Familjeliv, Livsstil, vår ekonomi

Vad kostar all den där skidåkningen egentligen?

När den här texten publiceras är jag och sönerna på en eftersäsongsaktivitet som blir den sista skidåkningen för den här säsongen. Då går det ju också bra att summera säsongen som varit. Den har såklart mest handlat om glädje och upplevelser men här på bloggen tar vi som vanligt ett ekonomiskt perspektiv på det mesta.

Som nog framgått med all önskvärd tydlighet så lägger vi mycket tid och en hel del pengar på skidåkning under perioden från mitten av december till mitten av april. Det är ett intresse som vi delar i familjen även om mellansonen åker allra mest ihärdigt.

När något är en så stor del av livet under en period varje år är det svårt att spjälka ut vad det egentligen kostar eller hur mycket tid det tar eftersom det tidvis känns mer som att livet är det som pågår kring skidåkningen snarare än att skidåkningen är en del av livet…

Hemmabacken Granberget i Leksand! Precis under milen hemifrån 15-20 minuter.

Har trots dessa begränsningar försökt göra en sammanställning av utgifter för skidåkning den senaste säsongen:

  • Liftkort – 24 000 kr – rabatterade säsongskort i två backar + liftkort i samband med två tävlingar och en eftersäsongsaktivitet
  • Boende – 19 000 kr för samanlagt 16 nätter i hyrda stugor – tre tävlingar (8), påskveckan (7) och eftersäsong (1).
  • Utrustning – 13 000 kr tre begagnade hjälmar i nyskick, tre par nya skidor och ett par pjäxor.
  • Transport – 13 000 kr drygt 500 mil extra.
  • Mat – 6 000 kr mat i backen går ibland utifrån vad som är praktiskt än vad som är prisvärt.
  • Övrigt – 5 000 kr övriga kostnader som till exempel anmälningsavgiften till tävlingar, kläder etc.
  • TOTALT: cirka 80 000 kronor

Det är riktigt mycket pengar och man kan såklart fråga sig om det verkligen är värt att lägga så mycket pengar på en hobby, det är ju verkligen inte ”nödvändigt”. Vi skulle också kunna välja att åka nästan lika mycket men hålla oss till vår hemmabacke uteslutande och då sänka kostnaden till hälften.

SM i Kläppen – den andra hemmabacken! 13 mil å knappt två timmar hemifrån.

De finns några aspekter ytterligare på detta, för det första så skulle vi ju mest sannolikt har gjort något annat om vi inte valt att göra detta och det hade troligen haft en kostnad, kanske inte lika hög som skidåkning men det skulle uppkomma någon form av kostnad även för alternativen. En annan aspekt är hur mycket vi åker och hur mycket vi får ut av åkningen. Min känsla efter att ha varit i backen mycket är att de som åker sällan knappt orkar åka mer än någon timme eller två innan de har ont i hela kroppen för att ta ett exempel.

I vintras hade en tidning räknat på vad det kostade en barnfamilj att åka till fjällen på sportlovet, beräkningen som i och för sig kan ifrågasättas kom fram till att det kostade cirka 40 000 kr för en familj på 4 att vara i fjällen och åka utför i en vecka. Det betyder en kostnad på 5 700 kr per dag eller 1 400 kr per person och dag. Detta under den absolut sämsta veckan att vara i fjällen med trängsel och fortfarande ofta rätt mörkt och tråkigt väder. Om man utgår ifrån att familjen ovan är 4 personer och åker i 7 dagar så blir det 28 dagar sammanlagt.

Med samma sätt att räkna så har vi 340 skiddagar fördelat på 5 personer där mellansonen åker cirka 100, äldsta sonen cirka 70 och vi andra något mindre men ändå väldigt mycket. Om vi gör samma kalkyl som ovan så kostar vår skiddag 80 000 / 340 = cirka 240 kr per person och dag vilket är mindre än 1/5 av kostnaden per dag jämfört med ”sportlovsfamiljen”.

Någon kommenterar att vi inte längre ”lever lokalt” men vi tycker vi gör det strax över 70% av skidåkningen är i hemmabacken en knapp mil hemifrån. Ytterligare cirka 25% i den andra hemmabacken Kläppen i Dalarna och 13 mil hemifrån. Endast ett par % av skidåkningen sker mer än 2 timmar hemifrån å då i grann-landskapen Hälsingland och Härjedalen..så mycket lokalt och lite regionalt.

