ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Fredagsfunderingen

Vem är du? Tre snabba frågor!

Idag hoppas vi att du som läser vill lämna en kommentar och berätta lite om dig själv, vi kommer läsa och besvara ALLT, även om det kanske tar några dagar!

Vi undrar vem du är som läser helt enkelt. Vi vet att några har läst bloggen under många år, vissa ända sedan de första stapplande stegen när bloggen hette frivid42, andra hittade oss när jag skrev som Fantastiska Farbror Fri (FFF) på en annan plattform. Någon har hittat hit då de läst en eller båda våra böcker, kanske hört en radio eller podd eller sett något TV klipp.

I statistiken ser vi även att några hundra personer varje dag hittar hit via en Googlesökning, som då troligen kan vara mer eller mindre chansartad. Vägarna hit är och har varit många, och det betyder såklart att läsare som hittar hit har väldigt olika förförståelse vad gäller vår livsfilosofi och våra livsval och bakgrunden till dessa. Det tycker vi är intressant men också en utmaning när vi väljer vad vi ska skriva och inte minst hur vi ska uttrycka det vi vill berätta och diskutera.

Det skulle vara fantastiskt spännande om du som läser just nu skulle vilja ta ett par minuter och besvara tre snabba frågor:

 1. Berätta gärna vem du är? Ålder, familjesituation, intressen? Vad är viktigt i livet för dig?
 2. Hur hittade du hit? Var det av en slump eller har du läst under många år? Har du läst någon eller båda våra böcker?
 3. Vad vill du läsa mer om? Vad kan vi skriva om som skulle intressera dig?

Skriv några ord eller en lång presentation – du väljer själv...vi önskar bara höra från så många som möjligt och som sagt vi kommer läsa och besvara allt!

Hoppas du får en trevlig helg och att du väljer att berätta om dig själv!

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

119 reaktioner till “Vem är du? Tre snabba frågor!”

 1. 1. 37 år två barn i åldrarna 3 o6 år.
  Flyttat från en storstad till en medelstad för ungefär 1 år sedan, för att slippa lång pendling och dyra hus. Är frivillig in sjöräddningen och har en tanke om att springa ett ultramarathon. Är också tillsammans med familjen hobbyakrobater. Gillar att vara i skog och natur.

  2. Jag hittade FFF någon gång under 2015 genom någon pod som du Oscar gästade. Efter lite tur med en bostadsaffär så började vi vår resa under 2016 mot ett enklare liv.

  3. Jag tycker det är intressant som ni skriver och kan just nu inte komma på att jag saknar något.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att höra om er flytt, intressant fritid också med både sjöräddning och akrobatik, mm. Vi fortsätter att skriva och hoppas att det även framöver kommer att passa din/er smak:-)

   Gilla

 2. 40 år, bor i villa i norra Sverige med man och fyra barn, 7, 9, 14, 18 år.
  Jag är en kreativ människa som älskar att jobba med händerna, ta till vara på det jag har och vårda det. Jag gillar att optimera vår livstil så att vardagen känns rolig och inspirerande. Vi lever ett enkelt liv med låga inkomster men saknar inget. Vårt mål är att stegvis dra ner på jobb tills den dagen barnen flyttar ut. Tanken då är att tillbringa mer tid söderut. Vi har redan nu gått ner till 50 och 80% och älskar det.
  Jag hittade hit 2015 efter att en kompis tipsat om er. Fastade direkt då ni tänker så likt oss.
  Jag gillar allt ni skriver om, härlig variation och många idéer. Hade önskat lite fler inlägg men jag förstår om tiden och inspirationen varierar över tid.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Visit är det fantastiskt vad ett enkelt liv kan ge i form av livskvalitet och möjlighet att låta jobbet ta en mer rimligt del av tiden. Vi får se om vi kan klara av lite fler inlägg, det kommer nog att variera och bloggen är ju något som drivs av inspiration och ibland bara flyger det ut idéer och andra gånger blir det mer tunnsått:-)

   Gilla

 3. 34 år, samboer med ett barn. Polis fra Norge. Hørte et intervju med deg på framgångspodden og ble nysgjerrig på det du fortalte om. Kjøpte og har lest den første boken. Vi drømmer om et enklere liv hvor vi etter hvert kan jobbe mindre å få mer tid med datteren vår. Ønsker å lese mer om investeringer og økonomi.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att det finns några norska läsare också! Du har ju ett riktigt viktigt jobb som polis men samtidigt är det viktigt att spendera tid med familjen, balans gör nog att man kan jobba bättre även om det blir några färre timmar…eller vad tror du? Vi skriver ju lite mindre om ekonomi numera då det är mindre i fokus i vårt liv som det ser ut idag…men ekonomi och investeringar kommer alltid vara en del som återkommer..

   Gilla

 4. 47 år, gift, bor i gammalt hus. Alltid gillat natur, böcker och fotografering. Tycker om att njuta i det lilla.
  Jag minns inte när jag började följa er men började min resa med låga omkostnader, rensa m.m. I slutet av -90 talet. Läster båda böckerna – tog lite tid innan Lev lokalt kom till biblioteket. Uppskattade båda – bra tips blandat med erfarenhet. Jag uppskattar era resonemang om val och hur ni kom fram till de val ni gjorde.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Var roligt att du läst båda böckerna och att ditt bibliotek har tagit in dom dessutom så kan kanske fler läsa! Tycker också att det är intressant att fundera över olika val…sällan är det ju svart eller vitt utan finns en massa gråskalor där man ändå måste göra val för att inte bara flyta med strömmen. Ska fortsätta att resonera kring detta det kan jag lova!

   Gillad av 1 person

 5. 1. 30 år man, sambo utan barn, bor i Stockholm och jobbar inom IT. Sparar mycket nu för att kunna jobba mindre sen. Vill leva ett enklare liv utanför storstadsstressen och alla ”måsten”. Gillar att läsa, laga mat och vara nära vatten och natur.

  2. För något år sedan fick jag upp ögonen för ekorrhjulet och ekonomi i stort. Sökte efter poddar, ljudböcker och böcker. Hittade er bok och fastnade direkt! Har sedan dess läst flera böcker inom samma/likande område, däribland båda era. Har även rekommenderat dessa till mina närstående eftersom att ni på ett enkelt men ingående sätt beskriver hela processen. Mycket bra!

  3. Jag tycker balansen är bra idag med siffror i detalj blandat med tips och tricks och mer övergripande inslag.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att höra om dina tankar kring att leva enklare och utan stress. Kul också att du hittade till oss genom att söka och att du sedan tagit dig tid att läsa båda böckerna. Finns det några andra böcker inom kategorin som du särskilt gillat? Kanske någon som vi har missat?

   Gilla

 6. Jag är i 40-årsåldern, har två barn, man och en katt. Bor på västkusten och jobbar inom sjukvården. Jag har haft en del problem med sjukdomar och vill mest leva ett lugnt och behagligt liv med min familj och hoppas vara frisk nog för det. Hade tjänstledigt för några år sen och läste ett år hantverk på folkhögskola, det skulle jag gärna göra igen någon gång i framtiden.

  Jag hittade till er efter att Oskar var med i Kropp och själ i P1. Jag har alltid varit sparsam och inte dragit på mig stora utgifter men hade aldrig hört talas om FIRE-rörelsen. Det inslaget tände en gnista inom mig och efter det har vi sparat mer målmedvetet mot en frihet, i kombination med deltidsarbete för min del. Har aldrig strävat efter heltidsjobb.

  Jag skulle gärna läsa lite mer i detalj om hur ni löser er matbudget. Och kanske något om hur ni tänker kring er ekonomi idag, förvaltar ni fortfarande era pengar enligt tidigare inlägg på bloggen eller har ni gått mot t.ex. mer passiv förvaltning.

  Tack för all inspiration!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att läsa dina resonemang, även om vi valde vägen via det som kallas extremsparande till frihet så har jag mer och mer tänkt att vägen för de allra flesta nåog går genom att jobba mindre och förenkla livet till den grad att man ändå klarar sig på den lägre inkomsten (det som också kallas för ”Unworking”.

   Vi lovar att återkomma om matbudgeten och hur vi tänker kring mat…det verkar finnas intresse för det…och kommer nog även återkomma till hur våra investeringar ser ut nu och hur våra prioriteringar av detta har förändrats.

   Gilla

 7. 65 år, fri sen 1 år, gift inga barn, handlat med aktier sen slutet av 60-talet, skummar ekonomibloggar sen minst 10 år inkl er.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad härligt med så lång erfarenhet och rutin i läsarkretsen. Jag började så smått med aktier i slutet av 90-talet och det tycker många är en lång tid:-)

   Gilla

 8. 1. Är 33 år bor med man och två barn i förskoleålder i en medelstor svensk stad. Både jag och min jobbar frivillig deltid för att få mer tid till livet. Vårt liv har blivit rikare sen jag lämnade mitt jobb inom skolvärlden som jag mådde så dåligt av. Har nu en betydligt lägre inkomst, men vår ekonomi har blivit betydligt bättre. Att släppa mitt stressiga jobb gav mig ork att laga mat från grunden, handla second hand, reparera kläder m.m och det har gjort att våra utgifter har gått ner betydligt mer än inkomsten. Gillar friluftsliv och att läsa böcker.

  2. Har följt minimalist- och firebloggar under ett antal år och minns inte exakt hur jag dök på just er blogg. Gillar den dock skarpt och har just läst ut ”Lev lokalt”. Inspirerande och tankeväckande läsning som väl passar in i den livsstil jag och min man eftersträvar.

  3. Som småbarnsförälder skulle jag gärna läsa mer om barnperspektivet. Ni har skrivit en del om det, men jag läser gärna mer. I övrigt gillar jag mixen av inlägg på er blogg.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det varierar ju en del från person till person vad som är en lagom arbetsbörda och vad man blir stressad av. Något som dock verkar vara gemensamt för många är att när man hittar en rimligt rytm så får man kraft över att göra en massa saker som man annars inte hade. Inte sällan gör det att man lever ett bättre liv med lägre utgifter, mindre miljömässigt avtryck och ofta bättre hälsomässigt.

   Vi ser att det finns ett intresse att skriva mer om barnperspektivet och det ska vi försöka. Kan vara kul därför att det är ett område där vi söker oss fram själva och inte riktigt har alla lösningar ens ur vårt eget perspektiv!

   Gilla

 9. 1. Jag är 51 år. Svenska, men bor med min tyska man i Tyskland sedan 24 år tillbaka. Sedan 2014 jobbar jag och min man emot ett stort mål som vi kommer att nå om 2 år. Vi bygger på ett lagom stort hus utanför Leksand mitt i skogen och mina familerötter ;).
  Om 2 år kommer vi att kunna vara 6 mån om året på semester… oftast då I huset och där vill vi kunna ta emot vänner och visa den fantastiska naturen. Och jag vill där ”uppe” kunna fortsätta att vara kreativ med trä och tyg… något som jag bara älskar. Ni inspirerar mig oerhört på resan dit!
  2. Jag fick tipset om farbror fri av en kompis i Sverige för ca 2-3 år sedan. Jag fastnade också direkt, då ni är så modiga och visar att man faktiskt kan nå sina mål om man är beredd att försaka och framförallt är envis, tålmodig och konsekvent. Era två böcker ska jag genast låna på Leksandsbibliotek i sommar när jag äntligen kan komma dit igen, det ser jag framemot!
  3. För min del tycker jag allt är intressant som ni skriver om förutom aktier, då vi har förmånen att kunna bygga upp vår ekonomi på annat vis. Jag skulle gärna vilja höra mer om billig men nyttig matlagning, tips på bra utemat över eld eller på picknick – t ex. Det ska också bli intressant att få höra /se vad fru Fri gör av sin kreativitet i framtiden. Jag hoppas att ni fortsätter länge med bloggen även när ni blir äldre och utvecklas vidare… Och jag önskar er att ni fixar att hålla det hela i balans så att ni kan fortsätta leva som ni vill!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   När vi var med i något mediasammanhang så sa jag skämtsamt att vårt mål var att alla skulle sluta jobba och flytta till Leksand. Det var ju såklart ett skämt men det är här en fantastiskt bra plats att bo på (och besöka under sommar och vinter). Böckerna finns såklart på Leksandsbibilitek och på den lokala bokhandeln så hoppas verkligen att du kommer läsa dom när du är ”hemma”.

   Vi ska nog skriva lite mer om mat har jag insett, även om vi inte är experter på själva matlagningen så är vi rätt bra på att äta bra för en liten peng. Tycker också att Maribel ska skriva mer…får se om jag får med henne på det. Hon har så många andra kreativa projekt medan för mig är skrivandet det centrala. Som det känns nu kommer det vara svårt att hindra mig från att fortsätta skriva blogg även i framtiden:-)

   Gilla

 10. 1. 26-årig läkarstuderande grabb strax i sista terminen. Pluggar i Örebro men är sthlmare. Har utsatts för en del stress under plugg o tidigare arbete och har därav intresserat mig för ett liv där ens dagliga kneg resulterar i frihet snarare än att lägga pengar på onödiga materiella ting med snabba dopaminkickar. Är relativt ensam i min ålder o bransch att prioritera välmående o tid, särskilt då äldre ofta glorifierar att arbeta ihjäl sig o inte se familjen. Menmen, jobbar på det med vänner mm. som långsamt blir bättre på att INTE ta det där extranattpasset för extra cash. Även intresserad o oroad för klimatet.

  2. Hittade dig via Kalle flodins podd.

  3. Fortsätt som du gör. Kanske mer historier om hur resan gick till, exakt hur en vanlig dag ser ut, debattera mer med det här om att inte betala skatt osv längre, samt vad tid med familjen gör med en man (till skillnad från att jobba ihjäl sig). Eller vänta, en sak jag ser mer i bloggen är nog miljöperspektivet. Skillnaden i ert tidigare liv o nu. Kanske t.o.m. jmf med exakta siffror på något sätt?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är spännande vad mycket man kan vinna på att stå över kortsiktiga belöningar för viktigare och mer långsinta vinster i livet. Intressant också som du säger att många som jobbar inom vården är lite dåliga på att ta hand om sig själva…kan det vara ett klassiskt exempel på att skomakaren har sämst skor…eller är det kanske att man är så lagd att man gärna uppoffrar sig för andra…eller är det som du säger de extra pengarna på ett nattpass som lockar..

   Vi ska helt klart fortsätta att skriva på de ämnena som du önskar och det är alltid intressant att fundera över vad som skulle hända om fler jobbade mindre…skulle det vara en förlust för samhället eller skulle det rentav vara en vinst. Ska också fundera över det du sa om exakta siffror…jag tror det skulle kunna vara intressant att se hur våra utgifter gått ner sedan vi började, hur dom gick ner när vi slutade på våra heltidsarbeten och också hur de sedan dess förskjuts mellan olika kategorier….min känsla är att vi lägger mindre och mindre av vår budget på ”nödvändigheter” som vi optimerat väl…medan vi lägger mer på valfria roliga saker detta trotts att vår budget är lägre än de flestas. Ska fundera på hur en sådan jämförelse skulle kunna göras..

   Gilla

 11. Hej!
  Jag är en kvinna på 42 år i norra Sverige. 4 biologiska barn 4,6,8,10 år. Och en på 14 år som är placerad här via Socialtjänsten. Vi är alltså familjehem.
  Vi arbetar deltid med egna företag både jag och min man. Inte för att man blir särskilt rik som företagare utan för att äga våran tid. Vi kan alltså välja att vara lediga och inte ha nån lön då. Behöver inte fråga nån chef eller räkna semesterdagar och föräldrapenning.
  Mer värt än pengar tycker jag!
  Jag balanserar mellan att hoppa av ekorrhjulet och ’man lever bara en gång’ !
  Dock märker jag med åldern att shoppingbegäret blivit mindre och ger inte samma kick. (Bra att bli äldre🙂)
  Dock älskar jag mitt jobb och tycker ett jobb är mer än en lön. Alltså gemenskap, tillhörighet, rutingrej mm. Så jag kommer inte sluta en dag innan 65. Men inget jobb blir roligt att sluta med 40h/vecka. Så därför jobbar jag Max 25h/vecka.
  Har en fjällstuga som vi hyr ut och ett radhus i Spanien. På de fastigheterna har vi en bra passiv inkomst. Och vi kan resa billigt med ’gratis’ boende.
  Jag hittade bloggen efter att jag läst er första bok och googlade.
  Jag tycker ni har varierande innehåll och saknar inget. Men alltid kul med tips hur ni tänker vid mat och semestrar mm.
  Bra jobbat med böcker och blogg!
  Tack 🙏🏽

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Spännande att ni har 4 egna barn och en placering…det har slagit oss någon gång att vi kanske skulle kunna ta emot någon men har hela tiden landat i att vi har fullt upp med våra 3..Kul också att läsa om era fastigheter som ger inkomst det finns ju så många sätt att göra det på som om inte ger full frihet ändå ger större marginaler.

   Det finns ju inget egensyfte med att ”inte jobba” utan snarare att känna att det är på en rimligt nivå och lite valfritt vilket ger en helt annan känsla av makt över sitt eget liv.

   Vi kommer nog skriva en del om mat verkar det som då intresse verkar finnas och kanske även resor/semestrar när man kan röra på sig lite igen. Vi har en del om semester men även om att uppleva sin hemort som en besökare skulle göra i den nya boken.

   Gilla

 12. Hej!
  Jag är en kvinna på 42 år i norra Sverige. 4 biologiska barn 4,6,8,10 år. Och en på 14 år som är placerad här via Socialtjänsten. Vi är alltså familjehem.
  Vi arbetar deltid med egna företag både jag och min man. Inte för att man blir särskilt rik som företagare utan för att äga våran tid. Vi kan alltså välja att vara lediga och inte ha nån lön då. Behöver inte fråga nån chef eller räkna semesterdagar och föräldrapenning.
  Mer värt än pengar tycker jag!
  Jag balanserar mellan att hoppa av ekorrhjulet och ’man lever bara en gång’ !
  Dock märker jag med åldern att shoppingbegäret blivit mindre och ger inte samma kick. (Bra att bli äldre🙂)
  Dock älskar jag mitt jobb och tycker ett jobb är mer än en lön. Alltså gemenskap, tillhörighet, rutingrej mm. Så jag kommer inte sluta en dag innan 65. Men inget jobb blir roligt att sluta med 40h/vecka. Så därför jobbar jag Max 25h/vecka.
  Har en fjällstuga som vi hyr ut och ett radhus i Spanien. På de fastigheterna har vi en bra passiv inkomst. Och vi kan resa billigt med ’gratis’ boende.
  Jag hittade bloggen efter att jag läst er första bok och googlade.
  Jag tycker ni har varierande innehåll och saknar inget. Men alltid kul med tips hur ni tänker vid mat och semestrar mm.
  Bra jobbat med böcker och blogg!
  Tack 🙏🏽

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Svarade igår men tydligen försvann det svaret, det var ju dumt…hur som är jag väldigt imponerad av att ni valt att ta in ännu ett barn när ni har fåra egna. Vi har tänkt tanken någon gång men insett att trots att vi äger vår tid så tycker vi att det är fullt upp med 3…sen engagerar vi oss i och för sig även för andra barn via idrottsföreningar men det är ju inte alls samma sak.

   Frihet är värt mer än pengar så snart det mest basala är på plats, spännande med era olika hus som ger inkomst det är ju en väg att få större frihet. Vi kommer definitivt skriva mer om mat har jag förstått för det verkar vara efterfrågat:-)

   Gilla

 13. Hej!
  Jag är 34 år gammal, bor med fru och småbarn i Stockholm. Gillar vandring och långfärdsskridskor, men det får stå tillbaka under småbarnsåren. Vi har efter universitetsexamen hållit fast i ”studentekonomi”, dvs matlåda på jobbet osv. Har bra jobb och skulle kunna vara fria redan idag om vi flyttar till ett billigt boende, men väljer att köra på ca 10 år till för att bli fria även med kapitalkrävande Stockholmsboende. Vi har aktivt valt vår nivå av lyxkant på livet och har en sparkvot på 60 %. Jag har lite väl mycket ekorrhjul vissa månader, har tänkt att jobba deltid lite senare i livet (innan ev exit från arbetslivet). Jag försöker sänka tempot på arbetsveckorna, och då blir det löpträning, familjeliv och egen renovering.
  Första kontakten med er var på Nordnet Shareville – frivid42 och därefter har jag köpt er bok ”ut ur ekorrhjulet” (mycket bra bok med många tänkvärda resonemang! Jag har läst den MÅNGA gånger om…).
  Jag skulle vilja läsa mer om vad ni gör nu som ekonomiskt fria som ni inte kunde göra tidigare, och också hur ni gjorde för att ha det så bra som möjligt när ni ”matade på” med ert sparande innan ni blev ekonomiskt fria.

  Tack för er inspiration och för att ni så generöst delar med er av era erfarenheter!! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Livet har olika faser och jag tror att det är klokt att acceptera att vissa saker får stå tillbaka när till exempel barnen är små. Att försöka stå emot dessa faser kan lätt öka pressen i ekorrhjulet.

   Spännande med någon som hittat hit via Sharville…har typ glömt att jag en gång var aktiv där:-) Kul också att du läst ”Ut ur ekorrhjulet” flera gånger, nu pratar jag kanske lite i egen sak men jag tror att det är en bok som man gärna ska läsa helt eller delvis mer än en gång för att principerna ska sjunka in…

   Vi ska helt klart återkomma till skillnaderna mellan att vara fria jämfört med innan även om en dirket jämförelse alltid är svårt för andra saker också förändrats, vi har till exempel flyttat till en annan ort med andra förutsättningar och våra barn blir äldre vilket ger andra möjligheter men också andra utmaningar.

   Gilla

 14. 1. 26 år man med fru och två barn 1, 2 år bostad hyresrätt i storstad i Götaland. Tycker om mycket och är väldigt all around men i nuläget intresserar mest ekonomi, FI, filosofi, hälsa, relationer, barn. Familjen är väldigt viktig för mig men även att kunna förverkliga mina drömmar och kunna göra skillnad men även hjälpa andra.

  2. Om jag minns rätt läste jag någon bok om frihet och investeringar 2016 som sedan ledde till att jag sökte information online hittade miljonärinnan30 som jag läste och antingen via den bloggen eller sökande hittade jag frivid42 och läste även eran FFF som numera heter enkel boning. Läst båda böckerna och tycker om båda väldigt mycket. De tar upp så många viktiga aspekter i livet ska vi säga den röda tråden? Många andra bloggar har ju olika fokus men det viktiga om du frågar mig är ju det filosofiska hur sinnet och upplevelsen av tiden och hur vi förvaltar den genom våra handlingar.

  3. Höra mer om era resor upplevelser ni har ju trots allt bott på en hel del ställen i världen samt lite skildringar gentemot de olika alternativen. Hur är era barns tankar om deras liv? Hur er deras syn på era livsval? Hur tror ni de blir påverkade av att bryta mot normen så mycket? Förstår om de eller ni inte vill berätta då ni är offentliga personer (är ju själv anonym men av förklarliga själv samt ingen press på att tänka på vad och hur jag skriver)

  Mvh Anonym-m

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   De här stora frågorna i livet går ju in i varandra. Det behöver fungera rent praktiskt med tider, ekonomi etc men även känslomässigt och filosofiskt. Lite förenklat kan man säga att man blir inte lycklig av (mer) pengar men det är svårt att vara lycklig om man är helt utan. Rent intellektuellt tror jag att de flesta förstår det men känslomässigt kan man ganska lätt gå fel vilket leder till prioriteringar som inte gör livet bättre. Kan till exempel vara att man skiter i pengar…eller att man lägger allt fokus på att få så mycket som möjligt både och är direkt skadligt för tillfredsställelsen i livet skulle jag säga.

   Vi berättar gärna om barnen i allmänna ordalag, samtidigt kanske vi är lite mer försiktiga nu när alla vet vilka vi är med specifika referenser till barnen eller andra familjemedlemmar. Det känns avlägset just nu att vi bott i andra länder när vi inte varit någonstans på ett par år men det finns många reflektioner att dra av det. Vi lever ju egentligen ett ganska vanligt liv men ändå ses vi som rätt kraftigt norm brytande vilket kanske visar hur lätt det är att falla utanför ramen..också ett intressant ämne att återkomma till!

   Gilla

 15. 1. 55 år och gift, 4 vuxna utflugna barn. Fri från ekorrhjulet sedan 5 år och seglar på heltid (skriver om seglarlivet på projektsunshine.se). Befinner oss just nu i Grekland men seglar nu västerut på nytt. Viktigt för mig är att själv få styra min tid och att leva utan stress. Lekfullhet och nyfikenhet är några av mina ledord.

  2. Minns inte när jag hittade er men det var många år sedan. Har aktivt sökt och följt bloggar och poddar som handlar om downshifting och sparsamhet, för inspiration och för att det är mitt liv och därmed ett intresse. Har inte läst era böcker, kommer inte åt bibliotek eller bokhandeln nu, men visst vore det en dröm att ha böckerna i vårt skeppsbibliotek ombord.

  3. Gillar blandningen men vurmar extra för de små handfasta tipsen, det man gör i vardagen (som i förlängningen skapar och bibehåller ett friare liv) Till exempel temat matbudget och vilken mat ni väljer, hur och varför (minns något gammalt inlägg där ni hade lagat en kyckling på eftervärmen på grillen -skoj!, eller hur mycket man kan tjäna på att köpa mat med kort datum). Men även kring teman transport, hus och hem samt fritid. Aktiesparande är jag inte alls road av och sådana bloggar och poddar finns det gott om. Tack för många års fin läsning och inspiration.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad häftigt med er segling, det skulle verkligen inte vara något för mig/oss men jag tycker att det är så coolt att höra om alla som gör annorlunda saker. Tittade lite på er hemsida och det ser ut som att det på vissa sätt påminner om våra fria liv med delar stor frihet och sen en hel del praktiskt att lösa (för oss hus och barn, för er fix på båten:-).

   Vi ska nog återkomma till lite mer praktiska och handfasta tips kring mat, hus, transport etc det är lätt att glömma bort det praktiska som är en förutsättning för den filosofiska delen. Bra att du påminde mig om kycklingen, dags att ladda frysen med några hela kycklingar nu när grillsäsongen börjar på allvar:-)

   Hoppas ni får möjlighet att läsa böckerna snart och att ni kommer att gilla dom, den första finns ju även som ljudbok…den kanske går att ladda ner eller strömma även om man är på resa i världen?

   Gilla

 16. Hej! Jag är 38 år gammal och bor tillsammans med min sambo i en bostadsrätt i en skånsk stad. För mig är frihet och skapande viktigt. Min förhoppning är att jag om cirka tio år kan sluta jobba helt (eller i alla fall delvis) och få mycket mer tid till mitt konstnärliga skapande.

  Minns inte hur jag hittade till er blogg men har läst den i några år nu. Jag började intresserad mig för ekonomisk frihet efter att ha kommit fram till att jag vill göra mer i livet än att jobba och efter att ha insett hur svårt det är att leva på konstnärligt skapande.

  Jag läser gärna om livsfilosofi, hemmaprojekt och livet som ekonomiskt fri. Gillar även att läsa om era spartips. Tusen tack för en mycket inspirerade blogg!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   När ekonomer kring det förra sekelskiften fick spekulera i hur vi skulle leva i vår tid så trodde nästan alla att vi skulle arbeta mycket mindre och ägna mer tid åt olika typer av eget skapande. Det är ett liv som i och för sig är möjligt med den levnadsstandard som finns idag men det är inte många som gör det valet….eller ens förstår att det valet finns.

   Det är ofta svårt att leva på konstnärligt skapande och frågan är om det ens är rimligt att tro att sådär väldigt många ska göra det? Kanske är det så att man istället ska leva på något annat men såpass sparsamt så att det blir tid över till skapande? Vad tänker du? För min del så är ju mitt utlopp att skriva och även om det ger lite betalt så hade det i det närmaste varit omöjligt att leva på…bra då att ha fixat ekonomin först:-)

   Vi ska fortsätta att skriva på de ämnen som du nämner och kanske försöka vara lite mer specifika kring spartips…något som kanske har kommit bort då mycket blivit så naturligt för oss att vi oftast glömmer bort att vi sparar;-)

   Gilla

   1. Tack för svar och reflektioner! Jag håller helt med, det är inte många som kan leva på sitt konstnärliga skapande och jag känner att jag helst inte vill ha en ekonomisk press på mitt skapande heller, utan att det får vara kravlöst. Hade det inte slagit så hårt mot pensionen att gå ner i arbetstid så hade jag gärna gjort det nu direkt och jobbat typ 50 procent. Men nu känns det som ett bättre alternativ att spara ihop ett kapital och checka ut sen. Och att prioritera skapandet på fritiden. Har inspirerats mycket av ert koncept om att leva lokalt och att göra det enkelt för sig. Det frigör mycket tid, tänker jag och den tiden kan man lägga på sina intressen 😀

    Gilla

 17. 1) 41 år, gift og med ett barn. Bor på landet (i Norge) i et lite hus på en stor tomt, og prioriterer tid med familien, tid ute i naturen, fjellturer, løping og yoga. Jobber ca halvtid i eget firma, og vil fortsette med det, men ønsker å kombinere med periodevis nomadeliv. For tiden utforsker vi vårt fantastiske nærområde til fots, med elsykkel (og vogn), og med kortere bobilturer.

  2) Fant dere på Fru EB’s blogglista (hennes blogg oppdaget jeg via et søk på The Art og Frugal Hedonism, en flott bok av Annie Raser-Rowland). Følger nå med på flere av de svenske bloggene, og setter pris på skandinaviske eksempler og inspirasjon etter å ha fulgt MMM og andre amerikanske blogger om FIRE, frivillig enkelhet og minimalisme i flere år.

  3) Fortsett som dere gjør, takk for inspirasjon både gjennom bloggen og bøkene dere har skrevet (har lest begge og likte dem godt!).

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att det är flera från Norge som hittar hit. Låter härligt också med ett litet hus på en stor tomt…mycket bättre än det omvända:-) Vi är också sugna på något form av nomadliv vilket för oss nog blir under perioden när barnen är vuxna men medan vi inte är så gamla.

   The art of frugal hedonism är en av mina favoriter också, det är ett tag sedan jag läste den nu men gillade den skarpt då. Kul att du har läst båda våra böcker också…inte illa att vara i så fint sällskap. Vi kommer fortsätta att skriva på bloggen och hoppas att du vill fortsätta läsa!

   Gilla

 18. 1) 35 år, bor ute på landet med sambo, hund, katt och tre barn varannan vecka (5, 8 och 10 år), i liten stuga på 60 kvadrat som jag hyr. Lever med fantastisk natur inpå knuten. Lyx! Vi har även häst och kaniner. Älskar att vara ute i skogen med djuren, kör vagn med min ponny, plockar gärna bär när det är säsong, tycker om att baka, läsa böcker och älskar att dansa lindy hop. Är distriktssköterska och jobbar i hemsjukvården, där jag känner mig uppskattad och meningsfull. Har cykelavstånd till jobbet. Valt att jobba 80 % för att få mer tid för djur och barn. Njuter av guldstunder i vardagen. Sparar så mycket jag kan (bl a i aktier och fonder) med mål att kunna välja mer fritt hur/när jag vill jobba när jag är 55 år.

  2) Började läsa er blogg efter att ha hört er i en podd (Kan ha varit Kropp och själ eller Framgångspodden…). Köpt, läst och inspirerats av båda era böcker. Gillar tanken på att hitta sin plats på jorden och att man inte behöver bo så stort.

  3) Läser gärna mer om vardagsekonomi, mat, inspiration på aktiviteter på hemmaplan för familjen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Härligt att läsa om ditt liv och ditt arbete låter fantastiskt och vad härligt att ha ett arbete där man känner sig uppskattad, tror också att vården är ett utmärkt ställe för att jobba länge men kanske lite färre timmar än heltid…eller vad tänker du?

   Bra uttryckt också kring att kunna välja fritt hur man arbetar, det är ju inte det att ”slippa” jobba som är grej utan att det inte är obligatoriskt.

   Vi ska helt klart fortsätta skriva om ekonomi och mat verkar vara ett efterfrågat ämne…aktiviteter på hemmaplan är också ett intressant ämne och kanske något där vi och ni som läser kan dela erfarenheter och tips. Ibland känner vi att vi har stenkoll på detta och hittar på en massa roligt och andra gånger står det mer still…lite beroende också på barnen ställning då det är trögt att släpa ut dom på saker när dom inte riktigt vill…även om det oftast blir bra när vi väl är ute…

   Gilla

   1. Hej!

    Tack för återkoppling! Jo, för mig har det känts för tufft att jobba heltid inom vården. Jag har för det mesta jobbat deltid (självvalt) och trivts bra med det. Känt att det är lagom och att orken räcker till, främst mentalt. I korta perioder har jag dock jobbat heltid av olika anledningar, men det är inget jag vill göra någon längre tid. När jag var precis nyexaminerad sjuksköterska hade jag faktiskt två jobb, vilket var oerhört stimulerande: dels på en vårdavdelning på sjukhuset, dels som djurskötare på en gård där jag mjölkade kor. Det passade mig perfekt. En bra blandning av fysiskt arbete på gården och sköterskejobbet som var utmanande på helt andra sätt.

    Känner igen det där med att det kan vara trögt att få med barnen, men att det oftast blir väldigt lyckat när vi väl är ute. Igår var skola och fritids stängt, sambon jobbade hemifrån, så jag och barnen packade ner hunden i cykelkärran och gav oss ut utflykt i närområdet till en sjö, där vi promenerade och fikade och sen blev det lek på en lekplats som ligger på vägen hem. Hunden fick miljöträning och jag passade på att unna mig att läsa lite. En lyckad, enkel dag, där alla var nöjda och glada efteråt.

    Inför sommarlovet har vi en lapp på kylskåpet där alla får fylla i önskemål på aktiviteter. Det kan vara allt från att cykla och bada, plocka hallon och hälsa på goda vänner som bor en bit bort. Sedan använder vi lappen som uppslag om vi är sugna på att göra något, men är noga med att ha lugna dagar hemma mellan. Just nu känner jag mig väldigt hemma på platsen där jag bor.

    Än en gång tack för all inspiration! Jag brukar rekommendera både böckerna och bloggen till vänner och bekanta som jag tror kan ha glädje av dem.

    Gilla

 19. 1. 30, singel. Bor i en liten etta men jag har planer på att flytta till något större så snart jag fått ett jobb på en annan ort så att jag inte behöver pendla tre timmar varje dag. Viktigaste just nu är boken jag håller på att skiva och planerar att publicera under hösten.
  2. minns inte riktigt men troligt via en länk från en annan blogg Fru EB kanske.
  3. Allmän livsfilosofi och bra spar tips hade varit trevligt att läsa.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du skriver en bok, är det skönlitteratur eller fakta?

   Pendling är verkligen pest och ska elimineras om möjligt…definitionen av slöseri med tid…och som vi säger i den nya boken så är tid vår enda verkliga valuta när allt kommer omkring.

   Vi kommer fortsätta att skriv om livsfilosofi och ska nog efter all feedback här bli bättre på lite mer specifika spartips också.

   Gilla

 20. 1. 55-årig kvinna med man och ”barn” (20, 18,16 år). Särskilda behov finns hos dem. Bor i hus i större stad. Egen företagare inom akademiskt vårdyrke sedan dryga 5 år. Går bra! Mycket tid ägnas åt jobb men trivs och går att kombinera med stöd till tonåringarna … Friluftsliv är göt. Värnar om ett samhälle som gör att många fler har det bra inklusive funktionsnedsatta, nyanlända mfl. Tänker att kraven på prestation inom många områden (skola, arbetsliv, idrott) är galet höga och inte anpassade utifrån vad som är bra eller ens möjligt för många.

  2. Kan ha hittat er via podden Bortom Ekorrhjulet för något år sedan
  https://poddtoppen.se/podcast/1397776329/bortom-ekorrhjulet

  3. Social hållbarhet. Tänk att vara familjehem, kontaktperson, hjälpa grannen, scoutledare, stötta nysvenskar. Vi behöver ge för att må bra (och i perioder ta emot) i det goda samhället. Ge mer i bemärkelse tid och omsorg snarare än pengar … FIRE / down-shifting / bli självförsörjande på landet handlar för mycket om att det egna och den allra innersta kretsen (tänk odla morötter, spara pengar, blogga snygga bilder och yoga) och för lite om att vi hör ihop. Typ att den ensamstående mamman från XX-land som pratar knagglig svenska o bor med flera barn än vad jag har i en 2:a har mycket att lära oss och bidra med om vi tar oss tid.❤

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   När det fungerar så kan ju eget företagande verkligen vara en frihet där man kan jobba ganska mycket men på ett sätt som passar livet, kul att det verkar vara så för dig trots en del utmaningar hemma.

