ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Fredagsfunderingen

Vem är du? Tre snabba frågor!

Idag hoppas vi att du som läser vill lämna en kommentar och berätta lite om dig själv, vi kommer läsa och besvara ALLT, även om det kanske tar några dagar!

Vi undrar vem du är som läser helt enkelt. Vi vet att några har läst bloggen under många år, vissa ända sedan de första stapplande stegen när bloggen hette frivid42, andra hittade oss när jag skrev som Fantastiska Farbror Fri (FFF) på en annan plattform. Någon har hittat hit då de läst en eller båda våra böcker, kanske hört en radio eller podd eller sett något TV klipp.

I statistiken ser vi även att några hundra personer varje dag hittar hit via en Googlesökning, som då troligen kan vara mer eller mindre chansartad. Vägarna hit är och har varit många, och det betyder såklart att läsare som hittar hit har väldigt olika förförståelse vad gäller vår livsfilosofi och våra livsval och bakgrunden till dessa. Det tycker vi är intressant men också en utmaning när vi väljer vad vi ska skriva och inte minst hur vi ska uttrycka det vi vill berätta och diskutera.

Det skulle vara fantastiskt spännande om du som läser just nu skulle vilja ta ett par minuter och besvara tre snabba frågor:

 1. Berätta gärna vem du är? Ålder, familjesituation, intressen? Vad är viktigt i livet för dig?
 2. Hur hittade du hit? Var det av en slump eller har du läst under många år? Har du läst någon eller båda våra böcker?
 3. Vad vill du läsa mer om? Vad kan vi skriva om som skulle intressera dig?

Skriv några ord eller en lång presentation – du väljer själv...vi önskar bara höra från så många som möjligt och som sagt vi kommer läsa och besvara allt!

Hoppas du får en trevlig helg och att du väljer att berätta om dig själv!

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

119 reaktioner till “Vem är du? Tre snabba frågor!”

 1. 1. Jag är en 33 årig kvinna som för ca ett år sedan flyttade till norra norrlands glesbyggd med min sambo för att få mer natur och snö i vardagen. Vi arbetar båda heltid inom vården med jobb vi trivs med (på 15 min promenadavstånd) och har lärt känna flera trevliga människor här uppe. Plötsligt har vi blivit riktigt sportiga på fritiden (längdskidor, slalom, turskidor och övernattning i stuga i skogen, turskidat upp för berg, löpträning i fjällmiljö). Våra nya vänner här uppe tycker om allt vi tycker om: natur, tunga brädspel, laga god mat tillsammans, dagsvandring m.m. Så nu gör vi allt tillsammans! Vilket också beror på att vi alla är nyinflyttade och har våra ursprungsfamiljer långt härifrån och ingen av oss har barn… Det känns som att vi fortfarande är studenter! Jag älskar också att skriva urban fantasy och har gått en skrivkurs 50% samt hittat en skrivgrupp online som träffas en gång i veckan och läser varandras romaprojekt och ger feedback. Orten vi bor i är ”vår plats på jorden” just nu, men jag saknar närheten till familj och några riktigt nära vänner i Skåne. Planen är att bo här ett år till och sedan flytta till en medelstor stad i Skåne – jag gillade erat riktmärke på 10 000 – 40 000 invånare (även om staden vi bor i nu är mindre), tycker det låter som en lagom stor stad där man kan ha cykelavstånd till allt, gärna även cykelavstånd till naturen. Skåne har andra fördelar, som t.ex. närhet till att gå ut och dansa lindy hop, varmare somrar (utan mygg!) och att slippa skotta loss bilen + skrapa insidan av rutorna en halvtimme innan man ska ge sig av (OK, vi har en väldigt gammal bil…).

  2. Jag började följa FarbrorFri-bloggen för att andra bloggar om minimalism och frivillig enkelhet tipsade om den. Minns inte vilka det var nu, det var flera år sedan. Jag har läst båda era böcker och tyckte mycket om dem.

  3. Jag är intresserad av det som jag uppfattar är lite av den här bloggens inriktning, dvs prata om vilken vardag man vill ha, hur man kan tänka för att inte krångla till det för sig (t.ex. varför ta bilen till ett gym på andra sidan stan när det är mycket mer tillfredsställande att bosätta sig bredvid ett längdskidspår), men att ändå inte fastna i undvikande fällan (dvs våga prova att göra något trots att man inte riktigt är bra på sånt, våga utmana sig själv).

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är spännande det där med att hitta balansen på ”sin plats på jorden” det verkar ju som om ni rent aktivitetsmässigt är på rätt plats men att det är för långt till familjen och nära vänner. Det var ju också närhet till familjen som avgjorde var vi till sist hamnade. Hade det inte varit för det hade vi nog gärna bott längre norrut för att få en länger skidsäsong:-)

   Kul att du läst böckerna, det märks i dina ordval att några begrepp har ”fastnat”:-) Det är spännande hur det fingrar med att hitta rätt balans mellan att inte göra saker onödigt komplicerat men samtidigt testa nytt och göra nytt…att inte hamna i någon form av bekvälighetsfälla. Det är nog inte en sak man löser en gång för alla utan något man behöver jobba på löpande, vi har tidvis haft en helt fantastisk balans under åren sedan vi hoppade av ekorrhjulet men då och då behöver vi justera antingen med mindre grejer eller med mer nytt för att blanda upp livet. Det kommer vi helt klart att skriva mer om…tack för idén!

   Gilla

 2. 1.Jag är 47 och gift med 2 barn. Vi är båda uppvuxen i andra länder i Europa. Utifrån egna värderingar har vi valt att bor litet och billigt med fritidsaktivitet vi gillar tillgängliga direkt från huset. Vi har valt jobb vi kan cykla till och vi har jobbat deltid för det mesta. Vi har känt oss lite ’udda’ och inte pratat så mycket om våra val med andra delvis för att vi försöker passa in i ett land som inte är ’hemma’.
  För några år sedan upptakter vi FIRE rörelsen och bloggare med mera som gillar ett enklare liv. Det har inspirerat oss till att undersöker om vi kan ta ytterligare steg till ett friare liv – vi har det bra men det kunde blir ändå bättre. Vi följer inte FIRE fullt ut men får inspiration från tankesättet.
  Jag vill leva ett rik, sustainable och hälsosamt liv och blir en bra förbild för mina barn.

  2. Jag kommer inte ihåg precis när jag började läsa Enkel Boning men innan första boken. När jag började läsa om FIRE var det mycket Amerikansk och jag uppskattade en bild från en familj som kände mer som oss och men liknande utgifter.

  3. Jag är väldigt nyfiken om era mat budget. Vi kommer inte i närheten trots att vi gör i stort sett alla tips från första boken.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det intressanta med att vara ”udda” är ju att sålänge man inte pratar om det så är det typ ingen som märker. Vi levde ju vårt liv som nu på många sätt när vi båda fortfarande jobbade och det var nog ingen som gissade att vi satte undan så mycket pengar som vi faktiskt gjorde…eller omvänt hur lite vi levde på och ingen märkte att vi gjorde så väldigt annorlunda.

   Matbudgeten blir det att återkomma till helt klart..funderar på var jag ska börja och om det ska bli en serie med inlägg över en vecka eller ”typ” Mat måndag under flera veckor med lite olika tips..vad tycker du?

   Gilla

   1. Hej! Skulle bli väldigt roligt med en mini mat serie (tycker jag :)). Det finns ju många olika aspekter, rutiner, recept, eko eller ej. Summan ni lägger ut på mat och hur stabilt det är är över tid är inspirerande!

    Gillad av 1 person

 3. 1, Kvinna 40 år, man och två barn 6 och 10 år. Bor i en lägenhet i en större stad. Vi har båda jobbat deltid en del sedan vi fick barn. Sedan en tid jobbar jag heltid. Jag vill gärna försöka spara (har nyligen börjat spara mer målinriktat) för att ha möjlighet till mer frihet, kanske blir det inte FIRE helt och hållet men att ha marginaler. För att kunna gå ner i arbetstid igen, kanske ta sabbatsår, kanske gå ngn utbildning inom något kreativt.

