ekonomisk frihet, enkelhet, Fredagsfunderingen, Livsstil

Varför är det så svårt att inte tänka tillväxt? #Fredagsfunderingen

Funderar ofta på att vi som samhälle satt ett likhetstecken mellan tillväxt och utveckling och det är en av anledningarna till att vi både som individer och som civilisation ibland tar så märkliga beslut där vi många gånger skadar oss själva (och många gånger planeten) samtidigt som vi inte får motsvarande belöning i livskvalitet.

Tillväxt i ekonomiskt mening kan innehålla både en sund mänsklig och samhällelig utveckling men kan också innehålla sjukliga inslag där allt handlar om att det ska bli mer, större, snabbare till varje pris.

Detta är ett inlägg av typen ”Fredagsfunderingen” vilket innebär att jag har en ide eller tycker mig se en trend men inte har tänkt klart och inte har en helt färdig uppfattning, så jag skulle gärna höra era kommentarer och funderingar kring ämnet!

I det lilla har vi (eller kanske främst jag) märkt att detta felslut kring tillväxt även drabbar mig, förra året omsatte vår lilla firma mer än något tidigare år (fortfarande inga enorma summor men ändå) och eftersom vi gjort sådant vi ville och som var utvecklande så var det gott så.

Helt plötsligt märkte jag dock kring årskiftet begynnande funderingar på hur detta ska matchas eller helst överträffas under det kommande året (2022)…detta trots att dessa alltså helt och hållet är extra pengar som vi inte behöver.

Målsättningen med vårt företagande är ju dock att det är ett verktyg för att göra saker som är roliga och utvecklande, vi vill inte förlora pengar men det har aldrig heller handlat om att maximera omsättning eller vinst….men där vid inledningen av det nya året satt jag alltså och funderar över hur vi ska kunna växa…ändå sjukt hur dessa tankesätt sitter djupt i våra sinnen.

Ett annat perspektiv skulle ju kunna vara att efter ett relativt gott år ekonomiskt så är firman starkare än tidigare och därmed kan vi med än större tillförsikt bara låta dagarna komma som de vill att fortsätta ta uppdrag om känns kul och tacka nej när det inte är utvecklande. Ett gott år gör att man startar ur en styrkeposition och har än fler möjligheter än tidigare snarare än det snäva målet att växa.

Hur tänker ni kring tillväxt i det stora och det lilla? Vad innebär det för dig? Hur viktigt är det, och till vilket pris?

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

2 reaktioner till “Varför är det så svårt att inte tänka tillväxt? #Fredagsfunderingen”

 1. Hej!
  Detta behövde jag läsa just nu.
  Sitter och planerar min yrkesbiodling inför året och funderar på att utöka för att det är många som efterfrågar våra produkter och vi vill ha lite mer inkomster. Men vill vi egentligen göra just detta och just nu när vi har små barn? Kanske inte. Vi kanske kan sälja på annat sätt istället och få ut lite mer för de produkter vi har istället. Vi får se Tack!

  /Malin

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,
   Kul att du blev hjälpt av det här inlägget, det är så vansinnigt lätt att glömma bort varför man gör saker och bara gå på och tänka att mer och större är bättre. Behöver du tillväxt eller behöver du tid med barnen till exempel?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s