   Avsnittet i Bortom ekorrhjulet där vi var med var verkligen en av de intervjuer som vi själva tyckte bäst om så roligt om du hittat hit genom den:-)

   För vår del så har vi tänkt att det känns meningsfullt att engagera sig i idrottsföreningarna där våra barn är aktiva och därigenom möjliggöra för våra barn att idrotta och dessutom så kan vi vara tillsammans och utöva idrotten. Sen har det ju den positiva bieffekten att idrotter som drivs med i huvudsak ideellt engagemang blir tillgängliga för fler så att även andra barn kan idrotta och få en meningsfull fritid. Jag skriver även för lokaltidningen och ser det inte bara som ett betalt uppdrag men också som en viktig samhällstjänst när de boende på vår ort blir mer välinformerade om vad som händer på orten kring företag, föreningsliv och politik etc.

   För mig handlar också temat i vår nya bok ”Lev lokalt” om social hållbarhet kring att känna sina grannar och sitt samhälle och känna för varandra och tillsammans bygga något bättre, vi kanske uttalat ska parat lite mer om det på bloggen också det kanske är ett ämne som kommer i skymundan för annat?

   Gilla

 21. 1. 41-årig kvinna, gift, två barn (12 och 9). Jag tycker om att vara med familjen, men har märkt de senaste åren att barnen mer och mer vill vara med sina vänner. I takt med att barn och hem tagit mindre tid och energi (småbarnsåren var ganska intensiva) så har jag lagt mer tid på att läsa, träna och vara ute i naturen. För mig är det viktigt att leva hållbart- jobba lagom mycket så jag orkar med, lägga tid på återhämtning, men också konsumera på ett hållbart sätt. Jag försöker köpa färre och färre saker, men gärna tjänster. Inte alls intresserad av att sluta jobba, men vill gärna leva mer lokalt och miljövänligt.
  2. Började intressera mig för min och familjens ekonomi mer för ca 5 år sedan, tror jag hittade FFF-bloggen då via någon podd.
  3. Jag läser gärna mer om vardagsliv. Om matlagning, vad barnen tycker om era livsval (misstänker att ni får höra ”alla andra får ju”), hur ni tänker kring frivilliga engagemang och hur det växt fram (gjorde ni det när ni jobbade heltid också, eller kom det sen?).

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Känner igen det med att barnen klarar sig allt mer själva, och framförallt kanske att det är svårt att planera för ibland är dom bara hemma och hänger medan andra gånger är det helt upptagna med kompisar och har knappt tid för oss. Hur som är det ju också trevligt att få lite mer tid för egna grejer nu när småbarnsåren är över.

   Det där med att köpa färre saker och att byta ut grejer mot tjänster är riktigt kraftfullt och dessutom en del i att leva lokalt då tjänster tenderar att vara mer lokala än varor som ofta kommer långt bort ifrån.

   Vi ska fortsätta att skriva om vårt vardagsliv och det finns vist ganska stor efterfrågan på att skriva mer om vad barnen tycker, du har helt rätt i att de säger att ”alla andra får” som tur var känner vi en del av föräldrarna också och vet att det inte är så;-) Vi hade inga direkta frivilliga engagemang när barnen var små och i takt med att vi tyckt att det är viktigare så har det sammanfallit med att barnen börjat i olika idrottsföreningar där engagemanget behövs så det har gått hand i hand. När vi jobbade heltid och barnen var mindre fanns det knappt en minut över till den typen av fasta engagemang som vi har nu, då var det mer vid enskilda tillfällen när hjälpbehov uppstod i någon förening i samband med någon tävling, match eller annat evenemang.

   Gilla

 22. 1. 33-årig kvinna, väntar första barnet. Odling är ett nyvunnet intresse, naturen i allmänhet. Älskar biblioteket och på sistone att stå i köket. Jobbar inom vården men känner inte att det är rätt plats för mig på heltid, i längden.. Testat halvtid ett par månader och sparar en del för framtiden. Nu fokus på barn sedan får vi se vart livet tar mig.
  2. Minns inte riktigt när jag hittade er, kanske via aftonbladet, men minns att det var i skedet när Farbror Fri precis skulle gå i pension snart. Ni var nog en av de första som öppnade upp FIRE-världen för mig. Har följt er mer eller mindre sedan dess. Har bläddrat igenom båda era böcker.
  3. Det rent ekonomiska (efter ett par års fokus) är jag mindre intresserad av numera, nu mer mot ”värderad riktning” och vad jag mår bra av att göra i vardagen och hur jag vill att den ska se ut. Jag blir därför intresserad av hur andras vardagar ser ut, lösningar på vardagsproblem eller guldglimtar, så personligt som man vill.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Stort grattis till att snart få bli föräldrar, det är fantastiskt roligt (och jobbigt;.).

   Vi skriver gärna om livsstil, värderingar och livsfilosofi och försöker koppla det till verkliga situationer och val i livet. Ibland blir jag orolig för att vårt liv numera kan vara svårare att relatera till för många som lever på andra sätt, till exempel alla dom som har jobbet som centralpunkt i sitt liv…vi ska dock inte låta oss avskräckas utan ska fortsätta beskriva det vi ser:-)

   Gilla

 23. 1. Berätta gärna vem du är? 46 år, singel, två katter. Intresserad av politik, miljö, ekonomi. Viktigaste frågan är omställning till ett hållbart samhälle.
  2. Hur hittade du hit? Hittade först MMM 🤯, sedan ERE, letade efter en svensk FIRE-blogg och hittade FFF år 2017. Läst er första bok, väntar på nästa på biblioteket.
  3. Vad vill du läsa mer om? Gillar att läsa om ert liv som fria. Många bloggare beskriver sin resa till FI och avslutar sedan bloggen, men jag tycker utmaningen ligger i vad man gör sedan. Det är så ovanligt att inte ha ett jobb som strukturerar tillvaron. Gillar också era konkreta exempel på bättre liv till halva priset.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kan inte mer hålla med om att hållbarhet (ur alla perspektiv) är den viktigaste frågan och vi tycker själva att devisen ”Lev lokalt” om inte löser så åtminstone är början på en lösning av många hållbarhetsaspekter.

   Det är många bloggar som har kommit och gått sedan jag började på den första, vissa slutar när dom har gått i mål…andra ger upp eller ändrar inriktning efter vägen. För vår del var det här i början bara en dagbok men med tiden har skrivandet i sig blivit viktigt för mig och ett utlopp för kreativitet men också ett sätt att få diskutera frågor som kanske inte alltid får plats i vardagen.

   När man är fri blir man ansvarig för att strukturera sin egen vardag något som är fantastiskt men också en utmaning, ska försöka skriva lite mer om det och vad som kan vara utmaningar med det. #bättrelivtillhalvapriset är ju hela grejen så det kommer vi alltid skriva om!

   Gilla

 24. 1. Snart 52 år, gift och har tre barn där yngsta troligen flyttar hemifrån i höst. Bor i utkanten av en stor stad, i villa med bra cykelmöjligheter till det vi behöver. Ingenjör och gick i januari ner till 80%. Jätteskönt,, men siktar på att hoppa av helt väldigt snart. Ska bara räkna igen och samla mod att våga!
  Vi vill sluta jobba för att få mer tid att vara i naturen, odla och slöjda.

  2. Har läst bloggen sedan Frivid42, och tänkte redan då att jag siktade på fri vid 52! Gillar det ni skriver och har läst böckerna. Gillar bloggen bättre än böckerna, kanske för att böckerna inte gav så mycket nytt efter alla år med bloggen.

  3. Jag funderar en del just nu på hur det känns när man just slutat jobbet. Jag funderar på om jag kommer att få känslor av att inte vara behövd, av att sakna struktur, av att sakna att någon har förväntningar på vad jag ska göra. Jag har massor med fritidsintressen jag vill utveckla, så det är nog inget problem. Men funderar ändå på känslorna. Hur reagerade ni när ni slutade som fast anställda? Det får ni gärna skriva mer om, även om det är några år sedan.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad spännande, du är in en fas som vi just nu funderar lite på. Hur ska vi göra när våra barn flyttar hemifrån och är det då vi ska förverkliga lite av våra drömmar kring att leva som nomader under några år?

   Tänker att böckerna är ett kondensat av bloggen och därmed är det ju inte så mycket nytt för någon som har läst länge, samtidigt tycker jag själv att böckerna är lite mer välstrukturerade då vi där har jobbat med en redaktör och även haft annat att förhålla oss till vilket jag tror kan göra det lite mer greppbart för någon som är ny…jämfört med att ramla in på bloggen….vad tror du?

   Tycker att vi berör det där med att säga upp sig och börja leva ett annat liv till viss del i ”Lev lokalt” men kanske är det mer som du efterfrågar? Just att skapa sin egen struktur och att få något gjort under dagarna även om man är ”fri” är intressant och där tror jag att vi kan dela med oss av flera reflektioner och tips!

   Gilla

   1. Håller med om att det är jättespännande när barnen flyttar och helt andra möjligheter öppnar sig. Det är mycket funderingar just nu kring att tillfälligt prova annat boende, göra längre resor och en del annat.

    Håller med dig om att böckerna passar den som inte hängt med på hela eran resa. Böckerna är bra, passade bara inte just mig 🙂

    Stämmer att ni berör det lite i Lev lokalt. Att få struktur på dagen är en del av det. Jag har också planer på att engagera mig mer lokalt. Är redan engagerad i en förening. Så det jag funderar på är mer känslan inom mig. Typ, meningen med livet! Jag vet att min mamma hade en del känslor första året hon inte jobbade, om att hon inte ”gjorde nytta” och inte ”batalade skatt” osv. Det var absolut ingen som sa det och hon trivdes bra hemma men hade ändå en del funderingar.
    För övrigt så gillar jag det ni skriver om och tänker fortsätta följa er. Hoppas att ni vill fortsätta att dela med er av ert livs utmaningar och insikter.

    Gilla

 25. 1. Några få år äldre än ni, gift och har två tonårsbarn. Bor i hus. Har alltid värderat min frihet högt och har under många år haft turen att ha ett fast deltidsjobb som jag verkligen älskar. Bra arbetstider och frihet under ansvar. Har därför ganska låg lön, men kan spara ändå, tack vare att min man har högre lön. Har trots det en längtan att säga upp mig inom några år. Dels för det tyvärr varit mycket sjukdom i min närhet de senaste åren och jag har knappt orkat. Och dels för att det finns så många projekt jag vill hålla på med som jag inte riktigt hinner utveckla. Har alltid haft lätt för att spara och leva enkelt. Bor liksom ni i en ”lagom” stor stad med fantastisk natur nära och har allt jag behöver här.

  2. För ca fem år sedan läste jag om FIRE via olika böcker och sökte bloggar och hittade bl a er. Har inte varit fullt medveten tidigare hur mycket det ger att spara och leva enkelt. Tycker det är så intressant och tycker otroligt mycket om er blogg. Känner att vi tänker likt och delar värderingar. Läste er första bok med stort intresse. Håller nu på med den andra och ler mest hela tiden. Vi lever redan lokalt i stor utsträckning, det är mycket igenkänning. Tycker om ert sätt att skriva.

  3. Tycker om blandningen på bloggen. Skulle vara intressant att höra mer om era tidigare resor. Gärna också om ni upplever skillnad i kostnader ju äldre barnen blir. Själv kan jag tycka att det är dyrare med tonårsbarn.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att höra att du värderar frihet högt, egentligen är det rätt märkligt att så många verkar värdera pengar (eller egentligen de materiella ting som pengar kan köpa) så mycket högre än sin frihet och sin tid….beror väl troligen på att det inte finns något som marknadsför möjligheten att köpa tid istället för prylar;-)

   Kul att du gillar vårt sätt att skriva, har hört att det är ganska direkt och rakt på..enkelt och antar att det passar vissa medan det säker stör någon…

   Vi brukar ju berätta en del på bloggen när vi reser men nu kännas det ganska avlägsen när vi varit mest hemma i 1 1/2 år i och med pandemin. Ser fram emot att åka till släkten i Mexiko snart igen men tror att det får vänta till nästa år. Tänker också att äldre barn kostar lite mer än yngre barn…samtidigt reflekterar jag också över att deras intressen samlar av något så en del av det dyrare tas igen på att det blir färre olika saker och aktiviteter. För vår del har vi alltid haft högst kostnader för ende äldsta sonen eftersom han är äldst av barnen i hela släkten så han ärver aldrig något…har börjar ju också äta minst likan mycket som oss vuxna..