  Jag längtar efter att hitta vår plats på jorden och att ha ett hus med trädgård, ha tid och ro och inspiration att skapa och vara kreativ på olika sätt med tex trädgårdsarbete, odla, måla med mera. Jag vill också ha mer balans i livet med jobb och fritid och bo nära naturen. Jag är uppvuxen på landet samtidigt som det är praktiskt att bo med gång- och cykelavstånd till jobb, skola och service som det är i stan. Familjen trivs där de är vilket gör att det känns svårare att få till en förändring på något sätt.

  2. Jag såg er bok i hyllan på biblioteket och fick upp ögonen för er blogg, jag har läst båda böckerna och tycker att de är bra, läsvärda, tänkvärda och ett tilltal som är lätt att förstå. Jag blev intresserad av att leva minimalistiskt för några år sedan genom både böcker, film och bloggar, tex Marie Kondo mfl. Jag tycker det har varit värdefullt att skriva ner sin egen lista (vad man helst vill ägna sin tid åt under två veckor) som de gjorde i boken Playing with fire, som jag tror ni hade med i er bok också.

  3. Jag skulle gärna läsa något mer om samarbete för att skapa förändring. Du skrev i någon kommentar om att man inte alltid är överens men att det blir kraftfullt när man blir överens. Kanske kan det också vara exempel/intervjuer med olika familjer och hur de har samarbetat för att göra en förändring i livet, livsstil och hittat sin plats på jorden? Med partners och barn i olika åldrar och med olika viljor och driv?

  Tack för att ni delar med er i blogg och böcker 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du har läst böckerna och flera andra på ämnet förstår jag också, det finns ju såklart en gräns för hur mycket man kan läsa men jag tycker att olika röster och perspektiv ger mer djup än om man bara läser en bok…så bra där!

   Samarbete är intressant och något som inte alltid går lätt för oss heller, så helt klart ett ämne som skulle vara kul att ta upp igen. Längst når man såklart om man har högt ställda gemensamma ambitioner men om man behöver jämka ihop lite och sänka ribband något så tror jag att man vinner tillbaka det på samarbetet. Ska fundera över om vi kan exemplifiera från oss själva eller hitta några att intervjua…kanske några som haft svårare att dra åt samma hålla..

   Gilla

 4. Hej!
  Det här var ett roligt sätt att involvera läsarna, jag har följt er blogg länge men aldrig kommit mig för att skriva en kommentar – förrän nu!

  1. Jag är en 32 årig kvinna som jobbar som polis i Göteborg. Jag har man och en dotter och vi bor i ett torp som vi själva har totalrenoverat (ej färdiga dock…:) ). Viktigast i livet för mig är min familj och mina vänner, att kunna träna och vara ute i naturen (både med segelbåten samt ute i skogen), samt att ha tid till intressen som att skriva.
  Jag och min man har alltid haft tänkt att vi ska kunna leva på en av våra löner – och så har det också blivit. Detta har gett oss möjligheter att vara föräldralediga länge samt att min man har kunnat jobba heltid med att renovera vårt hus medan vi har levt på min lön, och detta trots att jag jobbade deltid. Just nu jobbar vi båda heltid sedan i höstas pga byte av tjänst samt uppstart av företag men med insprängda längre ledigheter med föräldrapenning.
  Just nu vet vi inte exakt hur vi ska lägga upp det framöver, jobba deltid eller tjäna mer pengar för att kunna vara lediga mer senare? Det lutar nog åt deltid trots allt. I övrigt lever vi väldigt likt er och har väldigt liknande kostnader, förutom maten och att vi har valt att dra ner radikalt på flygandet av klimatskäl. Inte så att vi aldrig kommer att flyga igen men kanske snarare en gång vart 10 år. Sedan har vi istället planer på tågluff och liknande. 🙂

  2. Jag minns inte hur jag hittade er bok Ut ur ekorrhjulet men jag minns att jag satt och läste den på segelbåten för ett par somrar sedan och bara kände att det här var precis vad jag letat efter! Efter det började jag följa er blogg och har även läst Lev lokalt. Ska väl tillägga att efter att jag hittade Ut ur ekorrhjulet som ljudbok så har jag nog lyssnat på den 4-5 gånger… Den är motiverande och inspirerande för mig!

  3. Jag skulle gärna få en bättre insikt i hur ni får ner era matkostnader. Vi har bara ett barn på fyra år men vi har svårt att komma under 5000 kr. Dock handlar vi allt som går ekologiskt, hur tänker ni kring det?
  I övrigt så är det den frivilliga enkelheten och spartips som är det som intresserar mig mest – även om även jag har börjat spara så smått i fonder. 🙂

  Stort tack för en bra blogg och fantastiska böcker!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Gillade skarpt ”(ej färdiga dock…:)” kring torpet för när blir man någonsin färdig med sitt hus. Eller är det kanske så att man alltid är färdig med sitt hus men ändå alltid kan göra små förändringar och förbättringar som gör det ännu bättre?

   Kul att du har läst båda bpckerna vilken härlig historia om att sitta och läsa den första på segelbåten, kan verkligen se den bilder framför mig!

   Vi ska helt klart återkomma till det här med maten, vi köper en del ekonlogiskt men är generellt mer noga med att det är så lokalt som möjligt…helst Dalarna men i annat fall svenska varor om det överhuvud taget går. Men som sagt vi kommer helt klart att återkomma till maten…förhoppningsvis med början redan nästa vecka…

   Gilla

 5. Hej
  Jag är en 43 årig fyrabarnsmamma som hoppade av ekorrhjulet för drygt fem år sen. Jag och min man driver ett litet jordbruk med inrikting på självförsörjning. Vår familj är mycket viktig för oss samt våra djur. Vi tycker mycket om att vistas i naturen och uppskattar att se oss runt i Sverige i sällskap med vår husvagn när tillfälle ges.
  Minns inte när jag hittade bloggen första gången men vet att jag läste boken Ut ur ekorrhjulet sommaren 2019 just under en husvagnssemester. Jag tycker det är roligt att det finns fler som tänker som vi och uppskattar själv att kunna inspirera till ett enklare liv. Tipsade just om er bok i en intervju nyligen☺️
  Uppskattar bloggen som den är men det är alltid intressant att läsa om hur vissa val blir för barnen. Våra barn trivs med vårt liv men de känner ändå ofta av att vi som familj lever och tänker väldigt annorlunda än deras klasskamrater.

  Gilla

 6. Hej!
  1. Kvinna 38. Gift med 2 barn. 5 år och 15 månader. Bor på landet.
  Jag startade min frihetsresa 2014 när jag tog vår hobby, biodling, och gjorde företag av det. Jag hade tidigare jobbat som lärare, coach och rekryterare men tröttnat på hets och stress. Och tidsbrist. Både på jobbet och efter jobbet för att göra roliga meningsfulla saker.

  Men ganska snart ville vi skaffa barn, och biodling är tungt rent fysiskt, så därför var vi tvugna att snabbt skala ner igen och mannen fick sköta biodlingen så gott han kunde på kvällar och helger. Själv började jag istället frilansa som översättare, men det blev för stressigt och det uppdraget jag jag hade var dessutom för dåligt betalt så det har jag tagit en paus med.

  Jag är hemma med barnen på heltid, de går inte på förskola och maken har också varit mycket hemma med barnen. Egentligen skulle vi vilja dela tiden lika men tyvärr så går det inte. Vi har försökt i perioder men det har inte funkat ekonomiskt i längden.

  Vi vill vara hemma mycket och greja med sådant vi tycker om. Vi vill båda ha egna företag. Vi har höns, odlar grönsaker, plockar bär. Vi renoverar och bygger själva. Maken har fått alla mina föräldradagar, vi får se om det blir lediga dagar i veckan eller om det blir vid lov som han kommer ta ut dem. Det ska funka med hans jobb och med vårt liv.

