ekonomisk frihet, Lev lokalt, Life hacks, semester, vår ekonomi

Vi hyr ut stugan, bilen och bostaden – hur och varför?

Förra veckan var vi med på ett litet inslag i SVT Dalarna som även sändes på ”Sverige idag” vilket går ut till hela landet. Vi överraskas alltid över hur stor interaktion det blir på dessa inslag och inslaget är ett av de mest kommenterade, gillade och delade på SVT Dalarnas Facebook på länge.

Journalisten som besökte oss tyckte det var intressant att vi väljer att hyra ut vårt boende och vår bil till ”främlingar” när det passar oss och därför blev det fokus. Det gav också upphov till en del underhållande kommentarer – allt ifrån att detta betydde att vi var rika krösusar som ”levde på andra” till att vi var fattiglappar som var tvinga att hyra ut till och med vårt boende och vår bil.

Vi är vana vid dessa reaktioner och vi har haft många goda skratt den senaste veckan åt olika kommentarer. En av de roligare på Twitter var denna.

Kanske skulle vara läge att berätta lite hur vi tänker kring uthyrning av stuga, bil och bostad, varför vi hyr ut och hur vi gör?

Stugan – sedan vi flyttade till vårt nuvarande boende sommaren 2016 har vi hyrt ut stugan på tomten, ibland har detta varit långa perioder till studenter, det har även varit kortare perioder till turister, veckopendlade etc. Tidvis har stugan också stått tom när vi har renoverat eller behövt den av andra skäl. Just nu har vi den utlagd för korttidsuthyrning på AirBnB som ett test under ett år.

Bilen – Vi har behov av en bil under cirka 4 månader på vintern när vi åker mycket skidor men resten av året står bilen mycket oanvänd och då har vi lagt upp den på plattformen GoMore för att kunna dela den med andra.

Bostaden – vår egen bostad delar vi när vi själva är på semester för att vi vet att det är många som vill besöka Leksand men också som en möjlighet att finansiera boendet när vi är borta. När vi var i Mexiko senast till exempel var vi borta i två månader och betalade allt boende med 4 veckors uthyrning hemma. Även här hyr vi ut via AirBnB och har nu öppnat fem veckor i början av nästa sommar när vi planerar att vara i Frankrike och Spanien.

Vi älskar vårt Leksand, men boendet i Guadalajara, Mexiko på 7:e våningen som vi ”bytte” till oss ett par månader i somras var också fint.

Varför hyr vi ut? Det korta svaret är att vi hatar slöseri och när tillgångar används för lite, det finns så många bilar och (fritids-) boenden som står oanvända stora delar av året och vi tycker att det är helt oförsvarbart ur både en ekonomiskt och hållbarhetsmässig synvinkel. Att en hel del boenden här i Leksand till exempel brukas några få veckor på sommaren för att sedan stå tomma samtidigt som det är brist på bostäder är inte rimligt tycker vi.

Behöver vi inkomsten för att överleva? Svaret är Nej, dessa inkomster bidrar till högre livskvalitet på olika sätt men vi skulle klara oss utan.

Stugan är fin men har lite lägre standard och där har vi sagt att alla eventuella intäkter på uthyrning ska gå till att uppdatera den så att den blir bättre för oss, våra gäster och framtida hyresgäster.

Bilen så har vi köpt den för att kunna åka mycket skidor på vintern och valt en stor bil för att oftare även kunna ta med barnens vänner till backen. Vi behöver den dock inte alltid och då ger vi gärna andra samma möjlighet. Hittills har den varit uthyrd 3 gånger sedan vi köpte den i september och vi har 3 kommande bokningar. Tanken är att dessa intäkter ska betala för några helger och påsklov med skidåkning i vinter, så att bilen på ytterligare ett sätt bidrar till att vi kan åka mycket skidor.

Bostaden hyr vi som sagt ut när vi reser och tanken är att inte behöva betala dubbelt för boende, vi byter ett boende hemma mot ett boende dit vi reser. Vi har testat detta vid två tillfällen 2019 när vi var en månad i Spanien och senast när vi var två månader i Mexiko. Under vintern håller vi på att bygga om så att det ska vara enklare att hyra ut bara en del av huset och därmed hoppas vi kunna göra detta enklare även om vi bara åker bort ett par veckor inom Sverige kommande somrar. Återigen är detta ingen nödvändighet utan ett extra guldkant.

Vad tänker ni om att hyra ut era ägodelar? Hyr ni ut någonting eller är ni sugna på att testa? Vad får dig att avstå?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

15 reaktioner till “Vi hyr ut stugan, bilen och bostaden – hur och varför?”

 1. Vi hyr ut ganska många produkter på Hygglo. Hittills har vi haft flest bokningar (>5) på familjetält, cykelvagn, bilbarnstolar och vandringsryggsäckar. Flest bokningar får vi under sommarmånaderna. Tidigare hyrde vi ut vår gersåg, men det blev en förlustaffär när folk var oförsiktiga med klingan och en sån är dyr att byta ut.