   Gilla

 26. 1. Är 46 år gammal, bor tillsammans med man, två barn 11 och 14 samt höns och hund på en gård i Småland. Jobbade medvetet mindre när barnen var små och har fortsatt att göra det, jobbar numera ca 40 % med bokföring och samtal. Uppskattar att odla och att leva nära naturen. Handlar med aktier och gillar att göra budgetar, upplever numera att det är riktigt roligt med privatekonomi. Vi arbetar inte för att bli ekonomiskt fria men har som mål att kunna fortsätta som nu (min man arbeta som egen företagare och är ledig cirka 12 veckor om året). Vi prioriterar tid framför mycket pengar och konsumtion men gläds samtidigt åt att kunna göra inköp då och då (som nu bygger vi bastu och då är det fint att ha råd att köpa bastuaggegat!).

  2. Jag tror att det var genom min man som jag fick tipset om att ta del av er blogg.

  3, Mer om er matbudget, vi ligger snarare på 8000 per månad. Vi tycker om att laga och äta god mat. Vi har en tonåring som är 14 som äter ungefär dubbelt så mycket som oss och vi prioriterar att äta mycket frukt, vilket tyvärr inte alttid är så billigt.

  Tack för mycket inspirerande blogg , ser fram emot att få fortsätta att följa er!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Privatekonomi tenderar att blir roligt när det är en källa till styra och frihet och inte en källa till stress, det betyder inte att ekonomi tar en så central del i livet men däremot att det är en källa till styrka. Att arbeta mindre kan ju komma i olika former och någon som din man som kan ta 12 veckor ledigt om året äger ju också mer av sin tid även om han kanske jobbar heltid resten av tiden.

   Vår matbudget verkar verkligen engagera och det är nog dags att ta några inlägg om den igen…tror att det delvis är en fråga om hur vi räknar och delvis att vi har blivit riktigt duktiga på att äta bra och gott på en liten peng. Vår 13-åring äter minst lika mycket som jag…och snart kanske det är ännu värre;-)

   Gilla

 27. 1. Snart 25 år, bor med sambo och vovve. Studerar medicin och tycker det är jätteroligt, men intresserar mig också mycket för privatekonomi, minimalism och klimatet. Annars gillar jag att gå i skogen, prata i timmar med någon jag tycker om eller läsa. Har bloggat lite sporadiskt men det kommer mycket annat emellan 😅
  2. När jag började plugga (3.5 år sedan) hade jag rest upp varenda krona av mina egensparade pengar och lite till (snälla föräldrar som ställde upp med lån, under förutsättningen att jag inte rörde ”bostadskontot”). Tyckte det var jobbigt att hela tiden tänka på pengar och känna att studiebidrag+studielån inte räckte till. Så under första sommarlovet plöjde jag en rad böcker om privatekonomi, bla er första bok, och öppnade ett ISK. Sen dess har jag varit fast 😊 Vill läsa er andra bok också men fokuserar just nu på att gå igenom alla böcker jag har hemma innan jag ger mig av till biblioteket igen.
  3. I vanliga fall, när jag springer på bibblan för jämnan, så tycker jag väldigt mycket om när ni ger boktips. Poddtips är också väldigt trevligt! Och de lite mer filosofiska inläggen om vad som är viktigt i livet, att hitta sin plats osv.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant att läsa och inte minst utifrån perspektivet kring ekonomi och känslan av att ”pengarna aldrig räcker till” och att ”alltid tänka på pengar” som kan komma av att inte riktigt ha koll medan den som har koll inte sällan lever på mindre men samtidigt känner att pengar inte är något problem utan snarare en styrka. Sjävklart finns det en lägsta nivå men den är betydligt lägre än vad de flesta tror…anser jag i varje fall..

   Jag läser jättemycket och ibland är snarare begränsningen att också sätta sig ner och skriva ett boktips av det hela även när det är något intressant så det ska jag återkomma till och vara lite duktigare på. Har själv snöat in på de filosofiska aspekterna så det ska nog bli rätt lätt att uppfylla:-)

   Gilla

 28. 38 år, gift, hundar och höns. Jag och min man köpte en gård för ca 3 år sedan som blivit ett intresse vi utvecklar kan man säga. Annars gillar jag friluftsliv och vi bor i Jämtlands län där det är nära till hands. Viktigt i livet är bla miljöfrågor och vi strävar efter att göra bra val när det kommer till det. Är överlag intresserad av hållbarhet och privatekonomi.
  Hittade er via ett inslag med er i Nyhetsmorgon…tror jag det var. Läste därefter er första bok och började läsa bloggen.
  Vill gärna läsa mer om renovering och gärna på en väldigt praktisk (?) nivå. Tycker det är intressant att läsa om tillvägagångssätt osv. Tycker om blandningen på bloggen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter som att ni lever lokalt och har hittat er plats på jorden:-) Tycker ofta att miljö och ekonomi sätts i motsats till varandra men ekonomi i sin grundläggande form nämligen att ta vara på begränsade resurser är ju exakt vad ekonomin behöver. Att inte köpa mer än man behöver, att använda saker länge, att laga, att äta enkel mat och inte slänga något, att endast använda motoriserad transport när det är absolut nödvändigt. Att vara borta längre när man reser långt etc är ju saker som sparar pengar men som också är väldigt bra för mijön.

   Det senaste året har det blivit ganska lite av projekt här hemma när Maribel som är mest drivande i det har gått i skolan men snart kanske vi kommer tillbaka till det och då ska vi vara mer praktiskta. Samtidigt är det ett område där vi är riktiga amatörer men det är kanske också det som är intressant…hur några vanliga ”klåpare” trots allt tar sig fram och gör rätt bra och snygga uppdateringar av hemmet trots allt….

   Gilla

 29. 1.Kvinna 40+ med sambo och två tonårsbarn. Bor i villa i mellansverige. Har varit aktieintresserad i många år och läst ekonomibloggar av den anledningen men i samband med en utbrändhet för några år sedan så föddes ett behov av ekonomisk frihet. Känslan av att man klarar sig ändå om kroppen säger ifrån. Där skiftade även fokus från att ha mycket saker till att konsumera mindre och ha mindre grejor att sköta om, alltså mer frihet även på det planet och ett mer hållbart liv. Är ca halvägs mot ekonomisk frihet nu men vill sluta jobba helst igår 🙂
  2. Hittade FFF bloggen genom att en kollega träffat Oskar och berättade vid fikabordet på jobbet om att han gått i pension före 40.
  3. Läser med stort intresse er blogg och gärna om allt som har med Fire att göra, gig-jobb och livsstilsföretagande särskilt. Läser också gärna om personer med annorlunda livsstil. Som ex han ni hälsade på i Sollefteå (tror jag det var) som bodde i en liten stuga. Livet som ekonomiskt fri med för- och nackdelar är jätteintressant. Tack för en inspirerande blogg!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju synd att det ibland verkar behöva gå så långt att vi ska må riktigt dåligt innan vi tar oss för att förändra livet, men bra ändå att du hittade din väg till den insikten som krävdes och att du faktiskt tog tag i saker och gjorde förändringar…all styrka till dig!

   Roligt att höra om kollegan, undrar vem det kan vara som jag har träffat..

   Vi ska kanske försöka se om vi kan hitta några som vill ”besöka” bloggen och berätta om andra alternativa livsstilar och hur de får saker och ting att gå ihop och så kan vi ju själva berätta lite mer i detalj om våra olika småjobb, projekt och erfarenheter av dessa.

   Gilla

 30. Hej
  1.Kvinna 62år, jobbar i vården och räknar med att pensionera mig inom ett år så iaf lite ”RE”. Därtill jobbat 75 % sista 10 åren pga gillar att vara ledig! Trivts på jobbet men har gärna mer tid för intressen – föreningsliv, friluftsliv, amatörmusik, hantverk och förstås barn, barnbarn, vänner. Maken är pensionär nu men jobbat deltid sen småbarnsåren – ville aldrig upp på heltid igen.
  Präglade av antimaterialism och solidaritetsideal från ungdomstiden på 70-talet och dessutom med medfödda snålgener har vi aldrig blivit några riktiga consumer suckers (-: men inte heller några extremsparare.
  2. Minns inte riktigt men ganska tidig hos farbror Fri, började surfa runt på spar/minimalistbloggar ca 2014 ngn gång ? Minimalisterna, snålcoachen (vad hände?), farbror Fri, lite MMM och sen ger det ena det andra i följarlistor och kommentarer. Fru EB förstås, minstartsida numera…
  Har inte läst er bok, däremot en översatt namne (!) som redan på 70-talet gjorde stort intryck på oss – nämligen ”Ut ur ekorrhjulet” (Arthur G Gish 1977, ”Beyond the ratrace”) med liknande fokus på enkel livsstil och kritik mot onödig konsumtion, lånecirkus mm från ett kristet perspektiv. Där fanns många minst lika radikala sparförslag som i dagens sparlitteratur!
  3. Tycker ny har en trevlig blandning och skriver bra. Är inte intresserad av aktiebloggar och den typen av innehåll utan mer om värdet i enkel livsstil, generositet, gemenskap och tacksamhet i tillvaron

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt med lite perspektiv från 70-talet, jag har känslan av att en del av det som händer nu med en längtan bort från konsumtion och kanske även ut från storstäderna har en del gemensamt med ideal från den tiden samtidigt som jag tycker att den nya ”gröna vågen” om man kan kalla den för det är lite mer grundad i realism än den som var på 70-talet vet inte vad du tycker…

   Ibland känns det betryggande att veta att den typen av insikter som vi fått och skrivit om är tidlösa och fanns redan i litteratur under tidigare årtionden…samtidigt blir det lite tråkigt också att inse att trots att bästsäljande böcker på ämnet skrivits under så lång tid så har så lite hänt…det har ju snarare blivit värre…

   Vi kommer troligen skiva mest om livsfilosofi, en del om ekonomi och lite andra praktiska tips i vardagen…dock väldigt lite om aktier…det är inte något stort intresse längre:-)

   Gilla

 31. 1: 35 år och nyss flyttat hem till Sverige efter åtta år i Schweiz. Intressen kan sammanfattas till att vara aktiv utomhus. Jag skulle nog må bra av hus eller liten gård.
  2: Kommer inte ihåg exakt hur jag hittade er men gissar att det var via nån av finansbloggarnas poddlistor.
  3: Ni skriver rätt bra redan. Men en tanke är väl att ni kan göra något tillsammans med ”portionen under tian”. Kommande bok kanske??

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   ”Att vara aktiv utomhus” är en bra beskrivning av vad livet handlar om:-) För min del gillar jag inte huset i sig..det är mest ett gissel att det måste underhållas…däremot gillar jag att bo som vi gör med naturen nära men även service, skola etc så att det blir en fritt och smidigt liv.

   Det finns helt klart likheter när det gäller vårt tänkande kring mat med ”portionen under tian” och det finns en del liknande paralleller med minimalism, slow fashion etc men skillnaden för oss är att vi kanske inte snöar in så mycket på ett ämne utan snarare tittar tvärs över alla kategorier i livet för att hitta förenklingar och förbättringar. Vi ska nog med tanke på hur många kommentarer som kommer här bli mer specifika och skriv lite mer om mat framgent…återkommer i frågan:-)

   Gilla

 32. 1) 41 år och stor familj med barn mellan 14 och 4 år. Gillar att spela spel och träna.
  Vi har båda två gått ner i arbetstid för att hinna med bättre.

  2) Har läst sedan frivid42. Minns inte hur jag hittade dit. Läst båda böckerna. De är kanon. Gillar verkligen idéerna bakom att bosätta sig ”rätt” och leva därefter.

  3) Tycker att ni gör det bra! Behöver inte ändra något.
  Ska jag ändå önska något, är jag nyfiken vad Maribel har för plan framöver.
  Skulle även kunna tänka mig höra mer om de olika sätten att gå ner i tid/tidig pension. Ni körde ju på till pengarna räckte. Kanske någon intervju eller gästinlägg med någon som kör mer on/off-arbete eller annan variant.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att höra att du gillat böckerna några som läst bloggen länge verkar tycka att dom inte tillför så mycket nytt och det kan ju stämma men jag tycker nog att en bok ger lite mer struktur och därmed fyller ett annat syfte.

   Maribel kommer nog återkomma med sina planer men jag tror att det lutar åt någon form av kreativt arbete troligen som något form av livsstilsföretag. Bra idé med att försöka få in någon som kör en annan modell på bloggen, får kanske efterlysa någon som använt en annan modell för att bli fri. Personligen tror jag att det är den bästa vägen för de flesta, även om vi valde den vägen som vi valde för att det passade oss med vår startpunkt.

   Gilla

 33. 36 år med man och två barn, 2 år och nyfödd. Familjen är det stora just nu men gillar att odla, vandra, pyssla och bygga.
  Hittade hit från andra Fire-bloggar kanske MI30. Följt er sen precis innan Oskar slutade jobba. Har läst inläggen om hur ni tänkte kring ekonomin då många gånger. Hade varit intressant med liknande upplägg i flera delar fast ”hur gick det?” (Såhär långt). Går det mer eller mindre pengar? Stämmer antaganden som ni gjorde för några år sedan? T.ex. finns det andra behov nu för renovering? Nu när jag själv har hus tycker jag det dyker upp saker efterhand som man vill förbättra.
  Har barnens behov förändrats? De har blivit större så tvingas de att bemöta åsikter om att ni är hemma? Är själv uppvuxen med en hemmapappa som valde att sluta jobba runt 40. En vanlig fråga jag kämpade med ett tag var ”vad gör dina föräldrar?” Frågan dyker upp överallt, även i skolan. Min italienska lärare såg väldigt förvånad ut när jag försökte mig på att konstruera en maskulin version av ordet casalinga (hemmafru) och fick reda på att något som hemmaman finns inte.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Behöver kanske gå tillbaka och själv läsa inläggen som vi skrev kring det att vi hoppade av, varför mig att det var en del grafer över hur kapitalet skulle utvecklas och olika risker etc. Har börjat med ett inlägg som tittar på hur ”balansräkningen” ser ut just nu det kanske skulle vara en start, en annan del av detta är ju de säsongsmässiga uppföljningarna av våra utgifter som vi ju återger här. Generellt upplever vi att budgeten håller på totalen men att fördelningen mellan kostnadsposter har blivit lite annorlunda efter att vi sett hur livet utvecklat sig.

   Kul med hemmafru tanken…vi har ibland funderat över om vi skulle bo i Mexiko några år och har då funderat över om Maribel som är flytande i spanska kanske skulle jobba med något medan jag skulle var hemma och kanske fortsätta plugga lite spanska och bli bättre…då har vi också reflekterat över vilket kultur krock det skulle bli mot Mexiko som är mer likt Sverige på 60-talet när det gäller hemmafruar och könsroller.

   Våra barn verkar inte ha så jättesvårt med just det där vad vi gör…kan ju i och för sig ha att göra med att det bland annat står två böcker i bokhyllan som vi skrivet….mitt jobb tidigare på kontor var dock nästan oförlåtligt för alla utom ett litet fåtal som jobbade i ”branschen”…

   Gilla

 34. 1. Kvinna 41 år med man och två år. Utbildad ekonom och gillar privatekonomi. Gillar resor träning, resor, middagar med vänner och allt som gör livet härligt! Tycker det är viktigt att värdera livet och fundera på vad man vill utan att leka följa John och leva någon annans liv.
  2.Har läst båda era böcker. Följer och lyssnar på mycket gällande ekonomi och placeringar.
  3. Hur ni lever och placerar, vad era barn tycker, era val i vardagen.
  Tack för en bra blogg!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar,

   Bra uttryckt att tänka på att ”inte leka följa John och leva någon annans liv”. Kul att du läst böckerna. Helt klart behöver vi skriva lite mer om vad barnen säger och tycker för det återkommer i var och varannan kommentar. Vi kommer även skriva lite om hur vi placerar och kommer såklart att fortsätta berätta om hur vi lever och vilka prioriteringar vi gör..

   Gilla

 35. Hej! En så rolig fråga, klart att man ställer upp med svar efter all inspiration ni har bidragit med!

  1. Jag är en 28 år gammal kvinna som bor i en liten lägenhet i Stockholm tillsammans med min sambo. Jag tycker mycket om att arbeta med mina händer och skulle väl egentligen ha utbildat mig till konditor, men valde att bli jurist. Vid mitt första jobb efter examen utsattes flera av mina kvinnliga kollegor för sexuella trakasserier av en av delägarna i bolaget. Detta tillsammans med jurist-klassikern låg (tim)lön och generellt taskiga arbetsvillkor gjorde att jag kände en uppgivenhet och enorm trötthet inför tanken på att jobba i 40+ år. Jag fick väl en liten livskris ”Är detta allt? Blir inte livet mer än så här?” och började söka alternativ till det tröstlösa jobbandet.

  2. Såvitt jag minns kom jag in på er blogg eftersom jag letade efter inspiration om minimalism. Jag gillar verkligen ert sätt att se värdet i det avskalade. Har läst er första bok och uppskattar ert sätt att tänka och att se värdet i det lilla.

  3. Tycker att ni har ett bra upplägg. Som någon skrev högre upp skulle det vara intressant att veta hur en deltids-FIRE eller liknande skulle fungera.

  Tack för all inspiration och det arbete ni lägger ner!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är så väldigt knasigt att det är så många som upplever att de borde ha valt något annat (ofta något praktiskt) men ändå gått den akademiska vägen. Sen sitter man där på ett kontor och undrar över meningsfullheten i det hela. Det är något liknande med Maribel som egentligen ville vara kreativ men som ändå hamnade på en ekonomutbildning….med efterföljande jobb som bland annat projektledare…hur kunde det hända:-)

   Ska se om vi kan skriva något mer om deltids FIRE antingen om vi hittar någon som skulle vilja vara med på bloggen och berätta, eller också som generellt resonemang kring vad som är möjligt och hur det skulle kunna se ut.

   Gilla

 36. Är 62 år, bor på en mindre ort men är född stockholmare. Jag är ensamstående och har inte arbetat de senaste 6 åren och före det i 15 år hade jag ingen fast anställning eller heltid. Även om jag inte har familj, inte är intresserad av aktier och lever redan det liv jag vill ha, så ger ni mig bra tips och igenkänning på det liv jag själv levt sedan länge, att det finns andra med liknande tänk.
  Jag läste dig redan på Köpstoppbloggen, Oscar. Hon verkar ha lagt ner men har givit mig mycket inspiration, saknar också Snålcoachen. Utan att snegla avundsjukt så myser jag med eran familjefire och livet motsatt mitt på det sättet. Tycker också om slow decoration, gillar eran inredningsstil och tankar där.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du kommer ihåg köpstoppsbloggen det var ju starten på alltihop men det var så länge sedan att jag knappt kommer ihåg det själv..kanske ska gräva fram de gamla inläggen någongång och se vad vi tänkte då…det var kring den tiden som vi var i mexiko och började vår verkliga livsstilsförändring.

   Vi kommer fortsätta att skriva och hoppas att du kommer vilja fortsätta läsa!

   Gilla

 37. Hej Jag ville svara på frågorna, så här kommer de. Tack, för ett bra innehåll.

  1. Jag är 41, kvinna, ensamstående med barn, jobbar inom IT med konst som intresse. Jag lider av mental ohälsa och tror inte att jag kommer orka jobba till 65 pga det, därför intresserar jag mig för att spara och leva billigt. Just nu kan jag inte spara så mycket som jag önskar eftersom jag betalar för min terapi, går privat och kommer behöva göra det under en längre tid.

  2. Jag läste mycket om fire movement under ett tag och hittade till webbsidan på något sätt. Jag har prenumererat gissningsvis 1-2 år. Jag har inte läst några av era böcker men öppnar alltid när jag får mail från er.

  3. Jag är intresserad av månadsvis spendering och inkomst. Minimalism. Hur ni ser på konsumtion, förhållningssätt. Hur ni använder er tid för psykiskt välmående. Hur ni tänker kring mat, mat köpt i förpackningar. Hur ni gör för att få familjen att må bra. Vardagliga tankar och känslor kring stort och smått. Investeringar i aktier, fonder etc.

  Tack och lycka till!

  torsdag 13 maj 2021 skrev WordPress.com :

  > Farbror Fri posted: ” Idag hoppas vi att du som läser vill lämna en > kommentar och berätta lite om dig själv, vi kommer läsa och besvara ALLT, > även om det kanske tar några dagar! Vi undrar vem du är som läser helt > enkelt. Vi vet att några har läst bloggen under många år, v” >

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tråkigt att höra om din ohälsa men hoppas att du hittar vägar att hantera den och att du kanske kan arbeta på ett annat sätt som inte är för slitsamt. Om du gillar bloggen tror jag att det finns god chans att du gillar böckerna, den första handlar lite mer om ekonomi medan den andra tar mer perspektivet utifrån tid och energi.

   Vi har valt att börja följa upp vår ekonomi per säsong och har definierat tre säsonger, vinter, vår/sommar och höst hoppas det också kommer fungera så att du kan se exempel på hur vi lever. Något som vi har märkt är att när vi känner oss nedstämda (vi har ingen ohälsa men det betyder ju inte att alla dagar är lika bra) så fungerar det nästan alltid att ta sig ut…beroende på vad behovet är så kan det vara till en sjö, ut i en skog eller att göra något praktiskt i trädgården. Det gäller alla säsonger och i alla väder. Vi ska nog skriva mer om det och mat med mera kanske inte bara utifrån att vi har ”svaren” men lite mer som diskussionsämnen mellan oss och er som läser…vi har lärt oss en del under vägen men det finns så mycket mer att lära.

   Gilla

 38. 1. Man på 28 år med sambo och ett barn på väg. Vi kommer båda från Norrland men bor nu i Stockholm. Vi gillar att laga bra och billig mat, vara ute i naturen och att dricka kaffe i lugn och ro på morgonen (något vi ser fram emot att göra dagligen i framtiden!).
  2. Minns inte exakt men intresserade mig för privatekonomi 2014 under studietiden och kom in på bloggar som MMM, Rikatillsammans, miljonär innan30 och hittade din förra blogg någon gång i samma veva. Är så tacksam att sånna bloggar fanns att tillgå för att visa hur en väg till ett friare liv kan se ut. Träffade min nuvarande sambo ungefär samtidigt och vi har tillsammans jobbat mot ett fire-liv genom att undvika ”livsstilsinflation” i takt med examen, lön och löneförhöjningar. Att leva som en student de första åren efter examen gör verkligen underverk och har idag fått en rivstart mot våra finansiella mål!
  3. Har läst den första med nöje. Läser gärna på bloggen om hur ni ser på ert liv om 5,10,30 år. Exempelvis, bor ni kvar på samma ställe eller bor ni delvis utomlands när barnen har växt upp?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Av oklar anledning hade den fastnat i bloggens automatiskt ”spamfilter” ser inte hur det kunde hända men nu har jag hittat den i varje fall. Kul att du har läst länge trots att du är så pass ung, det är ju det man alltid hoppas som lite ändra att kunna motivera någon yngre att se det man själv var lite långsam med att upptäcka.

   Vi kommer även framledes skriva en del om våra mål på kort och lång sikt, vi berör det också indirekt i den nya boken där vi pratar om att vi kan tänka oss att säsongsjobb eller kanske åka runt i en husbil några år när barnen är stora. Vi hoppas även kunna bo i Mexiko något år innan barnen flyttar hemifrån men just nu är det lite osäkert beroende på pandemin och skolan där vi tänkte att dom skulle gå har stängt (tillfälligt eller permanent?) på grund av det. Men som sagt vi kommer återkomma med mål och tankar kring det.

   Gilla

 39. 1. 33år gift med två barn, två och fem år gamla. Vi flyttade från Stockholm till en liten stad för 2 år sedan då jag fick möjligheten att flytta mitt företag och arbeta med en kund på annan ort. Skulle kalla oss sparsamma, inget extremt men vi har koll på utgifterna. Håller planen så bör vi vara fria inom 10 år. Kan också bli fem och vi sliter lite extra hårt och börsen går okej. Men jag har tappat siktet på målet. Varför vill jag bli fri? Jag gillar ju att jobba så varför måste jag spara så pass mycket? Och om jag inte skulle spara så vad vill jag lägga pengarna på just nu? Vi har ju allt vi behöver och lite till! Jag har redan fint hus, fina bilar. Inget märkvärdigt men 5 år gammal bil (+ en förmånsbil) och ett fint hus, visserligen så är badrummet 20 år gammalt och köket 13, men de är fortfarande schyssta. Så det känns inte som att det är dags att renovera än. Två barn kostar men långt ifrån så mycket som alla hävdar vid fikabordet på jobbet. För mig så är det nog resan mot att bli fri som kan vara det mest spännande. Jag gillar idén av att vara fri utan att vara en ”knäckebrödsmiljonär” men sen har jag konstaterat att jag är ingen big spender som person. Vi snurrar livet p c:a 23000kr per månad. Skulle jag sluta spara så är vi nog fria om 20-25 år vilket också funkar förutsatt att man inte blir sjuk. Så jag vet inte längre vad jag vill då jag är väldigt nöjd som det är. Eller är jag nöjd? Jag har inte en aning längre!
  2. Har varit en läsare av FFF och brukar kolla in här lite då och då, nu har jag ju barn så det tar större delen av tiden.
  3. Livsmål intresserar mig just nu då jag letar efter mitt. Vad ska bli mitt eller ert avtryck här på jorden? Hur ska ni/ vi förändra världen? Mål och drömmar, stort som smått.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju riktigt viktigt att veta vad målet är, det är ju sällan speciellt hälsosamt att vilja vara fri FRÅN något utan snarare ska man fokusera på att vara fri TILL något. Att önska sig att fylla livet med något annat…eller kanske att fortsätta jobba med ungefär det man gör men helt frivilligt och kanske med lite mer utrymme till återhämtning?

   Det framgår inte riktigt från ditt svar om ni har läst böckerna men i den första så skriver vi ju lite om faser i ekonomisk frihet och att vi såhär i efterhand kan se att vi var väldigt fria ganska tidigt i processen…till exempel när vi insåg att vi kunde leva på en lön…eller när vi hade några årsutgifter på banken.

   Intressant det du säger om livsmål, jag brukar ofta tänka att i varje sammanhang säg en förening, ett möte ett träningstillfälle eller vad den än kan vara så har jag inte något krav på mig själv att vara bäst eller att göra allt…men jag vill att det ska vara lite bättre för att jag var där..har inte tänkt på det men så önskar man ju även med världen som vi lämnar efter oss…vi kan inte fixa allt men vi vill att det vi lämnar ska vara lite bättre just för att vi har varit här..detta är ett ämne som vi behöver återkomma till känner jag redan nu…

   Gilla

 40. Hej! Tjej på 39 år, gift och tillsammans har vi tre barn mellan 2-9 år. Jobbar som specialist i offentlig sektor och min man är egen företagare sedan 1,5 år. Fick en utmattning 2015 (men varit på g med det redan 2009-2010). Har letat det ultimata sättet att leva för att få ut mesta möjliga på alla sätt. Målsättningen är att fokusera på det som får mig att må bra, känna lycka och förnöjsamhet och mindre på att jämföra mig med andra (normen i ett välbärgat område i storstad krockar med mina värderingar från uppväxten i småstad där vi levde gott av mycket mindre och aldrig saknade nåt). Arbetar idag deltid och hemifrån pga pandemin och det passar min hälsa mycket bättre än 5 dagar på kontoret (restid 2,5-3 h, social 8 h + lunch och alla intryck).
  Hittade bloggen för några år sedan när jag sökte alternativa sätt att leva. Gillar att fokus inte är att förvalta pengar (för abstrakt för min trötta hjärna) utan mer på livsstil, spara utifrån förutsättningarna och rätta mun efter matsäcken.
  Skulle vilja läsa mer om era drömmar, hur ni skapar motivation och inte bara blir sittande (det är billigt och tid att skjuta upp allt till sen finns ju ;)). Sen gillar jag också idén att höra ur era barns perspektiv hur de ser på sitt liv. Lever de annorlunda mot sina kompisar eller är det för dom ingen skillnad?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Säger som jag sa till någon annan som kommenterat att visst är det synd att så många av oss måste bli utmattade eller råka ut för andra ”olyckor” i livet för att förstå att vi behöver leva på ett bättre sätt. Ett sätt där vi sätter våra egna mål och önskningar i centrum och inte bryr oss så mycket om vad andra tycker och gör.

   Intressant det där med att skapa motivation och samtidigt hålla kvar någon form av balans, när man som vi gör nu älskar det vi gör så kan det ju också väga över åt andra hållet att man tar på sig mer än vad man faktiskt önskar eller går för djupt in i något projekt…andra sidan av att inte ha någon motivation alls..

   Helt klart behöver vi också återkomma till barnens perspektiv, det verkar intressera många:-)

   Gilla

 41. Man på 49 år i Skåne, gift och har två barn på 5 och7 år. Efter ett ganska ”vanligt” familjeliv med jobb och ekorrhjul har vi sagt upp oss och ska till sommaren flytta till Gagnef (!). Flytten beror mest på att frugan har hemtrakter och familj där, men dina inlägg om Dalarnas och Leksand har säkert bidragit till vårt beslut 🙂 Vi kommer inleda med ett sabbatsår, men siktar på att börja jobba igen efter det. Vårt beslut om sabbatsår är nog faktiskt också indirekt influerat av er!

  Jag blev intresserad av begreppen simplicity och frivillig enkelhet nånstans kring 2010, och läste efterhand en del böcker på temat (bl a Rik på riktigt, som fortfarande är riktigt bra tycker jag). Hittade nog till bloggen runt 2017, minns inte riktigt hur men kommer ihåg att jag lockades av er radikala förändring kombinerat med ert enkla och jordnära sätt. Har inte läst er första bok men läser just nu den andra med stort intresse!

  Jag tycker det är särskilt intressant att läsa om resonemang och principer – kalla det kanske livsfilosofier – och hur dessa kan tas ner och tillämpas i ett vardagsliv. Hur i sin tur enkla tankesätt och rutiner i vardagen skapar ökad livskvalitet för mig och familjen, och samtidigt bidrar till större hållbarhet såväl miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Er förmåga att i ord och liv koppla samman ”fina teorier” till en barnfamiljs vardag är verkligen en stor inspiration för mig!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad kul med flytten och livsstilsförändringen! Av egen erfarenhet och utifrån vad vi sett andra göra så är det få som ångrar sig när de gör förändringar som helt drivs av egna drivkrafter.

   Skulle vara kul att höra lite mer vad du tycker när du har läst klart ”Lev lokalt” då väldigt många som läst den redan läst vår första bok så skulle det vara kul att höra vad någon tycker som läst den andra först…tanken är att dom ska kunna komplettera varandra och läsas i vilken ordning som helst men vet ju inte hur det fungera…

   Som du säkert märkt så är jag väldigt intresserad av livsfilosofier, att vrida och vända på begrepp och använda ord för att förklara vad det är vi känner, vad vi behöver etc. I vissa fall går livet först och sedan kan man tolka om det man bara gör till ett teori eller filosofi. I andra fall är det filosofin som går först och formar livet…rätt häftigt tycker jag och något vi definitivt kommer skriva mer om framöver också.

   Gilla

 42. 1. 58 år gift, 3 vuxna utflugna barn. Har i vår flyttat till Trollhättan, till ett mindre hus med cykelavstånd till jobbet (istället för 4 mil pendling). Tycker om att göra saker själv, som att meka bil och snickra på huset. Har jobbat med IT i nästan 40 år och tycker det fortfarande är vansinningt kul och stimulerande, det händer ju fortfarande en del i den branchen 😉

  2. Började läsa er blogg, minimalisterna och rika tillsammans, vet inte exakt i vilken ordning under våren 2019. Läste sedan eran första bok och prylbanta under sommaren 2019 och fick en aha-upplevelse. Har efter det läst en hel drös andra böcker med liknande och intilliggande teman och mer och mer fokuserat på fri tid och inte så mycket på ekonomi. Har inga planer på att sluta jobba, men vill få mer kontroll över tiden. Läste er andra bok i våras och den var helt i linje med våra tankar (mest mina) om ett lokalare liv.

  3. Tycker bäst om när ni resonerar över varför ni gör vissa val i livet. Om det så är att hyra ut bil/hus eller varför vissa kostnader blev högre just denna perioden mm mm. Det skulle vara intressant att höra om situationer då ni kanske inte är överrens, det är inte vi alla gånger då jag ligger lite ”före” min fru i många av dessa frågor…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att höra om er flytt och kan höra utifrån hur det fungerar med kortare pendling att det är mycket av kärnan i vad vi tänkt på när vi skrev ”Lev lokalt” just kring fördelen med att integrera ett liv och vinna i flera led när man sparar tid, pengar och får bättre hälsa och ett mindre miljömässigt avtryck på köpet.

   Vi är inte alltid överens…men vi blir alltid överens därför att vi lyssnar på varandra…vi har märkt att vi gör saker bättre tillsammans även om vi för ”kompromissa” för när båda drar åt samma håll är det så kraftfullt. Ibland är det enklare att hitta den gemensamma vägen och andra gånger är det svårare men hittills har det alltid gått…det är ett jättebra ämne att ta upp och som diskussionsämne här på bloggen och kanske få flera personers perspektiv på detta att hitta en gemensam väg.

   Gilla

 43. 1. Kvinna i 45-årsåldern, gift och två ”barn” 14 och 12 år. Bor på landet i ett hus i ständig renovering. Vi försöker vara ekonomiskt medvetna om vad vi väljer att lägga pengarna på.
  2. Vet inte faktiskt men tror det började när jag läste er bok dör några år sedan.
  3. Gillar när ni inspirerar till att tänka utanför boxen, t.ex. vad gäller användandet av bil, hur ni löser matfrågan på semestrar, hur ni resonerar kring renoveringar o.s.v.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Hus i ständigt behov av underhåll är lätt att relatera till:-)

   Det upphör aldrig att överaska mig hur ineffektivt ett vanligt medelsvensson liv är och hur små justeringar i tankesätt och perspektiv kan spara sotar pengar och massor av tid. Att vrida på perspektiven, använda andra ord förs saker etc. Ska fortsätta med det och hoppas att du därmed fortsätter att läsa och kommentera:-)

   Gilla

 44. Wow, hur många svar ni fick! Orkar ni fler överhuvudtaget? 😉

  1. 32 år med barn 2 och 5 år och man. Bodde i Småland tidigare (var hos Onkel Tom då) men vi har ställt om vårt liv mycket pga er inspiration. Vi har föräldralediga i 1år samtidigt och provbodde då på olika platser och har nu hittat vår plats på jorden (Mellanstor stad i Norrland). Med dina ekonomiska tips kan vi nu bygga ett ekologiskt hus här med househacking. Dvs när huset står klart bor vi gratis (er idé det med). Dessutom har vi gång /cykelavstånd till allting (enl er filosofi), så transport blir också en låg kostnad (till och med skidbacken ligger inom gångavstånd). Utan er skulle vi aldrig ha livet vi har nu. Så vi är så tacksamma att ni sprida er kunskap 🙂 Vi tänker inte FIRE utan unworking med regelbundna minipensioner.
  Intressen är skidåkning, turskidor, fjällvandra, böcker, politik, teater

  2. Podden andra sättet var min ingång. Har läst båda böcker und tycker båda är mycket bra. Första boken gav lite fler ”aha” moment. Men andra boken är en värdefull fördjupning

  3. Gärna mer konkreta tips och tricks. Gillar era övergripande principer och gillar när ni visar konkreta och personliga exempel. Sedan tycker jag det är bra med det som inte fungerar, som går fel och känns skit. Helt enkelt för jag ogillar vår tidens ideal att allt måste vara lyckad och lyckligt hela tiden. Ni har lyft det på olika ställen och i olika sammanhang och det är helt underbart i vår tid. Tack och fortsätt med det! På bloggen kan ni säkert upprepa och upprepa er filosofi (t ex dina veckor på gamla podden). Som bok kan ni kanske skriva ner era livhacks – stort och smått (vad äter ni en vanlig vecka, hur planerar ni maten, hur lagrar ni, hur inreder ni kvadratsmart osv). Eller mer övergripande om ett samhälle som har ställt om. Och som det nämndes tidigare gillar jag att lyfta miljöfrågan. Lycka till!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Nej du har rätt nu orkar jag inte mer:-) Skojar bara, det är helt fantastiskt att läsa alla härliga kommentarer och jag har spenderat nästan hela dagen med att läsa alla i detalj och skriva svar. Bra att jag sitter här med benet i vädret efter min sjukdom så att jag egentligen inte kan göra mycket annat då:-)

   Kul att du läst båda böckerna, de bygger ju på varandra och även om det kanske är tråkigt att det inte blir lika mycket ”aha” så skulle det ju också kännas konstigt att helt plötsligt börja prata om något annat eller ta helt andra perspektiv. Vi hoppas att de flesta som läser kommer vtilja läsa båda men att vägen in kan variera beroende på person och intressen.

