Livsstil

Mobilen stjäl min tid

Under tiden vi var i Mexico så började jag reflektera över hur jag använder min mobil och hur mycket jag använder den när det ständigt finns uppkoppling. Eftersom vi i Mexico inte hade några mobilabonnemang, vi hade en mobil med ett kontantkort som användes sparsamt, så hade vi inte heller tillgång till mobildata och kunde inte surfa eller kolla sociala medier hela tiden. Vi hade wifi i huset där vi bodde i stan men eftersom vi oftast var ute på dagarna så hade vi en stund på kvällen och morgonen när vi kunde surfa fritt. Det här gjorde att vi använde våra mobiler mer sällan och på ett annat sätt. Det blev mindre slökollande och sporadiskt klickande och bilder som jag tog lade jag upp på instagram på kvällen eller flera dagar efteråt. Jag började fundera på hur mycket jag använder min mobil och hur mycket tid som bara försvinner som jag skulle kunna använda till annat.  Tydligen använder vi mobilen i snitt 4,7 timmar om dagen!

DSC03772_Fotor

Jag har svårt att säga hur mycket jag använder min mobil men kan tänka mig att någon minut här och där snabbt växer. Nu vill jag testa att ändra mitt beteende kring mobilen för att få mer tid till annat och bli mer närvarande när jag är tillsammans med familjen och vänner så jag tänkte införa några nya rutiner för mig själv.

Nedan är inte regler utan mer som rutiner och riktlinjer för att få lite ordning på användandet.

 • Ska försöka att inte att kolla sociala medier på helgen eller posta något på helgen.
 • När barnen kommit hem från skolan lägger jag undan telefonen.
 • Inte kolla mobilen vid matbordet.
 • Inte kolla mobilen precis innan jag går och lägger mig.

Vi har aldrig haft våra mobiler i sovrummet men jag brukar sätta mobilen på laddning ofta innan jag går och lägger mig och brukar då kolla den en sista gång, det kommer jag att sluta med.

Har även strukturerat om hemskärmen på min mobil så att allt ligger i mappar, det gör klicket till sociala medier lite längre, dessutom har jag tagit bort alla notiser, brickor och banderoller som flashar förbi.

När det gäller min mailbox så har jag prenumererat på mail från olika kedjor/onlinebutiker där jag finns registrerad, jag kollar sällan på dessa mail men de stjäl ändå min tid när jag rensar bort dem så nu avprenumererar jag så fort ett sådant mail dyker upp.

Jag är nog inte värst i klassen när det gäller slentriananvändande av mobilen men jag kan gott bli bättre och se den mer för det verktyg som den är. Jag hoppas med de här förändringarna att det kommer att frigöra tid och göra mig mer närvarande när jag umgås tillsammans med nära och kära i verkliga livet.

Har du infört några rutiner och begränsningar kring ditt mobilanvändande som fört med sig positiva effekter? Berätta gärna.

6 reaktioner till “Mobilen stjäl min tid”

 1. Det där med att ”gömma undan genvägar” på mobilen funkar inte. Hjärnan lär sig snabbt den nya vägen för sin fix. De där extra tryckningarna är gjorda långt innan du är medveten om vad du gör. Jag funderar på att sätta upp en mobilhylla innanför ytterdörren, dit ska fanskapet så fort man kommer hem. Fördelaktligen med eluttag i anslutning. Sedan skaffa en liten väckarklocka på det.

  Gilla

  1. Tack för din kommentar! Ja, hjärnan är ju smart…ska se hur det går för mig men tror att det faktum att jag skrivit ner hur jag vill hantera mobilen kommer nog att hjälpa. En mobilhylla är en bra idé, då kan man även uppmuntra gäster att lägga sina mobiler där med. 🙂 Vi har en gammal hederlig klockradio från 90-talet som väckare, den funkar fint och det är skönt att vakna till radio på låg volym. 🙂

   Gilla

 2. Inser att jag ”använder” (läs tittar på) min mobil alldeles för mycket…Måste helt klart ta tag i detta – bra förslag med både lista och hylla. Ont om tid är nog mer omdisponering och prioritering av mer än något annat 🙄

  Gillad av 1 person

 3. Hej! Först, väldigt inspirerande att läsa om dig och din makes liv o äventyr. Inspirerande.
  Jag gör nog som du, skaffar rutiner med inga eller få prenumerationer i mailboxen, inga puschnotiser, lägga undan den etc.. Jag tror att jag använder mobilen mindre än genomsnittet. Ändå så är det så lätt att prokrastinera mer än man vill, mobilen är så lättillgänglig och direkt. Undrar om/när mattrenden kommer?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s