ekonomisk frihet, enkelhet

Vilken är din sparstil?

Har ni också tänkt på att alla har lite olika sparstilar? Dessa är styrkor och svagheter som ofta är olika sidor på samma mynt.

Vi två har märkt att vi trots att vi är sparsamma båda två har helt olika stil när det gäller detta:

  • För min del så är min huvudsakliga sparstil att helt undvika utgifter, att göra och köpa färre saker och att skjuta upp inköp så länge som möjligt. När jag sedan beslutar mig för att något måste köpas eller göras då är jag rätt snabb i svängarna och tittar inte så noga på priset utan bara kör. Skulle vilja säga att jag köper betydligt färre saker både till mig själv, till barnen och till hemmet men att priset i genomsnitt är högre.
  • Maribels sparstil handlar istället om att löpande göra små inköp och ha små projekt på gång men att vara väldigt smart på att hitta bra priser, ibland gratisgrejer och också sälja sånt som inte längre fyller sitt syfte. Maribel köper (och säljer) många fler saker med ett i genomsnitt mycket lägre pris.

Nu är jag nyfiken vilken är din sparstil? Någon av dessa eller någon helt annan?

ANNONS: Just nu 30 dagar gratis lyssning på Nextory för nya kunder, varför inte passa på att lyssna på dessa två:-)

10 reaktioner till “Vilken är din sparstil?”

  1. En blandning. Shoppar inte mycket, med undantaget mat men då letar jag låga priser och anpassar matmenyn efter det. Sådant som är i säsong. Är det bra pris på 2st squash så gör jag vegetariska biffar av det. Annars inte. Ska jag iväg på en avkopplande resa så öppnar jag plånboken ordentligt.

    Säljer nästan aldrig grejer.

    Gillad av 2 personer

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Roligt att höra om maten för där är vi väldigt lika, jag är den som har koll på bra priser och jag går förbi affären ofta när jag ändå har vägarna förbi och utnyttjar rabatter för att sedan sätta samman rätter utifrån detta.

      Resor kan vara väl värda att lägga extra pengar på men tänker du då ”kosta vad det kosta vill” eller är det mer att du är beredd att lägga lite extra pengar? För min del tycker jag sällan att ”kosta vad det kosta vill” ger tillräckligt tillbaka utan det är nästan alltid bättre att vara smart sparsam även när man gör något som i sig kanske är onödigt och kostsamt.

      Gillad av 1 person

  2. Hej! Jag är nog lite blandning. Ibland blir man dumsnål och sparar på det lilla lite för mycket. Nu har vi efter mycket övervägande bokat en resa till England. Vi reser inte så ofta och därför har vi gjort en del bekväma men lite dyrare val med biljetter, boende osv. På plats vill jag inte betala onödigt mycket men ändå få en riktigt bra upplevelse. Det blir lite balansgång mellan dyra upplevelser (som barnen väldigt gärna vill göra) och picknickluncher. 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Låter väldigt likt våra resor, vi reser sällan men när vi gör det kan vi ibland välja ett marginellt dyrare men bekvämare alternativ, till exempel när det gäller flygtider och rutter men även hotell. Kan också känna igen att man enskilda gånger kan bli lite ”dumsnål” det visar sig då oftast i att vi avstår från ett köp då vi tror att det går att undvika och/eller hitta ett bättre pris för att senare märka att vi får köpa dyrare eller inte hittar varan igen på väldigt länge.

      Gilla

  3. Jag konsumerar nog mer ofta och lite än sällan och mycket. Vad gäller resor lägger jag mycket tid och energi på att hitta en prisvärd upplevelse och göra olika jämförelser. Jag baserar resan på en känsla eller aktivitet jag vill uppleva, tex äventyr eller skidåkning, istället för ett specifikt resmål. Därefter letar jag fram ett bra alternativ.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Låter smart att utgå ifrån en upplevelse och sedan se var man kan få den mest kostnadseffektivt snarare än att stirra sig blind på ett specifikt resmål. För vår del tycker vi att det ofta kan vara en större upplevelse att åka tillbaka till ställen där man redan varit än att åka till helt nya ställen. Det kan verka lite motstridigt men det finns oftast mer att upptäcka och när man varit på en plats tidigare har man lite förkunskap om vad som är bra, en variant på det kan vara att åka någonstans där man känner någon som kan visa ”det bästa”. Vilka är dina erfarenheter här åker du helst till helt nya ställen varje gång?

      Gilla

  4. Ibland undrar jag om jag ens är sparsam. Jag är en riktig materialist och tycker mycket om fina saker. Tycker också att jag shoppar relativt ofta men kanske inte riktigt lika ofta som medelsvensson och nio gånger av tio är det secondhand. Senast en gigantisk ullmatta från blocket för 900kr. Den hoppas jag ha i 20 år.

    Jag är rätt duktig på att använda sakerna till de är slut men när jag väl bestämt mig för att ersätta dem är jag urusel på att ge mig till tåls. Vårt kök var ett slitet, dysfunktionellt hopplock när vi flyttade in för tolv år sedan och nu sitter jag och ritar på ett kök i massivt trä som kommer kosta massor men som jag tänker att vi ska ha till de bär ut oss. Diskbänk, vitvaror etc kommer antingen köpas från blocket eller återanvändas från gamla köket.

    När min telefon gav upp köpte jag en Fairphone som jag hoppas ska hålla länge och visa sig vara en bra investering.

    Upplever att vi har det väldigt gott ställt medan vännerna med liknande inkomster klagar på att allt är så dyrt. Så även om jag tycker jag har dyr smak gör jag kanske något rätt ändå vad gäller sparsamheten.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Tror att det är stor skillnad på att vara materialist (att gilla sina saker) och att vara konsumist (att älska att köpa saker), tror att det oftast är de som tillhör den senare kategorin som är slösaktiga och som köper saker de inte behöver och tar dåligt hand om det som de redan har vilket i längden blir väldigt kostsamt samtidigt som man ändå inte har det man behöver.

      För några år sedan läste jag en studie av amerikanska miljonärer som bland annat visade att de oftast körde väldigt fina bilar, men konstigt nog la de mindre pengar på bilar än en vanlig medelklass amerikan. Förklaringen var att de rika ofta köpte bättre begagnade bilar av de exklusiva märkenas toppmodeller som de sedan hade i 10+ år. Medel amerikanen köpte istället ny bil och bytte vart annat år. Det är en illustration av hur konsumism kostar mer än det smakar.

      Vad gäller upplevelsen av att känna att man har det ”gott ställt” tror jag har mycket att göra med förmågan att inte alltid göra av med var enda krona, om man har pengar över varje månad och/eller har ett kapital så kan man ju teoretiskt sett köpa allt man vill ha men man väljer att göra prioriteringar det sätter en själv i förarsätet istället för den jobbiga känslan av att ”inte ha råd”. Det finns många som har väldigt goda inkomster som ändå varje månad har en period när det är ”fattiga” vilket från mitt perspektiv är helg galet och jag kan också förstå att man då inte har någon bra känsla av sin ekonomi.

      Gilla

      1. Ja, det är kanske så det hänger ihop. Har funderat över det men inte fått någon riktig rätsida på det. 🙂

        Jag tycker ju som sagt om mina saker och tycker dels att det kan vara rätt trevligt att ta hand om dem men en sak som slår mig är hur mycket tid det tar. Använda skoblock, putsa och vaxa skor. Malsäkra de fina ullplaggen inför sommaren och laga slitna partier och hål. Skicka knivar på slipning och lämna maskiner och fordon på service. Vaxa bänkskivan och måla vindskivor.

        Och någonstans där känner jag att jag aldrig vill skaffa en pryl till.

        Gillad av 1 person

Lämna en kommentar