  Dessutom hyr vi ut bilen på Snappcar. De senaste två åren har vi hyrt ut den i snitt tre dagar i månaden, vilket ger oss en bra extrainkomst. Dessutom är det bra för bilen att få rastas eftersom vi sällan använder den själva. Vi har några stammisar nu, vilket känns toppen. Win win.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Hygglo har vi inte testat och vet inte ens om det finns i Leksand, vi har nog inte så mycket att hyra ut men skulle gärna hyra via en sån plattform. Vår att kolla upp. Vi hyrde tidigare ut via Snappcar men när jag hade en fråga så var de mycket långsamma med att svara och då kontaktade jag GoMore som svarade på 10 minuter och då bestämde vi oss att testa dom istället…inte så vetenskapligt å andra sidan gillar vi att experimentera. Vi har ju just börjat med nya bilen men ser redan möjlighet till ”stammisar” då några har hyrt den för att köra ungdomar till bortamatcher och det brukar ju inte ske bara en gång:-I

   Gilla

 2. Kul, Per Nilssons bidrag på Twitter fullkomligt dryper av avund 🤣.
  Jag tycker att ni resonerar helt logiskt med att använda era resueser fullt ut. För mig och andra som inte gör det än ligger nog det här känslomässiga steget emellan och kanske praktiska tex…var ska jag lägga alla mina/familjens tillhörigheter som uthyraren inte behöver komma åt? Och ”står jag ut med” att en främling använder mitt hus…och tänk om hen gör sönder ngt… ve och fasa!
  Men det finns ju oftast lösningar för allt, vi måste bara bli mer kreativa och våga!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Per Nilsson var faktiskt trevlig och skämtsam vi hade ett litet utbyte på twitter:-) Tror att du har rätt i att det är många som känner starkare för sina ägodelar än de vill erkänna. Man säger ”det är bara prylar” men sen är man ändå livrädd för att dela med andra även om det är en fantastisk möjlighet både för den som hyr och den som hyr ut. En ökad trygghet nu med plattformar som sköter detta med struktur och försäkring etc men jag tror att det är det känslomässiga precis som du säger som hindrar en större utveckling i den här riktningen. Kanske kan en ekonomisk kris tvinga ut fler ur sin komfort-zon då kommer ju något positivt även ur en kris. Man kan ju hoppas!

   Gilla

 3. Varför skulle det vara konstig? Vi hyr ut vår övernattningslägenhet i Stockholm. Vi hyr ut den 10 månader varje år 🙂
  Inkomsten varje månad tycker ju räntan, amortering och hyran 😎

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju exakt så det bör fungera, bostäder, prylar, bilar etc ska användas och inte stå och samla damm. Verkligen win-win både för den som hyr och den som hyr ut. Tror personligen att bostadsbristen i större delen av landet skulle kunna lösas bara med lite mer flexibelt tänk kring bostäder, hyr ut när du inte använder, sätt in en extra dörr i villan och hyr ut några rum, hyr ut gäst- eller sommarstugan etc.

   Gilla

 4. Vad är skattesituationen med sådant? Det finns väl något fribelopp för hus tror jag (40000?) men är inte så insatt i den

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Man får hyra ut privatbostad skattefritt för 50 000 kr per år, därefter beskattas inkomsten som inkomst av kapital.

   Gilla

 5. En fråga till – hur gör ni om det blir problem med hyresgästen tex borttappade nyckel när ni är borta? Bygger det på att föräldrar eller vänner finns i närheten för att hoppa in vid behov?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för dina kommentarer,

   Kul att du gillar inläggen sedan kick-off har fått tillbaka lite glädje i att skriva här igen:-) Vad gäller hur vi gör om det händer något så bor vi ju väldigt nära några nära släktingar som fungerar som back-up, det finns även funktioner hos AirBnB där man kan ha en medvärd som får en del av inkomsten mot att ha vissa ansvar så det finns andra sätt att göra också. Vi byter tjänster med våra släktingar och skottar, klipper gräs, tar in post, hjälper till med uthyrning etc när dom eller vi är bortresta.

   Gilla

 6. Vi är bara borta som mest ett par veckor i taget och brukar erbjuda vänner att bo i vårt hus då, vilket nu skett 3 gånger de senaste två åren. Känns lite bökigt att lägga upp för uthyrning så kort tid och skulle behöva uppgradera och fixa lite om vi tog betalt tror jag. Det känns kul och bra att huset används även när vi är borta. Sist blev dock tyvärr ena barnets madrass nerkissad vilket faktiskt kändes väldigt tråkigt då den var ny. Fick lite av en tankeställare att jag kanske är mer rädd om mina grejer än jag trott. Tänker också lite kring vad som sker om man plötsligt inte kan åka iväg själv, hur det blir med uthyrningen då.

  Bilen kan vi inte direkt hyra ut pga jobb men verktyg skulle jag kunna tänka mig. Det är väl mer det rent praktiska runt det, t.ex. skulle man kanske behöva en box med kodlås eller liknande för att sköta det smidigt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju lite jobb med att hyra ut eftersom man behöver göra i ordning så mycket hemma, vi har dock märkt att det också ger oss en hel del tillbaka då man får chansen att rensa lite extra och ta tag i lite saker som man väntat för länge med där hemma, man får alltså igen insatsen först genom uthyrningen och sen igen via att man har ett bättre boende efter hemkosten.

   Det där med att någon skulle ha förstört något i huset är ju lite jobbigt och faktiskt bättre reglerat (försäkrat) när man hyr ut och kan begära ersättning…det är enklare om man inte känner den man hyr ut till såklart för då blir det mer en ”affär” även om det är mellan två privatpersoner. Vi upplever att alla som hyrt från oss har haft stor respekt för våra saker och inget som betytt något har gått sönder eller blivit skadat. Om man tvingas boka av med kort varsel så innebär det en kostnad för dig som uthyrare, som kompensation för hyresgästen och till plattformen så man bör vara relativt säker på att man faktist ska vara borta.

   Ett förråd med kodlås låter som en bra lösning för uthyrning av verktyg men det har jag ingen erfarenhet av.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s