Så dyrt eller billigt är inte helt självklart, en sak är dock säker vi gillar det och det är kul att se barnen utvecklas så mycket med något de tycker är roligt. Det är också roligt att vi vuxna även om vi inte uppnår någon ”proffsnivå” också blir bättre och orkar mer. Dessutom är freeski en så härligt positiv sport med så mycket glada miner, ryggdunkningar och härligt häng i backen.

Vad får ni får reflektioner från detta? Är det galet att lägga så här mycket på en ”hobby”? Har ni själva något sånt här som ni lägger mycket tid och pengar på?

10 reaktioner till “Vad kostar all den där skidåkningen egentligen?”

  1. Helt rätt tycker jag! Innan jag fick familj la jag orimligt mycket pengar på hästar och ridning och idag är jag så glad att jag tog chansen när jag hade både tiden och ekonomin. Att under en viss tid i livet maxa en hobby ger så mycket tillbaka i form av fina minnen och utveckling.

    Gillad av 2 personer

    1. Hej och tack för din kommentar,

      En jättebra poäng i din kommentar är att olika faser i livet passar till olika saker, som i ditt fall med hästar och ridning i en fas och i vårt fall så är det just nu barnen vill utöva den här aktiviteten och dessutom så kan vi göra det tillsammans. Att göra färre saker men göra dom ordentligt och sedan kanske i en annan fas i livet låta något annat ta tid, plats och eventuellt kosta pengar (även om alla aktiviteter som man gilla inte behöver vara dyra).

      Gilla

      1. Hej och tack för din kommentar,

        Just den aspekten du nämner kring att ha något positivt att fylla dagarna med är en positiv bieffekt av en aktivitet som alla brinner för. I fått fall backen och för andra stallet fungerar som en fritidsgård där det finns kompisar och en positiv aktivitet att ägna sig åt. Har länge menat att om fler gjorde medvetna val tror jag att det möjligen skulle finnas färre hästar, båtar, motorcyklar och skidor än idag men att de som fanns skulle användas betydligt mer. Ett problem idag som kostar både i tid och pengar är att vi ofta sprider oss för tunt över för många aktiviteter, vilket är kostat samtidigt som det är stressande och inte så givande som det skulle kunna vara.

        Gilla

  2. Hej, efter att ha läst inlägget föll mina tankar på en bekant till mig. När hennes tre döttrar började närma sig tonåren, köpte hon en gemensam häst till dem. Hon kunde inget om hästar men tjejerna hade alltid önskat sig en. Ekonomin var ansträngd, hon var ensamstående – men hon valde ändå att prioritera inköpet och de medföljande kostnaderna. För som hon resonerade, så samlade hon sina tre döttrar till ett och samma intresse. Men bilkörning åt ett och samma håll (istället för att någon spelar fotboll och en annan handboll och en tredje innebandy). Den stora vinsten tyckte hon var, att hennes döttrar fick något riktigt bra intresse att ägna den viktiga tonårstiden på. Hon visste var hennes tonårsdöttrar fanns, i stallet. I en tid då kompistryck, social utveckling med många existentiella funderingar och nyfikenhet på något som i värsta fall kan mynna ut i något destruktivt – kan ställa till det (vilket kan drabba även de bästa familjer).

    Några tonårsbekymmer infann sig inte för någon av döttrarna, de älskade sin häst och tvungna var de ju att ta sig till stallet, rida och sköta om deras fyrbenta älskling. Förutsättningen för att ha hästen, var att de skötte skolan också. Så läxorna var de motiverade att göra. Så med detta menar jag, att den tid – samt de pengar – ni lägger på ert gemensamma skidintresse – hur ska ni värdera detta? För mig låter det som en synnerligen god investering och jag tycker det kan få kosta. För något annat hade barnen ändå velat göra på sin fritid. Syvende och sist är ju era barn den absolut största investeringen ni gjort. Och kommer att göra. Se ert gemensamma intresse som en jäkligt bra placering på börsen. Utdelningen kommer – när ni ser hur fantastiskt era barn utvecklats till ansvarsfulla, självständiga och starka individer. Skidåkningen tror kan fungera som ett vaccin mot en jobbig tonårstid. Och jag tänker därför att den investering ni gör pengamässigt nu, gott och väl kan slås ut på barnens hela livstid. Och tänker man så, kommer skidintresset inte kostat mycket per dag. En tanke bara…

    Gillad av 2 personer

  3. Jag har absolut inget emot att man lägger mycket pengar på aktivitet som gör att man mår bra och samtidigt som det är fysisk aktivitet :). Alla sporter och aktiviteter som håller barnen borta från dåligt umgänge eller liknade tycker jag är positivt 🙂

    Dock reagerar jag på att du jämför med sportlovsfamilj som lägger ner 40,000kr/veckan!
    Det finns väl ingen anledning till att jämföra hur andra gör? Vissa njuter av en vecka medans andra gärna gör det gärna vid flera tillfällen per år.

