Familjeliv

Semestra på folkhögskola

Sommarsemester kanske känns avlägset nu så här i novembermörkret men jag har velat skriva det här inlägget ända sedan i somras så här kommer det.

I somras testade vi nämligen ett för oss nytt koncept när det gäller semester, familjevecka på folkhögskola där vuxna och barn (från 5-12 år) kursar i en vecka under sommaren. Vi gjorde det här under första veckan i augusti och hela familjen hade en fantastisk vecka på Fridhems folkhögskola i Svalöv, Skåne. Vi blev positivt överraskade över vilket bra sätt det här var för en familj att semestra på.

Maken hade under våren börjat kika på olika poddkursar och blev tipsad om en sommarkurs på Fridhem. Vi började kolla upp olika datum och upptäckte att den veckan som poddkursen skulle gå så hade de familjevecka. Perfekt tänkte vi, vi kan åka hela familjen, kursa och samtidigt se lite mer av av södra Sverige. På Fridhem innebär familjevecka att man som kursdeltagare kan ta med sig sina barn, när man själv är på kurs så går barnen på ”sommarkurs” tillsammans med de andra barnen på skolan. Barnen har ett gäng kompetenta ledare och under dagarna får de ägna sig åt roliga aktiviteter på skolan som att testa instrument, måla, spela in film, spela teater m.m.

Vi var glada när vi hade bokat kursen och berättade för våra barn. Sonen på 7 år blev jätteglad över att vi skulle åka till Skåne och han hoppades att han skulle få träffa Hasse Andersson. 9-åringen blev helt förtvivlad och började gråta. Det visade sig att han trodde vi skulle skicka iväg honom och brorsan på ett internat i en hemsökt skola. Det gäller att vara tydlig med barnen. 🙂 När vi hade förklarat så kom han också på bättre tankar och de började se fram emot resan. Vi hade ingen aning om att det skulle bli så lyckat som det blev.

Maken uppskattade verkligen poddkursen med mycket kompetenta lärare och intressanta kursdeltagare. Barnen hade superkul om dagarna med de andra barnen, det var en grupp på ungefär 12 barn i åldrarna 5-12 med 4 ledare. Ledarna var alla superbra, unga, inspirerande och bra med barnen, jag tror att de alla var studenter eller hade varit studenter på skolan. I kurspriset (vuxen 4850 kr, barn 1900 kr) ingick kurs, mat och logi. Eftersom jag inte gick någon kurs så blev kostnaden för mig 2500 kr för kost och logi. Vi bodde hela familjen i en lägenhet (söndag-fredag) precis bredvid skolan och det var helpension med frukost, lunch, middag och fika mellan måltiderna. Luncherna och middagarna (buffé) var jättegoda med fräscha råvaror och alternativ som passade alla i familjen. På kvällarna fanns det också en bar där man kunde köpa sig ett glas vin eller öl till middagen. De barn som var på skolan fann alla varandra snabbt och de lekte tillsammans på eftermiddagen, de hade så roligt och våra barn var supernöjda och de har sagt flera gånger att de vill tillbaka till Fridhem nästa år. Jag och maken hade också jätteroligt, det var en sån avslappnad stämning och alla som vi träffade var så himla trevliga. Många av dem hade gått sommarkurser där vid flera tillfällen. Vi är redan taggade på att vi skulle vilja åka tillbaka nästa sommar, jag har hittat flera kurser i deras program som jag skulle vilja gå så vi hoppas kunna pricka in en bra vecka under nästa sommar. Här kan du kika in på vilka sommarkurser som gick 2017.

Vi tyckte att det här var ett fantastiskt sätt att semestra på tillsammans med barnen och det är något vi verkligen kan rekommendera. Man får slappna av på en annan ort samtidigt som man får förkovra sig i något man tycker är intressant och roligt. Eftersom vi hade åkt ganska långt söderut så passade vi också på att besöka en del utflyktsmål i trakten, till exempel Söderåsens Nationalpark som var otroligt vackert och vi gjorde ett stopp på västkusten. Saltviks Camping i närheten av Grebbestad med gångavstånd till Tjurpannans naturreservat var ett fantastiskt ställe.

Brukar ni kombinera din semester med någon aktivitet utöver det vanliga där hela familjen deltar? Berätta och tipsa gärna.

 

12 reaktioner till “Semestra på folkhögskola”

 1. Kul grej! Skall spana in utbudet. Jag gillar kombinationen av semester med aktivitet. I somras var vi i Orsa och Falun i samband med cykelvasan. Brukar passa på att semestra i samband med andra aktiviteter vi har. Några veckor innan innan var vi på Gotland med släkten och då fick cykeln följa med det hela blev lite träningsläger för mig. Passade bra när det fanns mer hjälp med, och mer lek för barnen.

  Gillad av 1 person

  1. Kan verkligen rekommendera! Vet att fler folkhögskolor i landet har liknande familjeveckor. Cykelvasan låter kul, har för mig att det finns något lopp där barn kan delta, det kanske vi ska kika på som bor hyfsat nära.

   Gilla

 2. Vi har en kurs i Karlskrona vi åker på varje år. De har dock inget barnkoncept så vi har deltagit typ vart annat år, sambon och jag. Förra året var jag med barna och då hängde vi med en kompisfamilj som också har två barn och bor där. Säger som du, helt perfekt sätt att semestra på!

  Gillad av 1 person

  1. Vad kul!! Bra idé att alternera och att tajma med annan familj då har man ju också ett större utbud av skolor/kurser i landet. Har skrivit in mig på en kurs i sommar och hela familjen åker, ska bli jättekul!

   Gilla

 3. Hej Sara!
  Tror att det finns fler som har liknande koncept men vet tyvärr inte vilka. Kanske du kan kolla in folkhögskola.nu , där finns mycket information om alla folkhögskolor och sommarkurser. En annan idé är ju som Händelsevis nämner ovan att man alternerar inom familjen vem som kursar och åker tillsammans med en annan barnfamilj. Boendet på folkhögskola brukar vara prisvärt eftersom de ändå behöver hyra ut rum och lägenheter som står tomma när det inte är vanlig termin.

  Gilla

 4. I Nääs finns fina slöjdkurser, t.ex täljkurs för vuxen med barn. Min man och son var på den en sommar och tyckte det var jättebra.
  Jag tror de har byggnadsvård också (kanske inte med barn).

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s