enkelhet, Familjeliv, Lev lokalt, Livsstil

Livet och sommaren – plan och flexibelt!

Nästan ingen enskild timme, dag, vecka, månad eller år blir exakt som man tänkt sig. Ibland blir det sämre, ibland bättre och ibland bara annorlunda. Ibland kan det också kännas meningslöst att planera någonting om det ändå inte blir som det var tänkt och även om vi egentligen vet bättre så ska vi inte sticka under stol med att det sättet att tänka också drabbar oss. Detta trots att vi genom att göra planer genomfört saker i livet som vi tidigare inte trodde var möjliga.

Sommaren är en sådan tid som är full av förväntningar och sedan kommer andra människors prioriteringar och problem, olika åsikter och tankar inom familjen eller helt enkelt bara vädret ställer planer på ända. För oss har det ofta varit bra att zooma ut lite när det känns som det inte riktigt blir som vi tänkt oss. Ett sätt har varit att alla i familjen får skriva en sommarönskelista med saker som man vill göra och sen gör vi en sommarkarta som vi sätter upp på väggen där vi samlar ihop vad vi faktiskt har gjort.

Sommarkartan 2020 – Finns med i vår bok ”Lev lokalt”.
Får en uppföljare även i år…återkommer till den i något senare inlägg.

När vi summerar på det här sättet blir vi förvånade över hur mycket vi gjort och i hur utsträckning vi faktiskt gjort et som stått på våra respektive önskelistor. Detta trots att det varje enskild dag kan kännas som om det inte alls blir som man tänkt sig.

Det samma gäller livet och där får vi också ofta påminna oss själva att även om det enskilda året inte innehåller exakt allt som man vill ha ut av livet så kan det komma att passa bättre in i andra livsfaser. Det gör det lättare att uppskatta både av det som är här och nu och samtidigt njuta lite av att tänka på roliga och inspirerande planer för framtiden men som inte kan bli av just nu.

Den här bilden kommer från boken ”Ut ur ekorrhjulet” och trots att det alltså är vi som har skapat bilden och skrivit boken så måste vi ändå påminna oss själva om våra egna insikter.

För en dryg vecka sedan firade vi vår 16:e bröllopsdag med en cykeltur till grannbyn Siljansnäs med ”Finmiddag” på hotellet och sen en fin cykeltur hemåt genom den vackra sommarkvällen. Då insåg vi för det första hur lite tid vi haft bara vi två tillsammans under den gångna sommaren och egentligen också under hela Coronatiden då det varit mycket svårare med barnvakt och mindre tillfälle att komma bort tillsammans. Vi reflekterade också över hur det är lätt att mista det större perspektivet när man inte har den tiden.

Bara efter någon timme i lugn och ro på tu man hand så började vi ta oss upp ur familjedimman och se på den större bilden över livet. Vi har att se fram emot ungefär 10 år till med barn hemma, hur vill vi att dom 10 åren ska se ut. Vad vill vi hinna med? Vi har ju också tankar på vad vi vill göra under de år som sedan följer med vuxna barn, men nu var ändå fokus på de närmaste 10 åren.

Kanske blir resultatet någon form av 10-års karta med några saker som bara ska in, just nu tror vi att vi vill försöka åka till familjen i Mexiko 3-4 gånger under den perioden. Vi vill spendera ett år sammanhängande i ett spansktalande land där barnen kan gå i skolan. Jag vill skriva (minst) en bok till. Vi har även några större projekt kring vårt hus som vi vill genomföra (takbyte på gäststuga och uteplats/uterum). Genom att tänka i det perspektivet behöver vi inte känna någon större frustration över om nästa resa till Mexiko behöver skjutas till lite senare på grund av pandemin eller andra anledningar. Eller om det går att åka till Mexiko igen inom kort så är det kanske OK att skjuta på husprojektet ett år eller två? Eller blir det kanske först ett år i Spanien?

På väg till bröllopsdagsmiddagen hittar vi 11-åriga Axel i ”Violas Cafévagn” som gör härliga iskalla alkoholfria sommardrinkar. Fanns inte i planen men så himla bra inför den sista branta backen.

Jag tror att det finns något djupt mänskligt i att vi överskattar vad vi ska kunna göra kortsiktigt och underskattar vad som faktiskt är möjligt på lite längre sikt. Tyvärr kan detta i värsta fall leda till frustration när det på kort sikt inte riktigt blir som man tänkt sig. Då kan risken vara överhängande att även de långsiktiga planerna, som faktiskt oftast är mer realistiska, inte ens lämnar ritbordet.

Hur tänker ni på detta med planer, att bibehålla flexibilitet och att livet inte alltid blir precis som man tänkt sig…men ofta riktigt bra ändå?

Nu blir det nog lite tystare här ett tag igen när vi ska suga musten ur det sista av sommarlovet med en resa upp till Sälenfjällen och en till Kungsbodarna (alltså Stockholm:-).

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

5 reaktioner till “Livet och sommaren – plan och flexibelt!”

 1. Min plan är att åka till Yucatanhalvön i november och bla plugga lite spanska i staden Merida. Jag blir lite skraj när du skriver ” OM det går att åka till mexico ”. Visst går det att åka dit ? Ni som har släkt där och vet lite bättre om hur det ser ut på plats, så vore det kanon att få lite inside information. Passa på och åk med ungarna till Mexico medan de fortfarande är anpassningsbara. Låter som en mycket bättre ide än byta tak 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jodå visst går det att åka till Mexiko, däremot för oss som ska åka med barn vill vi känna att Coronasituationen har lugnat sig ordentligt så att vi inte fastnar någonstans efter vägen. Hade det bara varit vi två hade vi kanske redan bokat en resa.

   Sen när det gäller taket på gäststugan så kommer vi nog att behöva åtgärda det ganska snart om den ska stå kvar, däremot har vi andra byggprojekt som mycket väl kan vänta när det blir låge att åka till Mexiko och Spanien:-)

   Gillad av 1 person

 2. Hej. Tack för en viktig påminnelse om att se saker långsiktigt. Så lätt att man glömmer det, särskilt när man har barn som vill göra allt. Ska försöka tänka mer på det och som ni skrev, försöka göra en mer långsiktig plan. Kan vara bra att fundera över de närmsta åren i stora drag. Vill passa på att tacka för en bra blogg och era två bra böcker, båda mycket läsvärda och får en att tänka i nya banor. Gillas starkt!

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Var roligt att du gillar böckerna och bloggen. Som sagt behöver vi även påminna oss själva om detta perspektiv. Att spjälka upp de olika perspektiven kan också göra att det blir tydligare att vissa saker som man absolut vill göra inte passar just nu men kan bli av längre fram…på så vis känns det inte som att man går miste om det andra utan som att man prioriterar det som är mest lämpligt idag och behåller en del härliga upplevelser till senare när t ex. barnen är större, när pandemin är över eller när man är klar med ett annat projekt oavsett vad det är som gör att vissa saker inte går att göra just nu. Det kan också vara bra att titta bakåt och se hur mycket man har gjort de senaste åren eller månaderna….brukar vara överraskande mycket även under perioder när ”vi inte gjort nånting”:-)

   Gilla

 3. Hej!
  Tänkte bara säga att jag rekommenderar svenska skolan i Fuengirola, pluggade där 2010 å ångrar inte en sekund av att byta land ett år!
  samt att jag fick ta med skolpengen å kunde komma tillbaka till min gamla klass när jag kom vem igen var skönt 🙂

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s