ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil

Back to basics – ”Ett större liv på en mindre budget”

Efter våra senaste föreläsningar stannade känslan av att det finns anledning till att återupprepa grunderna för ekonomisk frihet via smart sparsamhet.

Det handlar varken om att vara väldigt rik men inte heller om att leva ett fattigt liv, istället handlar det om att basen för ekonomisk frihet handlar om att kunna leva gott på lite för de allra flesta.

Men hur gör man då? Vi har ju skrivit två böcker på ämnet och för den som vill ha en ännu grundligare kurs finns det förutom våra två böcker en massa bra information att fördjupa sig i. Grunden är dock väldigt enkel och kan sammanfatta i bilden nedan.

Till vänster i bilden syns en ganska vanlig familjebudget där båda föräldrarna jobbar heltid, vissa kommer såklart tjäna mer och andra mindre men detta är en ganska vanlig nivå för de som har två inkomster.

Bild som vi ibland använt i våra föreläsningar. Vill du boka en föreläsning så finns mer information här. Totalbeloppen har räknats upp sedan senast vi visade den beroende på inflation de senaste två åren.

Av den normala budgeten går oftast 50% till boende och transport, lite mer boendekostnad i storstäder (stor lån och räntor) och lite högre andel transport (längre avstånd oftast med bil) på mindre orter och landsbygden.

Ytterligare 30% går till mat och kläder – även här varierar mixen mellan olika familjer men totalen ger en god indikation av hur det kan se ut hos en familj.

Uppåt 80% av en normal hushållsbudget går alltså till det som kan anses vara nödvändigt och det lämnar bara 20% till det roliga i livet som resor, nöjen, fritid med mera.

Att spara här känns tråkigt och därmed tror jag att väldigt många kommer till slutsatsen att den inte kan spara utan att göra stora försämringar i sin livskvalitet.

Men inget kan vara mer fel här finns enorm sparpotential, även om tak över huvudet, transport till jobb, skola etc, mat för dagen och kläder på kroppen är nödvändigt så finns det mycket att gör på dessa områden. I våra böcker går vi igenom detta mer i detalj men i grunden handlar det om ett fåtal saker som gör störst skillnad.

  • Bo på enklast möjliga sätt som funkar för din familj
  • Se till att bo nära det mesta gång och cykelavstånd till minst 80% av allt du vill och behöver göra.
  • Laga mat från grunden och undvik dyra färdigrätter
  • Köp kläder secondhand och använd det du har länge

Dessa enkla saker har potentialen att halvera kostnaderna i alla dessa fyra nödvändiga kategorier.

Två månader i Mexiko vart tredje år eller en vecka på europacharter varje år?

I budgetkategorin där det roliga i livet finns (ovan benämnd som ”Resor, nöjen, fritid och elektronik”) blir besparingen minst för den som vill leva ett större liv på en mindre budget. Även här finns dock viss potential det handlar i första hand om att ha lite färre aktiviteter och prylar med högre kvalitet. Att resa mer sällan men vara borta länge eller lägga mycket tid och pengar på en idrott eller annan fritidsaktivitet istället för att ”fuska” i flera.

Vilka av dessa tips har ni tillämpat i era liv? Är det något som varit extra lätt eller svårt att förändra?

3 reaktioner till “Back to basics – ”Ett större liv på en mindre budget””

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Var roligt att du gillar layouten, även om vi gör små förändringar så ska vi försöka hålla det lättläst och enkelt!

      Gilla

  1. När pandemin började och jag fick order att jobba hemifrån så kom jag igång med att laga mat och baka systematiskt för första gången i livet. Fyllda 54 år! Och det har jag fortsatt med! Kul, billigt och ibland faktiskt riktigt gott!
    När det gäller boende finns en potential att göra mera…. Men ska man sälja en lägenhet som man trivts otroligt bra i och ägt 23 år så måste det kännas rätt i en massa olika organ. Det räcker inte med ett excelark som bara kommunicerar med en begränsad del av hjärnan.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar