ekonomisk frihet, Lev lokalt, Ut ur ekorrhjulet

Aktiva, passiva men helst MAGISKA inkomster!

Det pratas mycket om passiva inkomster men vad är det egentligen och hur skiljer de sig ifrån passiva…och inte minst vad är magiska inkomster?

Aktiva inkomster är det som de flesta har det vill säga lön som man får för ett utfört arbete, det kan vara per månad, per dag eller per genomförd uppgift eller såld produkt. Det gemensamma är att din insats i form av tid och kraft omsätts i en betalning.

Passiva inkomster är sådana som är frikopplade från din aktiva insats av tid och/eller kraft, det vanligaste exemplet är avkastning på kapital som placerats i värdepapper (aktier, fonder, obligationer mm).

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Det finns även mellanting som till exempel om du är hyresvärd då kan inkomsterna vara passiva under vissa tider men du har ändå ett ansvar för fastigheten du hyr ut vilket kan innebära både arbete och investeringar. Ett annat mellanting är om man har skrivit böcker eller skapat musik där det kan vara ett väldigt stort (obetalt) arbete att skapa själva produkten men sedan en passiv inkomst under senare år när de läses, strömmas, laddas ner etc under flera kommande år.

Egentligen är ju nästan alla inkomster en mix då även investeringar i värdepapper kräver en viss insats från början för att börja generera den passiva inkomsten.

Sedan vi gjorde oss fria från kravet på en aktiv inkomst är det dock en ny kategori vi identifierat – nämligen de magiska inkomsterna!

Vi har upptäkt är att man ibland kan få betalt för något som känns så roligt och bra att göra så att det känns magiskt att det går att få betalt för det. För oss har det varit vissa föreläsningar som bara kännas superroligt att göra. Det har varit vikariat på skolan när man haft kul med barnen och personalen. När jag genom mitt uppdrag som lokalreporter får träffa spännande människor eller när Maribel säljer något hon skapat i sin kreativa verksamhet.

De magiska inkomsterna är inte magiska för att de är höga de är magiska för att arbetet var så roligt och otvunget och ändå levererade något som var värt att få betalt för. Det handlar också om en lagom omfattning, alltså det får inte börja kännas för mycket som ett ekorrhjul helt enkelt..det kan inte gå i ett..då försvinner magin.

Vilka olika kategorier inkomster har du? Aktiva och passiva? Vilka är magiska för dig?

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

8 reaktioner till “Aktiva, passiva men helst MAGISKA inkomster!”

 1. Passiva inkomster är positiva inkomster.
  Hyr ut 2 platser i mitt isolerade garage till sommarbilar och en stor varm modern lokal till mitt företag som är nödvändig för produktion. Den förutsätter att jag fortsätter arbeta (jobbar heltid) så lite halvpassiv kan man kalla det. (Den dagen jag väljer att sluta med mitt jobb sammanfaller nog med att det är dags att sälja gården och leva ett annat lättare liv)

  Jag har haft mkt glädje av er första bok. Den tillsammans med FruEB’s blogg hjälpte mig att ta greppet om ekonomin efter en skilsmässa och få ett bra mindset. Kunnat behålla gården och bygga en stor buffert. Visserligen på nollkonton, men det passar mig bäst.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Var roligt att höra att du inspirerats av oss och fruEB hon är en av våra vänner och inspirationskällor också. Bra som du skriver att använda de ytor man ändå har och skapa inkomster. Vissa har ju de garage och lokaler som du har men använder dom inte…eller fyller dom med skrot där ha du istället skapat inkomst och du hjälper dessutom andra, Grymt!

   Det är så kraftfullt att ta makten över sin ekonomi (och därmed sitt liv) så stort grattis till det!

   Gilla

 2. Magiska inkomster – där har vi ord på det jag ibland känner i mitt jobb! Sparar i aktier och fonder och har ett eget företag vid sidan av en heltidsanställning (just nu ligger det på is dock) och helt ärligt så är det i jobbet som anställd som jag oftast kan tänka ”åh, att jag får betalt för att göra det här roliga”. 😀 I mitt eget företag kan jag ju välja helt fritt vad jag ska göra (så länge det finns en målgrupp) men just nu är anställningen roligare! Tack för att ni utökade mitt ordförråd och för att jag fick starta den här morgonen med att känna extra tacksamhet till mitt jobb. 🙂

  Ang. passiva (eller kanske snarare mixade) inkomster så är det väääldigt lockande. Samtidigt klurar jag en del på hur jag ska kunna bibehålla den skräddarsydda och personliga känslan i en tjänst om den massdistribueras. Tipsa gärna!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du åtminstone ibland känner att du får magiska inkomster det ger ett sånt flow kan jag tycka. Vad gäller det där med massdistribution och skräddarsy så kan det ju vara att man har en grundprodukt (bok, programvara, podd eller annat) som är till en bred publik och är en passiv grund medan man till det kopplar en mer skräddarsydd personlig service? Inte mitt expertområde men tänker att det kan vara ett sätt att få lite av varje…

   Gilla

 3. Vår magiska inkomst är definitivt att vi är familjehem till en liten flicka. Det ger oss så mycket extra kärlek och lycka i familjen. Den är magisk på så vis att vi varit det oavsett om vi fick ersättning för det eller inte. Givetvis spar vi en del av pengen som hon kan få med sig om vårt uppdrag skulle upphöra någon gång i framtiden.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ett jättebra exempel ju, ni gör en ovärderlig tjänst för flickan och för samhället och som ni själva också ser ett stort värde av. Att sedan få betalt dessutom blir ju verkligen magiskt!!

   Gilla

 4. Jag funderar på att bli God Man vid FI. Då har man ju mer tid att göra en insats för sina medmänniskor. Att det är betalt blir då en magisk inkomst.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s