   Tycker ibland att det är svårt att skriv de konkreta exempel för att de enskilt känns så ”futtiga” men det är ju alla små saker man gör i vardagen som bygger upp till det livet man lever. En fin filosofi är blir ju bara en livsstil om den omsätts i praktiken så att säga.

   Jag tycker nog att det finns en eller ett par till böcker att skriva på kringliggande ämnen, en skulle kunna ta ett större samhällsperspektiv på ekorrhjulet och vårt moderna liv och en annan skulle kunna bli ännu mer praktiskt än de två första..får se om jag får med förlaget och Maribel på dom idéerna….det kommer dock inte bli så snart…kanske om ett par år..nu ska Lev lokalt få hitta ut till fler först.

   Gilla

  2. Hej Lara!
   Blev nyfiken på ert hus och det du kallar househacking. På vilket sätt menar du att ni kommer bo gratis i huset när ni byggt klart det?
   Glad för svar!
   Vänligen, Caroline

   Gilla

   1. House hacking brukar vara att man bygger med uthyrning i tanken, t ex våning på garaget, uthyrningsdel i huset eller en attefallare på tomten.

    Gilla

 45. Snart 40 år, singel och lever för mina två (snart tre) hästar. Lever lokalt i stor utsträckning, då jag sett till att bo så jag kan ha både hästarna och jobbet i min närhet. Siktar på att sluta jobba i förtid, men lite diffust när det egentligen blir av.
  Började följa FFF för några år sedan, då jag läste ”allt” om ekonomi och FIRE. Läst bägge böckerna med stor behållning, speciellt den senare boken fick mig att tänka om en del kring mitt boende.
  Jag vill gärna läsa mer om hur ni tänker ”inuti boxen” på olika sätt, jag behöver ofta påminnas om att jag måste förhålla mig till verkligheten och inte segla iväg till omöjliga idéer som bara slutar i att jag blir frustrerad.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Som jag återkommit till några gånger ovan så är ju inte det egentliga syftet med ekonomiskt frihet att sluta jobba helt utan att arbetet är frivilligt och kan drivas av vad som känns meningsfullt och roligt.

   Kul att du har läst båda böckerna och roligt att höra att Lev lokalt var favoriten, den har tagits emot väl men inte fått den spridningen som vi kanske ändå hade hoppats på då vi tycker att den borde passa fler än ”ekorren” som är lite mer specifik ändå…tar tacksamt emot förslag på hur vi kan få fler att förstå att den är läsvärd:-)

   Vi har kanske varit lite sämre på att ge exempel på ”inuti boxen” grejer det senaste året när jag tänker efter och delvis kan det nog ha att göra med att Maribel har gått i skolan vilket innebär färre hemmaprojekt och därmed mindre att berätta om…men vi lovar att återkomma i frågan:-)

   Gilla

 46. Kvinna 56 år, gift och 2 vuxna barn (båda med npf-diagnoser så de kommer att behöva ha friska, pigga föräldrar så länge det bara är möjligt). Bor i mellanstor kommun ”mellan vänern och vättern” och behöver egentligen inte åka någonstans, allt man behöver (och en himla massa mer) finns på nära håll. Vi lever på en lön då jag är utförsäkrad efter många år som sjuk, blir inte friskare för det men desto mer påhittigare. Hyr bostad, inte så ekonomiskt men ett måste då vi inte har ork/tid att ta hand om något eget.
  Hittade er via bloggen Farbror Fri runt 2017 och även om det handlade mycket om investeringar o liknande så kände jag ändå att det fanns något där som pockade på uppmärksamhet. Jag läste det som intresserade mig och plockade liksom russinen ur kakan och ju mer jag läste desto mer tog jag till mig – det går ju att spara/placera även om man bara har en tjuga över i månaden!!
  Förhandsbeställde första boken och slukade den på en kväll men har såklart läst den flera ggr, vissa kapitel mer än andra och så den nya boken såklart. Jag gillar hur ni utvecklat bloggen över tid, barnen växer, man hittar nya intressen och värden i livet. De som lämnar en kommentar får alltid respons och även om man inte alltid tycker lika så är det roligt när det uppstår en diskussion, alltid lär man sig något. Med det sagt så är detta första gången jag lämnar en kommentar 🙂
  Fortsätt som ni gör tänker jag, instagramkontot gillar jag också med lite tips/trix/inredning. Skriv gärna fler böcker!! Kokbok typ lev lokalt/ät rester, upplevelsebok/turistbok med alla fantastiska bilder ni tar från eran hembygd, återbruk/inred med färg – såna böcker finns redan men jag tänker med ert sätt att tänka/uttrycka er så blir det något alldeles extra!!!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du för första gången tog dig tid att lämna en kommentar. Tycker att det är roligt att vi har kunnat ha en konversation här med läsare som alltid är trevlig och hövlig även om vi som du säger kanske inte alltid tycker exakt lika om allt.

   Roligt att du tror att det finns utrymme för fler böcker, jag har några i åtanke som bygger vidare på livsstilen men vi får se om och när det kan tänkas bli. Just nu fyller vi livet med annat och så har vi ju bloggen som kreativt utlopp när vi kan och vill. Återigen tack för att du tog dig tid att kommentera och gör det gärna igen..snart!

   Gilla

 47. 1. 45 år, fyra barn. Har en karriär bakom mig inom näringslivet. Blev intresserad av FIRE för kanske 12 år sedan och körde järnet med högt sparande och gick i mål enligt 4% regeln för något år sedan. Jag sade upp mig och tog några månader helt ledigt men sen kom kreativiteten igång och nu har jag full snurr på en firma baserad på en hobby jag haft länge. Ironiskt nog så jobbar jag mer än någonsin men har så kul. Kanske så kör jag på en stund och tar en miniretirement på obestämd tid när det känns rätt för det. Den stora vitsen med FIRE är ju att man kan välja fritt vad man vill göra och inte känna press att man måste kunna tjäna pengar på det man gör. Jag kan bygga ett företag på ett mycket bättre sätt när jag inte är i behov av att ta ut en lön.

  2. Jag läste allt om FIRE tidigare och hittade dig via 4020.se listan över bloggare. Har läst det mesta sedan dess. Du är ju lite av Sveriges svar på Mr. MM

  3. Det är kul att läsa om era livsval och betraktelser. Jag delar värderingarna men har valt att nyttja min FIRE på ett lite annat sätt. Det ger bra perspektiv att läsa om er. Sporrande att se hur lite ni kan leva på.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du nämner 4020 som på den tiden även var en av de blogglistor som jag använde för att se vad som var nytt varje dag. Tycker det du beskriver är ett bra exempel på hur olika livet kan bli när man inte har ett obligatoriskt arbete. Vissa väljer att satsa mer på familjen, kanske bli självförsörjande, någon startar eget och jobbar mer än någonting.

   Att köra en minipension någon gång då och då genom livet tror jag är en riktigt bra grej! Hoppas du kommer fortsätta läsa och kommentera!

   Gilla

 48. 1 ) kvinna 59 gift o har två utflugna barn
  2) artikel i Expressen
  3) hur man upplever mening med livet o får stimulans som fri. Ni har små barn men sedan?
  Jag ska lämna nu mitt välbetalda jobb o leva på besparingar. Min man har redan lämnat. Jag oroar en del. Kommer ju inte längre att bidra till samhället. Blir jag isolerad? Får jag tillräcklig stimulans? Åldras man tidigare?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det där med både de praktiskt och känslomässiga aspekterna med att inte behöva arbete och vad det gör med motivationen är det flera som har frågat efter. Vi får helt klart återkomma till det i framtida inlägg. Vi återkommer helt enkelt!

   Gilla

 49. 1. Kvinna, mitt i livet. Hus, man, två barn i skolåldern, hund. Har nyligen vaknat upp ur hamsterhjulet. Har bytt jobb till ett där jag gick ner i lön men ökade min timpeng. Dessutom finns det numera energi kvar när jag slutar för dagen. Har börjat fokusera på mina intressen efter att barnen varit i absolut fokus i många år. Hittat åter till träning, odling, uteliv och hundaktiviteter.
  2. Har följt er ett bra tag. Tror jag hittade Farbror Fri genom Minimalisterna. Eller genom mina sökningar då. Höll på att kvävas av alla prylar, kläder och måsten för 5 (??) år sedan. Tror det var innan du blev fri. Så när var det då?
  Har lånat båda böckerna på biblioteket. Gillade den första bäst. Tror det är för att den gav fler nya input och vinklar. Men läser bara mer och mer inom denna genre och ska introducera min man till FIRE vilken dag som helst.
  3. Gillar tänket att vara nöjd. Att inte triggas av att alla andra renoverar kök. Att gilla sitt hus med de sk skavanker som finns. Försöker applicera detta på det mesta. Livet, jobbet, huset, maten, egna kroppen, osv. Ser gärna mer inom detta. Hur man hjälper hjärnan att inte ”dras med”.
  Sedan skulle jag vilja se en bok för barn/ungdomar ca 12-15 år om vardagsekonomi, som kan väcka intresse och ett annat tänk. Har försökt lite själv, men när ”mossiga morsan” säger något så silas det gärna bort.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jag hoppade av och slutade jobba för 5 år sedan och det är 4 år sedan Maribel också hoppade av så kanske var det 5-6 år sedan du hittade till oss för första gången då. Tiden går fort!

   Att vara förnöjsam tror jag är bland det mest underskattade som finns, det gör att vi kan vara måttliga och hitta små områden till utveckling men från en positiv känsla, så himla stor skillnad mot att gå runt och vara missnöjd hela tiden. Inget är perfekt men det mesta är rätt bra ändå!

   Hade varit riktigt kul att skriva en bok för barn/ungdommar men vet inte riktigt var man skulle börja med den, tycker vi tyckas få våra barn att förstå då och då….men ibland är det även som att stånga mot en vägg…”ni är så snåla” och ”alla andra får ju” känner väl alla förändrar igen:-)

   Gilla

   1. Tack för svar, det uppskattas. 😊

    Kom på en sak till, förutom barnbok. Jag gillar sånt som gör vardagen enklare. Skulle gärna handla mer mat i säsong, eller fynd för att lägga i frysen men fastnar i att den blir knökfull och inget hittas. Man kan liksom inte rota runt för det blir svårt att få ihop pusslet igen. (Frysta knöliga påsar) Hur gör ni? Ni verkar få det att funka? 😊

    Gillad av 1 person

   2. Hej och tack för ditt svar,

    Just det där med att göra vardagen enklare kan tyckas futtigt men summan av små smartheter kan göra enorm skillnad. Sen tror jag att man ska vara nöjd med att göra ”rätt” 80% av tiden snarare än att sikta på perfektion. När det gäller frysen så är vår teknik att vi tömmer den några gånger per år på det mesta och då gör vi rätter på det som finns…på så vis tar vi kontroll igen. Det finns så vansinnigt mycket på kort datum också så jag sätter spärrar på att köpa mer om jag vet att vi redan har mycket av en viss sak…säg kött till grillen eller pålägg…är det välfyllt hemma spelar det ingen roll att det finns något billigt på butiken då avstår jag hellre. Vi hittar också på lite egna varianter idag tänker jag tillexempel göra gyros på grillskivor…dom behöver inte bara grillas precis som dom är…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s