Fredagsfunderingen, Life hacks

Fredagsfunderingen – Hur får du känslan av att bli klar trots att inget någonsin blir fullbordat?

Under en av höstlovets härligt långsamma mornar när barnen fortfarande sov började vi prata om att det ibland kan kännas som att inget någonsin blir klart. I detta fall handlade det om vårt hem där saker förändras och nya behov och önskemål uppkommer i samma takt som andra saker färdigställs. Enskilda saker blir alltså klara men hemmet blir aldrig helt färdigt.

Det mesta i livet är en process samtidigt är det en väldigt skön känsla att känna att man gör klart saker och tar sig vidare, att få pricka av och inte minst att man ska få känna sig lite duktig.

Samtidigt är ju det mesta som sagt en process som går vidare..

  • en vällagad måltid innebär inte att man sedan är ”klar med maten” för om bara några timmar ska mat på bordet igen.
  • den väldoftande nyvikta tvätten ersätts snart av en ny hög med smutstvätt.
  • bilen som glänser och är redo efter att ha tvättats och tankats behöver snart samma behandling igen
  • det finfina småbarnsrummet behöver snart göras om för att passa en tonåring
  • …och så vidare

En källa till utveckling på svåra områden är ofta att utveckla sitt språk, därför försökte jag titta på vilka synonymer som finns till klar eller färdig och fick upp en lång lista.

Några av dessa uppfattar jag som mer slutgiltiga dessa var avslutad, fullbordad och genomförd medan andra kanske passar mer för de där små delmålen som klar, färdig och tillredd.

Vi har tidigare reflekterat över att det därför är mer motiverande att dela upp det långsiktiga målet (som ofta snarare är en riktning och aldrig blir helt klart) i små hanterbara bitar, göra klart målet ”måla klart väggen” eller ”rensa i lådan” snarare än fundera över om hemmet någonsin ska bli helt fullbordat vilket det troligen aldrig blir.

Vi försöker men är inte alltid så duktiga som vi hade önskat på detta, har ni några tips på hur man kan få känna sig klar med något utan att allt är avslutat, fullbordat och genomfört?

8 reaktioner till “Fredagsfunderingen – Hur får du känslan av att bli klar trots att inget någonsin blir fullbordat?”

  1. Ställ mindre krav på en själv och det perfekta. Vara nöjd med det man har och hur det ser ut. Allt behöver inte fixas även om allt såklart kan bli bättre. Desto mer vi vill göra, desto mer energi och tankeverksamhet krävs för att göra det släpp loss de mentala måsten och njut av enkelheten.

    Stort hus mer projekt, litet hus mindre. Allt är i betraktarens öga vad som behövs eller inte behövs. Saker fungerar förmodligen ändå även om det inte görs perfekt.

    Mvh Anonym-m

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Bra poäng att ha rimliga krav på sig själv, heller sätta upp några små enkla uppgifter att göra och sedan kanske till och med överträffa dessa än att spänna bågen för hårt och ”misslyckas” samtidigt som man kört för hårt.

      Det där med det lilla huset kan verkligen överföras på allt, att inte ha för mycket och för stort minskar verkligen på antalet ”måsten” och det som ändå görs kan göras med större glädje och tillräckligt bra!

      Gilla

  2. Just ang renovering är det ju det klassiska, att man är ”nästan” klar (oavsett vilket projekt det är) väldigt länge. Den sista listen eller beslaget saknas. Så där kan det kännas bra om man faktiskt lägger oproportionellt mycket tid på att fixa de sista grejerna och inte skjuter upp dem. Även om man inte blir klar med huset så är man iaf klar med fönstret eller rummet eller vad det nu är.

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Mycket bra tips, man kan kanske ha en ”göra klart” lista med småsaker som kan prickas av och där man sedan kan gå vidare på riktigt. Små enkla saker som sätter pricken över i, även som inte hemmet är helt klart så är den sista listen på plats i ett rum:-)

      Gilla

  3. Nedan är en kommentar från Maria, som jag behövde ta bort för att hon vill vara anonym.

    Hej!
    Det är lättast för mig att tänka att klar blir man liksom inte förrän man är död. När vi dör är vi klara med livet.
    I ett hem med många familjemedlemmar är arbetsinsatsen hög, tar mycket tid, och känslan är väl också att mycket ständigt är pågående. Och så behöver det vara.
    Utöver detta är det viktigt för mig att det inte dras igång flera stora övriga projekt samtidigt och att bokläsning, långpromenader och goda samtal får plats. För mig handlar det oftast om att välja enklare och att ta sig tid att välja och att välja bort. Det ger energi som jag då har till det jag väl gör. Jag försöker vara nöjd, tacksam och sätta värde i varje dag oavsett hur jag presterat inom olika kategorier (supersvårt eftersom jag helst bockar av efter att göra listor som aldrig tar slut, men jag övar)
    Liv är rörelse.
    Tack för en trivsam blogg!
    // Maria

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Helt klart och din kommentar sätter så bra fingret också på att man inte hellre blir klar med sin egen inställning och mentalitet, svårt att släppa viljan att pricka av och göra mer samtidigt som man på något vis vet att man inte kommer bli klar med allt hur mycket man än gör och att det gäller att förenkla och prioritera.

      Gilla

  4. Jag gillar att (när jag orkar) laga storkok. Och att storhandla. Just för känslan av att ligga steget före.
    Men det är ju tyvärr ganska få saker man kan göra i förväg i ett hem. Att t ex renovera köket när det är halvslitet..det är ju inte så vettigt utifrån ekologiska och ekonomiska aspekter. Och dessutom får man ju i så fall renovera dubbelt så ofta.
    Näe..det bästa är nog att lära sig acceptera känslan av att man aldrig blir ”klar”. Och tänka att varken vi eller våra hem behöver vara perfekta.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Känner igen det där med att vilja ligga steget före, men som sagt går det inte på alla områden. Vissa saker är ju inte aktuella fören det är dags. Förstår vad du menar med ditt exempel med köket men det man kan göra under vägen är ju att underhålla, göra rent och uppdatera med små medel så att man istället förlänger livet. Stora delar av vårt kök är från 70-talet men är ändå på många sätt fräscht och nytt och i vår smak.

      Bra att inse att inget behöver eller någonsin kommer bli perfekt👍

      Gilla

Lämna en kommentar