    Om tidningen hade skrivit att en familj lägger ner 100,000kr på sportlovsvecka på fjällen hade det känns bättre i magen för er om ni då slösade 160,000kr/år?

    Jag betalar 850kr /termin för dotterns fiollektioner (bor i Linköping) medans min väninnna som bor i Stockholm betalar 4500kr/termin för samma fiollektioner. Vi får ut lika många minutrar varje vecka av fiollärare. Nu till våren har jag anmält min dotter till musikläger som kostar ca 7000kr medans min väninna inte tycker det är värt. Hon tycker att jag inte är klok som kan lägga ner 7000kr för
    2-dagarsläger. Om jag jämför med hennes avgift per termin låter ju det rimligt att jag lägger ner 7000kr….men om jag inte jämför med henne låter ju det väldigt slösaktigt! Eller hur?

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Håller helt med dig om att det viktiga är vad man själv gör och vad man tycker det är värt. Anledningen till att jag tog upp ”sprortlovsfamiljen” var av två skäl. Det ena var att det blev ganska uppmärksammat när beräkningen gick runt i media i samband med sportlovet och jag tror även att flera kan relatera till att åka på sportlovet (oavsett om det kostar 20, 40 eller 100 tusen). Det andra skälet var att jag tyckte det var roligt att belysa att vi både lägger dubbelt så mycket som den familjen på skidåkning om man tittar på utgifter per år samtidigt som vi lägger betydligt mindre om man tittar på utgift per skiddag. Det handlar mindre om den specifika jämförelsen och mer om att det ofta finns flera perspektiv på samma fråga. Dyrt eller billigt beror på flera saker än bara utgiften, vad får man ut?

      Gilla

  4. Alltså 80.000 kr delat på 5 familjemedlemmar och delat på antal månader (jag gissar att säsongen är dec-april) ger 3200 kr per månad och person. För ovärderliga minnen, tid tillsammans, fysisk aktivitet och inom era finansiella ramar låter det som en bra investering. Ert sommarhalvår är förmodligen billigare vilket gör att era månadskostnader för aktiviteter sjunker avsevärt. Att på detta sätt ha möjlighet till denna typ av aktivitet i vardagen istället för två fjällenveckor per år verkar enligt mig rimligt. Tack för att du delar med dig, jag tycker det är intressant att se vad andra väljer att prioritera i sin budget!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är väl ungefär så vi har resonerat även om det kanske snarare är 4 än 5 månader med skidåkning då det sällan kommer igång förrän mitten av december och det inte håller på riktigt till slutet av april (eftersom vi ogärna åker långt för att åka skidor). Eftersom vi har möjlighet att tjäna de här pengarna på roliga arbetsuppgifter så känns det helt rätt att låta den här kostnaden vara lite högre under några år. Kul att du gillar, vi ska verkligen fortsätta att försöka vara så transparenta som möjligt med hur vi tänker så att vi kan få den här trevliga interaktionen med er som läser…gillar verkligen det:-)

      Gilla

  5. Jag har 4 hundar. Jag hade definitivt haft mer pengar utan dem, men livet hade varit väldigt fattigt. De är navet i mitt liv, det allt cirklar runt. Det är i hundsporten jag funnit min man och mina bästa vänner, det är kring hundar och hundaktiviteter vi umgås. De har inte alltid fokus, men de är alltid med. Under flera perioder av mitt liv har hundarna varit min räddning, de var ett intresse som höll mig på rätt väg i tonåren och en trygghet när livet varit skumpigt. Ett område att ständigt utvecklas inom, något som håller mig fysiskt och mentalt igång. Så jag förstår verkligen ert val och klokt att ge barnen något att brinna för.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Kul att höra olika exempel på likande prioriteringar i livet. När det gäller husdjur (och väldigt många andra saker) är jag övertygad om att det är många som har dessa av fel anledningar och inte satsar på dom i tillräcklig utsträcknig medan den som väljer detta och gör det till en viktig del i livet växer vidare på ett sätt som är ovärderligt oavsett vad det kan tänkas vara. Om det är båtliv, fiske, en sport eller djur så gäller det att kunna göra något ordentligt istället för att sprida sig för tunt tänker jag.

      Gilla

Lämna en kommentar