alltså avsåg en överföring från fonderade pengar till utlandsresor. Nu går vi in i sensommaren hösten som brukar vara den säsong där vi har lägst utgifter och inget tyder på att det skulle vara annorlunda i år.

Intäkterna avvek uppåt med 82% detta berodde mest på överföringen av fonderade pengar för utlandsresor som vi nu valde att spendera hemma. I övrigt var vår gäststuga uthyrd under endast en del av perioden samtidigt som våren är en relativt god säsong för utdelningar från våra aktier.

Slutligen är det värt att notera för någon som jämför med sin egen ekonomi att många av våra utgifter är ”självvalda” det betyder att de uppdateringar som vi gör av huset är framförallt av kosmetisk karaktär och att även många andra av våra kostnader under sommaren är sådana där vi hade kunnat välja billigare och ofta fullgoda alternativ men just denna sommar med de externa förutsättningar som funnits kring resor valt att göra en del extra grejer.

Hur tycker ni att det här formatet för ekonomiuppföljning fungerar? Vad vill ni ha mer förtydligande av? Finns det något annat gällande vår ekonomi som ni skulle vilja veta mer om?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

8 reaktioner till “Vår ekonomi – säsong vår/sommar 2021”

  1. Hejsan och tack för din kommentar,

   Det stämmer att vi lägger våra extra inkomster separat. Det mesta försöker vi få in via faktura så att det hamnar i vårt bolag där vi inte tagit någon utdelning eller lön sedan vi startade. Från början var det en enskild firma och behållningen från den var sedan tillräcklig för aktiekapitalet till vårt nuvarande gemensamma bolag. I bolaget har vi idag ett utdelningsbart kapital som efter skatt motsvarar en årsutgift och vi ser detta som en extra säkerhet men vi har ingen plan på att föra in dessa pengar i vår dagliga ekonomi.
   Mindre summor har vi även fått utbetalt som lön under dessa fyra år sedan vi båda blev fria också och dessa har vi helt enkelt amorterat på vårt huslån, det rör sig dock om ca 50 tusen på hela perioden så ganska lite pengar.

   Gilla

 1. Tack för info. Var syns de pengarna som ni avsätter till Mexikofonden i den vanliga (21000 per månad) budgeten? Är de under Övrigt? Hur mycket brukar ni avsätter varje månad till den fonden?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Inser nu att det var väldigt länge sedan vi skrev om detta så tänker att det nog var lite oklart. Dessa pengar är från barnens egna ”fond” som består av barnbidrag som vi sparar tillsammans med barnen och använder i första hand till våra Mexiko resor, då vi tycket att det är utvecklande för barnen som får kontakt med kulturen, språket och den mexikanska delen av familjen. I det här gamla inlägget finns lite mer info kring hur vi har tänkt.

   https://enkelboning.com/2019/04/10/ska-man-spara-till-barnen/

   Gilla

   1. Ok tack för info – låter bra – sådana resor står alltså utanför den vanliga budgeten. Är det samma för tex resan ni gjorde med bil till Spanien? Sedan håller jag inte riktigt med när folk säger att småbarn kostar/ behöver ingenting – bara avgiften för förskola (som de flesta använder) äter upp i princip hela barnbidraget

    Gillad av 1 person

   2. Hej och tack för din nya kommentar,

    Det är inte riktigt så enkelt att dessa resor är helt utanför budget utan man kan säga att vi ibland förstärker budgeten med pengar från barnens fond. Det avgörande i vanliga fall är att det ingår något som dom lär sig och det rör sig i första hand om att åka till Mexiko men vi har även förstärkt budgeten vid en del andra tillfällen. Resan till Spanien finansierades ju också delvis med att vi hyrde ut huset hemma vilket innebar att vi finansierade boendet i Spanien utan några extra utgifter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s