ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Ut ur ekorrhjulet, vår ekonomi

Inte längre ett ”bättre liv till halva priset”?

Sitter och vänder och vrider en del på ekonomin just nu, framförallt för egen del för att förstå vad det är som har förändrats. Vi gör idag av med nästan 30 000 kr i månaden jämfört med de 20 000 som vi under flera år klarad oss på. Så vad är det som har hänt?

Som jag ser det kan kostnadsnivån ha påverkats av fyra saker var av tre är helt OK och den fjärde inte är det. Den första är att familjen förändras till exempel att barnen blir större och behöver lite andra kläder, skor och utrustning till sporter med mera och även veckopengen går upp. Den andra är inflation vilken man delvis kan motverka med smarta val men som kommer slå igenom, mest tydligt för oss är energi och livsmedel. Den tredje är medvetna livsstilsval så som vår skidåkning som vi skrev om i det senaste inlägget men också att vi väljer att lägga lite mer på vårt hem då så mycket av livet åtgår därifrån.

Den fjärde som jag inte vill acceptera är ”livsstilsinflation” det vill säga att man utan att själv välja det aktivt lägger sig till med olika dyra vanor som inte ger tillräckligt värde tillbaka i form av högre livskvalitet.

Vi måste tyvärr acceptera att vi nog drabbats av en viss del livsstilsinflation under ett antal år när pengar kändes som att de växte på träd. Det är den minsta av förklaringsvariablerna men den finns ändå där och jag tror att vi ska titta över vår budget i varje kategori framåt och sätta en nivå som vi tror på och som vi sedan ska göra vårt yttersta för att hålla.

Samtidigt är det medvetna val, inflation och äldre barn som är de stora bitarna och för att visa vad som hänt (mest för oss själva) har jag gjort tabellen nedan:

Tabellen är en grov förenkling och avrundning men ger nog ändå en rätt bra känsla för rimliga nivåer för oss och för ”Svensson”.

Till vänster är nivåer som vi definierade 2017, vi tyckte oss då leva gott på 20 000 kr, men vi såg också att vi skulle kunna leva på grundnivån 15 000 kr utan några större problem. När vi såg framför oss att vi skulle lägga till något extra kunde vi också se att en rimlig nivå var 25 000 kr i månaden men just då hade vi inga intressen som motiverade oss att lägga oss på den nivån. Samtidigt bedömde vi baserat på olika källor att ”medelsvensson” krävde en inkomst på mellan 40-45 000 kr för att dra runt sitt liv. Vi kallade detta för ”bättre liv till halva priset” vilket också blev en form av underrubrik till vår bok ”Ut ur ekorrhjulet” som kom ut 2019 men där alla siffror byggde på våra beräkningar från 2017 när hoppade av ekorrhjulet och vi började skissa på boken.

Nu har sex år gått och jag inser att vi behöver titta på siffrorna igen, min bedömning är att grundnivån har gått upp med ungefär 5 000 kr eftersom el, bränsle och livsmedel som ändå är nödvändiga för livet har gått upp i pris, samtidigt kräver större barn lite mer i form av mat, kläder och utrustning. Idag bedömer jag att vi behöver cirka 20 000 kr i månaden för att leva på en bekväm grundnivå. Eftersom vi kan påverka andra utgifter mer än dessa nödvändigheter så bedömer jag att normalnivån har gått upp lika mycket som grundnivån. Vi har dock även tagit ett steg till ”extra” nivån och lagt till en stor fritidssysselsättning som drar rätt mycket pengar nämligen vår skidåkning. Detta ökar kostnaderna ändå upp till kring 30 000 kr i månaden som genomsnitt. Vi bedömer att även ”Svensons” genomsnittsutgift har stigit lika mycket som vår nämligen kring 10 000 till mellan 50-55 000 kr.

Det betyder alltså att om vi levde ett bättre liv till (under) halva priset 2017 (20 000 vs 42 500kr) kan man kanske säga att vi idag lever ett ÄNNU bättre liv med drygt 40% rabatt nu (30 000 vs 52 500kr). Har ni gjort någon likande övning och vad visar den?

9 reaktioner till “Inte längre ett ”bättre liv till halva priset”?”

  1. Intressant inlägg. Jag har också 3 barn (åldrarna 4-15) och är rätt glad att inte ha bil och att bo i lägenheten just nu (runt 150 kr i el per månad) och att jag ligger fortfarande med en bunden ränta med låg räntesats. Lite el och ingen bränsle gör stor skillnad (och SL kortet har inte gått upp i år)

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Ibland kan man känna att det skulle vara skönt att bo i lägenhet visserligen blir det inte alltid billigare men det är ju enklare att slippa allt yttre underhåll och oftast är ju energiförbrukningen lägre. Det jag helst av allt skulle slippa dock är att ha bil, men har fått inse efter att ha lekt med olika möjligheter att livet som vi byggt kräver en bil, däremot väljer vi att dela den med andra och hyra ut som nu under maj när vi inte behöver den så mycket.

      Gilla

      1. ja det är förhållandevis enkelt med lägenhet. Å andra sidan känner man ibland att man skulle vilja bara släppa ut barnen i en trädgård! 🙂

        Gillad av 1 person

  2. Vi har också ökat vår budget från 16000kr/mån till 20,000kr/mån för att leva lite lyxigare :). Då är vi 2 vuxna och 2 barn (6-8år). Men vi har ju varken bil, bolån eller villa. Bostadsrätt mitt i stan och närheten till allt.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Har ni upplevt någon påverkan av inflation på er budet eller är det bara ”lyx” ni har adderat? Är höjningen med 25% på ett år eller över flera?

      Gilla

  3. Vilka år syftar du på när du kände att pengarna växte på träd? 2018-2020 när barnen var mindre och ni just slutat jobba med lägre kostnader eller 2020-2021 med pandemi och kanske mindre aktiviteter men ändå goda börsår?

    För lite intressant att jag delvis känner igen detta som ett nytt fenomen för egen del men inte alls upplevde det under åren med dubbla löner och 70-80% sparkvot.

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jag syftar egentligen mer på en allmän känsla i samhället när räntorna var låga aktier och fastigheter steg i värde och politiker lovade nya stöd för allt som gick lite snett. Min känsla är att även vi drogs med i någon mån och började till exempel att fundera på att låna mer för att göra lite större saker på huset (glad nu att vi inte gjorde det) men reflekterar över att vi påverkades. Nu när räntor går upp, inflationen är kvar, aktier går sidledes etc nu är det omvänt läge där det känns som att det rent ekonomiskt är lätt motvind från flera olika saker samtidigt. Det gör något med perspektivet i hela samhället och detta påverkar även oss…tänker jag..

      Gilla

  4. In efter skatt. 29000
    Halva boende kostnaden 6000:- hyreslägenhet
    Halva mat etc kostnaden 4500:-
    Spar 8000:-
    Halva kostnaden för 1barn 1500:- (vi lägger pengar varje månad för att slippa chock vår/höst).
    Spar bil 500:- (reperationer etc)
    Spar bostad 500:- (Möbler etc.)
    Spar sommarstuga 500:- (täcker alla kostnader inkl. Renovering)
    Spar till barnet 1000:- (+barnbidraget såklart)

    Alla saker har egna konton och att spara en summa varje månad och veta att en ny soffa kostar 3års sparande.. för att den gamla soffan håller längre..

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar