ekonomisk frihet

Nej, DU behöver inte läsa det här!

En frustrerande grej med att skriva är att man ofta känner att det är ”fel” personer som läser, missförstå mig inte nu jag är superglad för alla som läser bloggen och som läst våra böcker. Poängen är att det finns så många där ute som vi skulle vilja nå som inte hittar hit medan andra som egentligen klarar sig jättebra själva frågar efter detaljerade tips. Då tror jag ändå att vi har haft relativt stor framgång att nå utanför den krets som är allra mest insnöade på (privat-) ekonomi.

Det är inget unikt för oss utan det märks hela tiden i hela samhället, ett sådant exempel var när olika företrädare för regeringen och försvaret ville påpeka att kriget faktiskt kan komma till Sverige (även om det kortsiktigt är osannolikt) då märkte man tydligt att budskapet gick fram till dom som redan är redo medan de som inte är redo somnade om igen.

Ett annat exempel är när många för ett par år sedan varnade för att räntorna kan gå upp så var det de som redan hade en stark ekonomiskt ställning som började amortera lite extra medan de som hade på gränsen till för mycket lån passade på att låna lite till för att bryta ut det redan fina köket mot ett ännu nyare ”medan det går att låna billigt”:-)

Jag raljerar lite men det finns ett stort mått av sanning i detta. Drömläsaren här är ju en person, ett par eller en familj med medelgoda till höga inkomster men som ändå har svårt att få pengarna att räcka till och som känner att ekorrhjulet snurrar lite för fort. Dom som hittar hit (är du en av dom?) är oftast personer som redan är sparsamma och har rätt bra koll.

Andra stora grupper som hittar hit då är personer med svag ekonomi och som hittar bra spartips men som samtidigt i någon mån upprörs över budskapet, en del tycker att vi är ”rikisar, eftersom de själva behöver varenda krona de har endast för att dra runt vardagen. En annan grupp är de som kommer från det motsatta perspektivet och har riktigt höga inkomster och/eller stora kapital som tycker att vi är fattiga och inte kan/får kalla oss för fria.

Vet inte riktigt var jag vill komma men läser du detta så behöver du antagligen inte men hur ska vi gemensamt nå till dom som har mest nytta av budskapet?

4 reaktioner till “Nej, DU behöver inte läsa det här!”

  1. Jag ser din frustration! Jag ska kanske passa på att berätta att jag råkade snubbla över er bok ”ut ur ekorrhjulet” på en sida för ljudböcker eller om det var på en annan blogg. Den boken har gjort ett stort avtryck och iom att ni skriver exempel med riktiga siffror (förvånade få som faktiskt använder faktiskt belopp) har den gett upphov till stor inspiration, uppvaknade och drivkraft. Även boken lev lokalt har lyssnats på flera flera gånger. Böckerna och bloggen är så inspirerande för mig, och andra led min man, att vi för några år sedan påbörjade den mentala processen att byta ut vårt hus i en mellanstor stad till ett billigare hus i en betydligt mindre ort. Vi är snart i ”mål” och flyttar denna vecka. Vi har noga valt ut i vilket område vi ville ha huset snarare än vilket typ av hus vi ville ha. Nu är planen att kunna leva betydligt mer lokalt. Vi sänker våra månadskostnader och miljöavtryck och känner oss redan där så mycket friare. Vi känner oss dessutom som att vi är smartare än de som fortsätter springa ännu snabbare (hehe).

    Vi har också verkligen tagit åt oss av att det är helt orimligt att renovera och byta ut fungerande saker bara för att. Vad håller vi på med i Sverige egentligen?!

    Bloggen hittade jag till via böckerna och den är en viktig påminnelse och trygg plats för att hejda mig från att råka släntra iväg efter ”alla andra” snabbare in i ekorrhjulet när jag egentligen vill att det ska snurra långsammare.

    Ni når ut till fler än ni tror. Hejja familjen fri!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Stort tack för de fina orden så kul att höra om er livstilsföränding! Så himla roligt:-)

      Gilla

  2. Bra inlägg! Jag hör till de som är sparsamma och med god ekonomi men läser bloggen för att stimuleras och hålla glöden uppe med att vara sparsam. Mest sparar jag för att fortsätta investera i bostaden.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar