ekonomisk frihet

Back to basics – Fokusera på det du kan påverka och ignorera bruset!

Som jag skrev i förra veckan känns det just nu som att det är läge att gå tillbaka till grunderna för (ekonomiskt) frihet och upprepa några av de sakerna som vi lärt oss under tiden fram emot friheten och sedan vi gjorde oss fria.

Mycket att detta finns ju samlat i våra två böcker men vi kan inte alltid utgå ifrån att alla har läst dom eller så har man läst dom och har ändå inte allt i färskt minne. Ska jag vara ärlig så har inte ens författaren allt i minnet såhär flera år efter utgivningen:-)

En av de grundläggande vägarna för att bli mer fri är att fokusera så mycket energi som möjligt på de saker som man kan påverka och minimalt på det som man inte kan påverka.

Mer om detta i kapital 9 i vår bok ”ut ur ekorrhjulet” som du kan hitta hos pug.se finns också på många bibliotek och de flesta ljudbokstjänster.

Hur hemskt det än kan verka så är det mesta av det som händer i världen just nu ”bara brus” om du inte tänker göra något åt det. Å nej att lägga ut på sociala medier att du stödjer eller avskyr det ena eller det andra är inte att göra något.

Fokusera istället på vad du kan göra, att se till att det finns en fungerande idrottsförening på din ort eller att det är tryggt i skolan eller att du som arbetsgivare kan ta emot en person som står långt ifrån arbetsmarknaden är bra mycket mer värt och dessutom mer givande än att sitta vid köksbordet och oja sig över ”hur hemsk världen har blivit”.

I ”Ut ur ekorrhjulet har vi skrivit mer om detta och kapitlet avslutas med ett antal tips här i kortform:

  1. Bli medveten om bruset och att du inte går miste om något genom att dra ner det!
  2. Minska din nyhetskonsumtion – en kort updatering dagligen räcker långt.
  3. Titta/Lyssna aktivt – Vem är avsändare på det som berättas, var kan du få redan på mer, gå djupare i något som verkar intressant?
  4. Ersätt ”bruset” med annat innehåll – ersätt snabbt material med långform – podd, längre artiklar, fackböcker och skönlitteratur.
  5. Minska användningen av sociala medier samt avfölj/blocka personer som endast sprider negativitet

Vad tänker ni om detta? Hur gör du för att hålla dig informerad men samtidigt inte lägga för mycket energi på ”bruset”?

Lämna en kommentar