ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Lev lokalt, Life hacks, Livsstil, vår ekonomi

”Överblivna pengar gör nytta tre gånger”

Ett vanligt missförstånd som vår livsstil ger upphov till är att man kan tro att vi alltid har en minimal budget för varje enskild grej. Har vi då räknat ut ett minimum på vad en resa kan kosta och så håller vi oss till det? Inledningsvis under vårt ekonomiska uppvaknade var det kanske rätt nära sanningen. Gradvis har det dock mer handlat om att vi är rätt bra på att uppskatta vad saker/aktiviteter kostar och budgeterar sen lite i överkant eftersom vi inte vill känna att pengar utgör en begränsning när vi väl väljer att göra något.

Sparsamheten som vi tillämpar nu kan istället sägas vara inbygd i två nivåer.

  • På den första nivån undviker vi att köpa överflödiga saker och upplevelser.
  • På den andra nivån gillar vi inte slöseri så vi betalar bara extra för någonting när det ger oss motsvarande eller mer värde tillbaka.

Detta gör att vi numera kan budgetar i överkant i de flesta fall och sedan ofta få pengar över till exempel efter en resa. De resepengar som blir över men som redan är budgeterade har vi sedan 2017 sparat på ett separat investeringskonto med barnen och där finns idag cirka 100 000 kr (varav 20% är avkastning). Förutom denna värdeutveckling på innehaven så har de även givit lite utdelning och det är denna avkastning på överblivna pengar som de senaste åren har finansierat våra höstlov.

Nu är det tyvärr, på grund av pandemin, snart 4 år sedan vi var i Mexiko men jag kan intyga att det inge gick någon nöd på oss när vi var där å ändå blev det pengar över…

Nu senast blev det studsmatte-/lekland, bio och restaurang under lovveckan som annars också fylldes med en hel del gratisaktiviteter! Om vi istället pressat in fler aktiviteter på den semester där pengarna ”sparade” hade detta inte adderat så mycket för då hade vi redan gjort så mycket.

Ett klassiskt exempel på det omöjliga, nämligen att äta kakan och ha den kvar, och dessutom få en liten extra kaka då och då..

Ett annat sätt att uttrycka det är att de ”överblivna” pengarna gör nytta tre gånger:

  1. först när vi har en extra marginal på resan, så att vi kan göra det vi vill och inte ha en ekonomiskt begränsing,
  2. sen när de pengar som inte går åt sätts in på kontot och är en extra marginal under alla framtida resor,
  3. och så den sista den lilla utdelningen som räcker till höstlovsaktiviteter varje år

Lite ekonomisk magi faktisk! Detta sätt att göra och tänka är nog också en av anledningarna att vi känner att vi lever i ett sådant överflöd när andra som gör av med mycket mer pengar ofta känner att de lever i brist.

Har ni några liknande exempel på liknande ekonomisk magi?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s