  När första barnet var ett år började jag söka på nätet efter inspiration om andra som levde som vi och hur de fick det att gå ihop ekonomiskt. Jag hittde en massa bloggar, bland annat Frivid42. Det fick mig också att öppna ett ISK och börja investera i aktier.

  Vi tackar så mycket för all inspiration på bloggen.
  Jag har också läst böckerna. Jag tyckte mycket om dem. Den första boken har jag läst flera gånger. Det kan vara skönt att läsa om den ibland när man i sin omgivning har mycket folk runt sig som inte lever eller täkner som vi. Då kan det ibland vara lätt att dras med i deras tänk, eller att man börjar känna sig konstig. Då kan er bok och liknande böcker , bloggar eller poddar fungera som ett ankare, om du förstår vad jag menar.

  Vårt mål är inte att sluta jobba utan att jobba med sådant vi tycker är roligt. Och kanske inte jobba så mycket. Och att ha mycket tid med barnen.
  Jag tror att vi precis som många andra också uttryckt skulle känna oss lite vilsna och utan sammanhang om vi inte jobbade alls. Men det måste kännas meningsfullt och/eller kul.

  Jag vet inte vad jag skulle vilja läsa mer av. Jag tycker det är bra nu. Många skriver om maten men jag vet inte. Vi lägger ganska mycket pengar på att köpa mat och mycket tid och energi på att producera egen mat eftersom hälsan är viktig för oss. Men kanske ändå mat.
  Klimatet funderar vi en del på. Och ekonomi kring barnen.

  Gilla

 7. Vi är ett par kring 50 som bestämde oss för att ha mer tid med/för varandra och våra intressen för drygt tio år sedan.
  Det började nog med att vi träffade lite nya bekanta runt 2004-2005, som jobbade mindre än heltid och ägnade mycket tid åt hobbies & fritidsintressen. Fram till dess hade vi nog inte riktigt tänkt den tanken… utan som de flesta andra sett till att de två inte så höga heltidslönerna shoppades upp på nya kajaker, prylar osv. Hittade nog farbror fri rätt tidigt, troligtvis på twitter.

  Jag gick ner till halvtid 2008 tror jag det var vilket var lätt då jag hade två halvtidsanställningar och min fru försökte övertyga sin dåvarande arbetsgivare om halvtid men det gick inte ”det har vi aldrig gjort” så hon sa upp sig, vi hade redan lite egen aktivitet i egen firma. Sen tiotalet år kör vi bara i egen firma, kanske 1/4 arbetstid eller nåt sånt. Det räcker ganska bra så länge man inte har shopping som hobby. Bor i eget hus som vi köpte för länge sen. Vi är alltså inte fire men har en liten frihetsfond som ger lite till havregrynen.

  Vi ägnar tiden åt att bara vara tillsammans och göra sånt vi gillar, badar mycket, skogspromenader, vara i naturen, cykling, mountainbike, svampplockning, paddling, odling, stugbilsutflykter och hemmapyssel. Har även åkt skidor 5-6 veckor om året under flera år men denna och förra säsongen höll vi oss mer hemma på grund av viruset. Kanske kommer igång igen även om vi bor i skåneland.

  Vi var nog med i samma podd, Andra Sätt, under 2017 🙂

  Läser gärna om lite allt möjligt som berör livet i allmänhet och kanske det enklare livet i synnerhet.

  Gilla

 8. 1. Man 40+ boende på Åland med sambo och ett barn (7år). Ekonomi, resa, träna är intressen och någon form av FIRE närmar sig med stormsteg. Personlig frihet och mitt barn är mycket viktiga i mitt liv.

  2. Följt Farbror många år, främst via ekonomi bloggar😀

  3. Något som skulle vara mycket intressant för mig att läsa om är hur ni ser på FIRE med barn. Fördelar/nackdelar? Och har ni någon erfarenhet kring att va utomlands med barn en längre tid t.ex. skola/vänner etc.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s